Za dva dni Česi na hraniciach so Slovenskom chytili takmer 400 migrantov

V priebehu soboty skontrolovali českí colníci na hraničných priechodoch so Slovenskom viac ako 25-tisíc osôb. Pri nelegálnej migrácii zistili 208 osôb, zadržali dvoch prevádzačov a vstup odmietli 95 ľuďom.

09.10.2022 12:02 , aktualizované: 12:41
debata (20)

Deň predtým skontrolovali 30 657 ľudí, z toho bolo 157 nelegálnych migrantov. Zadržali tiež štyroch prevádzačov a na Slovensko vrátili 84 osôb. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter o tom informovala Polícia Českej republiky.

Kontroly posilnia vojaci

Na hraničných kontrolách sa od nedele podieľajú už aj českí vojaci. Potvrdila to Armáda Českej republiky (AČR) na sociálnej sieti.

„Dnes sme spolu s Colnou správou ČR posilnili ochranu vnútorných hraníc (EÚ) so Slovenskom. Budeme nasadení v spoločných hliadkach… po prvý raz aj a našimi záložníkmi,“ uviedla AČR v tvíte.

Česká armáda podľa predošlého oznámenia vyčlenila na hraničné kontroly 320 príslušníkov pozemných síl a aktívnych záloh. Striedať sa majú v štyroch rotáciách po 80 členoch, informoval server iDnes.cz.

Česká vláda rozhodla o dočasnom obnovení kontrol na vnútorných schengenských hraniciach so Slovenskom v dôsledku nárastu nelegálnej migrácie. Kontroly sa začali 29. októbra pôvodne na desať dní, tento týždeň ich však Praha predĺžila o ďalších 20 dní. Potrvajú tak najmenej do 28. októbra. Kontroly na slovenskej hranici s rovnakým termínom, predĺžením i odôvodnením zaviedlo aj Rakúsko.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Mikulec sa zobudil. Na migráciu je však krátky
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #nelegálna migrácia #česko-slovenská hranica