Rakúskym prezidentom zostáva Van der Bellen, vyhral už v prvom kole

Doterajší rakúsky prezident Alexander Van der Bellen bol už v prvom kole prezidentských volieb znovu zvolený za hlavu štátu. Vyplýva to z predbežných výsledkov volieb, ktoré tak potvrdzujú prognózy agentúr ARGE a SORA.

09.10.2022 08:44 , aktualizované: 22:05
Van der Bellen Foto: ,
Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen sa prihovára svojim priaznivcom počas volebného zhromaždenia vo Viedni v piatok 7. októbra 2022. Rakúsky liberálny prezident dúfa, že bude znovuzvolený v nedeľu.
debata (3)

Sedemdesiatosem­ročný Van der Bellen, ktorý býval predsedom strany Zelených, bol považovaný za favorita volieb. Jeho najväčším rivalom bol kandidát pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), šesťdesiatročný advokát Walter Rosenkranz.

Predbežné výsledky ukázali, že Van der Bellen získal 54,6 percenta hlasov, zatiaľ čo druhý Rosenkranz dostal 19,1 percenta hlasov. Na treťom mieste sa podľa predbežných výsledkov so ziskom 8,4 percenta hlasov umiestnil 48-ročný advokát Tassilo Wallentin tesne nasledovaný 35-ročným šéfom Strany piva a hudobníkom Dominikom Wlaznym.

Predbežné výsledky nezahŕňajú hlasy z korešpondenčného hlasovania, ktoré sa začnú sčítavať až v pondelok. Túto možnosť hlasovania podľa odhadov mohlo využiť viac ako 800 000 voličov. Na prvom a druhom mieste však tieto hlasy už nič nezmenia. Podľa prognóz by sa započítaním hlasov z korešpondenčného hlasovania mohol Van der Bellenov zisk predstavovať zhruba 56 percent.

Van der Bellen vo videu zverejnenom po oznámení prognóz poďakoval všetkým voličom, ktorí ho podporili. „Budem podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia pracovať pre všetky Rakúšanky a Rakúšanov a všetkých, ktorí v Rakúsku žijú,“ povedal prezident. Jeho rival Rosenkranz uviedol, že je so svojim výsledkom „veľmi spokojný“, predseda Strany piva Wlazny sľúbil, že za každý percentuálny bod, ktorý získal, dnes vypije jedno pivo.

Van der Bellenovi už pogratulovala k víťazstvu okrem iného predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

V Rakúsku voliči rozhodovali o novej resp. staronovej hlave štátu na ďalších šesť rokov. Už podľa predvolebných prieskumov bol jasným favoritom Van der Bellen. Posledné volebné miestnosti sa uzavreli o 17.00 h. Predbežný výsledok by mohol byť známy okolo 20:00.

Prvé volebné miestnosti sa otvorili už o 6:00, ďalšie sa postupne pridávali až do 8:00. Na väčšine miest mohli voliči odovzdať svoj hlas do 16:00, vo Viedni a Innsbrucku mohli hlasovať ešte o hodinu dlhšie. Naopak v spolkovej krajine Vorarlbersko na západe Rakúska sa volebné miestnosti uzavreli už o 13.00 h.

Van der Bellen chcel mať hotovo už v nedeľu

Najväčším rivalom Van der Bellena bol podľa odhadov Rosenkranz. Predvolebné prieskumy mu prisudzovali okolo 16 percent hlasov.

„Prial by som si predovšetkým pre Rakúsko, aby už dnes bolo všetko jasné. Ak to zvládneme dnes, budem mať radosť," povedal prezident Van der Bellen pri odovzdaní svojho hlasu vo viedenskej volebnej miestnosti.

Kritici mu vyčítajú dvojaký meter

Van der Bellen, ktorý stojí na čele Rakúska od januára 2017, je dlhodobo veľmi populárny. Zem v minulých rokoch previedol nielen úskaliami covidu, ale zvládol prekonať aj niekoľko politických kríz. Za necelých šesť rokov na čele štátu menoval päť rôznych vlád. Na rakúskej politickej scéne predstavuje Van der Bellen proimigračný a proeurópsky hlas. Je silným stúpencom Európskej únie a európskeho federalizmu. Počas európskej migračnej krízy zastával názor, že by Európa mala prijať utečencov zo Sýrie a ďalších krajín

Kritici mu vyčítajú, že sa príliš drží bokom v každodennej politike a že pri posudzovaní rôznych udalostí používa dvojaký meter. Počas afér, v ktorých sú zapletení ľudovci, sa prezident údajne správa zdržanlivejšie ako pri škandáloch politikov FPÖ. Van der Bellena s výnimkou FPÖ podporujú všetky rakúske parlamentné strany.

Medzi ďalšími kandidátmi boli 45-ročný bloger Gerald Grosz či 69-ročný majiteľ továrne na výrobu obuvi Heinrich Staudinger Medzi kandidátmi nebola žiadna žena.

Energetika / Plošina / Plyn / Čítajte viac Viedeň sa kvôli začleneniu jadra a plynu medzi zelené investície obrátila na súd EÚ

Wlazny bol najmladším z 51 kandidátov, ktorí sa kedy uchádzali o funkciu rakúskeho prezidenta. Vekovou hranicou pre možnosť uchádzať sa o najvyššiu funkciu v krajine je práve 35 rokov. Van der Bellen síce nie je najstarším kandidátom na prezidenta, ale je najstarším rakúskym prezidentom, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie, uviedol denník Der Standard.

Hlasovať mohlo v prezidentských voľbách zhruba 6,4 milióna Rakúšanov starších ako 16 rokov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #prezidentské voľby #Alexander Van der Bellen