Irán sa po smrti Amíníovej zmieta v nepokojoch. Študentky Raísímu: Zmiznite

Na viacerých miestach Iránu v sobotu pokračovali protivládne demonštrácie, počas ktorých prišli o život najmenej dvaja ľudia, informuje agentúra AFP.

08.10.2022 21:46 , aktualizované: 09.10.2022 11:22
irán, protest Foto:
Iránka si v piatok 7. októbra 2022 pred budovou univerzity v čilskom Santiagu strihá na znak protestu vlasy počas zhromaždenia po smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej.
debata (4)

V meste Sanandaj na severe Iránu po strele do hlavy zomrel jeden z vodičov, keď trúbil na policajtov. Trúbenie je jedným zo spôsobov, akým aktivisti vyjadrujú občiansku neposlušnosť. Bližšie okolnosti jeho smrti sú nejasné. Podľa polooficiálnej tlačovej agentúry Fars, ktorá má blízko k Islamským revolučným gardám, miestna polícia nepoužíva pri zásahoch ostré strelivo. Druhá obeť zomrela pri rozháňaní davu a desať demonštrantov bolo zranených.

Podľa svedkov pri sobotňajšej akcii v Teheráne protestujúci hádzali na policajtov aj na budovy zápalnej fľaše. Proti ľuďom demonštrujúcim pri univerzite Šaríf policajti použili slzný plyn. V hlavnom meste bola počuť streľba a na niektorých cestách sa zablokovala doprava. Vodiči vyjadrovali sympatie s demonštrantami pomocou klaksónov a prevolávaním protivládnych hesiel.

Hekeri zaútočili na televíziu

Digitálni aktivisti podporujúci protesty nakrátko prenikli do vysielania štátnej televízie, v ktorom tvár najvyššieho vodcu krajiny ajatolláha Alího Chameneího obklopili plameňmi. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

„Krv našich mladých ľudí je na vašich rukách,“ uvádzalo sa v odkaze hekerov počas sobotňajších večerných televíznych správ. Diváci mohli niekoľko sekúnd vidieť tiež čiernobiele fotografie Mahsy Amíníovej a ďalších troch žien zabitých počas troch týždňov nepokojov a zásahov bezpečnostných síl. K hekerskému útoku sa prihlásila „hacktivistická“ skupina Alího spravodlivosť.

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v sobotu vyhlásil, že študenti krajiny „nedovolia, aby sa splnili falošné sny nepriateľa“. Povedal to na slávnostnom otvorení akademického roka na teheránskej Al-Zahra. Akademici „určite porazia nepriateľa v oblasti vedy a vedomostí, ako aj v iných oblastiach,“ dodal.

Raisí, zmizni

Študentky univerzity volali na Raísího aby zmizol. Informovala o tom agentúra Reuters. Raísí na pôde univerzity zarecitoval báseň, ktorá buričov prirovnáva k muchám. Tvrdil, že si organizátori protestov mylne mysleli, že môžu univerzity zneužiť. „Naši študenti a profesori sú ostražití a nedovolia nepriateľovi, aby dosiahol svoje ciele,“ povedal. Podľa iránskych predstaviteľov sú protesty organizované z cudziny.

Mahsa Amíníová Čítajte viac Viacero európskych političiek si odstrihli vlasy, aby tak podporili protesty v Iráne

Na sociálnych sieťach sa objavilo video, na ktorom študentky pri prezidentovej návšteve volajú „Raísí, zmizni“ a tiež „Zmiznite, mulláhovia“.

Ženy si na demonštráciách strhávajú z hláv hidžáby a účastníci sa domáhajú zvrhnutia duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

Na mnohých univerzitách bola prezenčná forma vyučovania prerušená a medzi študentmi a bezpečnostnými silami sú časté násilné strety. Vlna nepokojov otriasa Iránom od smrti 22 ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorú zatkla 13. septembra mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania. Vo väzbe upadla do kómy a po troch dňoch zomrela. Polícia tvrdí, že zomrela prirodzenou smrťou. Podľa svedkov zatknutia ju však policajti bili do hlavy obuškom a hlavu jej udreli o kapotu auta.

Následné rozsiahle protesty prerástli do doteraz najväčšieho prejavu opozície voči teokratickému režimu. Pouličné násilie si vyžiadalo desiatky úmrtí, väčšinou demonštrantov, ale aj členov bezpečnostných síl, a na univerzitách a školách po celej krajine boli hlásené protestné zhromaždenia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #nepokoje #Irán #Ebráhím Raísí