229. deň: Rusi ostreľovali Kyjev a ďalšie veľké mestá. Nemci posielajú prvý protivzdušný systém

Minimálne 11 ľudí prišlo o život a asi 60 ďalších utrpelo zranenia pri raketových útokoch Ruska na Kyjev a ďalších 14 ukrajinských oblastí. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že útoky sú odplatou za "teroristické" činy Kyjeva vrátane výbuchu, ktorý v sobotu poškodil Kerčský most. Nemecko v priebehu niekoľkých dní dodá na ochranu ukrajinských civilistov prvý zo štyroch sľúbených systémov protivzdušnej obrany IRIS-T SLM.

10.10.2022 05:55 , aktualizované: 23:31
Ukrajina Kyjev uarus raketový útok Rusko Foto: ,
Na snímke krv na zemi po ruskom ostreľovaní v Kyjeve 10. októbra 2022. V dôsledku raketového útoku na centrum Kyjeva z pondelka rána došlo k obetiam na životoch i zraneniam ľudí.
debata (2231)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 229. deň
  • Centrum Kyjeva zasiahli ruské rakety
  • Výbuchy hlásia aj z miest Dnepropetrovsk, Žytomyr, Charkov či Ľvov
  • Útoky si vyžiadali 11 obetí a minimálne 60 zranených
  • Na Ukrajinu smerovalo až 83 rakiet, 43 Ukrajinci zostrelili
  • Rusi opäť ostreľovali Záporožie
  • Nemecko posiela Ukrajine prvý zo štyroch systémov protivzdušnej o­brany
  • Bielorusko a Rusko podpísali zoskupenie vojsk
Video
Viacero explózií bolo po niekoľkých mesiacoch...
Na snímke zničené autá po ruskom útoku v Kyjeve...
+14Hasiči zasahujú na mieste ruského útoku v...

23:31 Protivzdušná obrana je prioritou číslo jeden v obrannej spolupráci medzi Ukrajinou a USA. Uviedol to v pondelok na sociálnej sieti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po rozhovore so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom.

„Takisto potrebujeme, aby USA mali vedúcu úlohu pri zaujatí tvrdého postoja skupiny G7 a pri podpore rezolúcie Valného zhromaždenia OSN,“ dodal Zelenskyj. (tasr)

22:58 Rusko je otvorené diplomacii, podpora „bojovej nálady“ na Ukrajine zo strany Spojených štátov však komplikuje snahy o diplomatické vyriešenie konfliktu, vyhlásila v pondelok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

„Znova opakujeme hlavne pre americkú stranu: úlohy, ktoré sme si stanovili na Ukrajine, budú splnené,“ uviedla Zacharovová na oficiálnej webovej stránke svojho ministerstva.

„Rusko je otvorené diplomacii, podmienky sú známe. Čím dlhšie bude Washington podporovať bojovú náladu Kyjeva a namiesto zabraňovania teroristickým činom ukrajinských sabotérov ich podporovať, o to zložitejšie bude hľadanie diplomatických riešení,“ dodala hovorkyňa. (reuters, tasr)

22:30 Webové stránky viacerých veľkých letísk v USA zasiahol v pondelok krátkodobý výpadok po kybernetickom útoku, ku ktorému sa prihlásila proruská skupina hackerov. Takzvané DDoS útoky zasiahli webové stránky letísk vo viacerých amerických mestách vrátane Atlanty, Chicaga, Los Angeles, New Yorku, Phoenixu a St Louis. DDoS útok vyradí stránku z prevádzky prudkým navýšením jej návštevnosti, čo spôsobí jej preťaženie.

Webové stránky boli zasiahnuté po tom, ako proruská skupina hackerov KillNet zverejnila zoznam stránok a používateľov vyzvala, aby na ne zaútočili. Predstaviteľka agentúry pre bezpečnosť počítačových systémov a infraštruktúry (CISA) uviedla, že agentúra tejto záležitosti venuje pozornosť. Narušenie prevádzky letísk podľa nej nehrozí.

Medzinárodné letisko Hartsfield-Jackson Atlanta v pondelok oznámilo, že jeho webová stránka bola po incidente z rána opäť prístupná. Vyšetrovanie príčiny výpadku podľa letiska pokračuje. KillNet sa minulý týždeň prihlásila k zodpovednosti za útoky na viaceré webové stránky americkej vlády a takisto sa zamerala na ďalšie krajiny, ktoré nesúhlasia s ruskou inváziou na Ukrajine. (afp, tasr, cnn.com)

22:23 Stovky ľudí v pondelok na Václavskom námestí v Prahe protestovali proti najnovším ruským raketovým útokom na ukrajinské mestá. Dav ľudí požadoval dodatočnú medzinárodnú podporu pre ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Účastníci protestu držali v rukách kríže s menami miest, ktoré boli zasiahnuté ruskými raketami, a tiež dáždniky symbolizujúce protivzdušnú obranu.

Mohutné raketové útoky, ktoré si podľa ukrajinskej polície vyžiadali najmenej desať obetí na životoch a asi 60 zranených, odsúdil aj český premiér Petr Fiala. V príspevku na sociálnej sieti Twitter napísal, že ruské útoky na ukrajinské mestá nie sú zamerané na poškodzovanie vojenskej infraštruktúry, ale ide o vraždenie civilného obyvateľstva a šírenie strachu.

Ďalšie takéto protesty sa v českej metropole majú konať aj v utorok a v sobotu. (ap, tasr)

21:24 Ukrajinská tajná služba SBU zaradila bývalého ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva na zoznam hľadaných osôb. Podľa výnosu zverejneného v pondelok je ruský exprezident obvinený z útoku na ukrajinské hranice a suverenitu.

Dmitrij Medvedev Čítajte viac Ukrajinská tajná služba zaradila Medvedeva na zoznam hľadaných osôb

20:14 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok dôrazne požiadal o odstránenie problémov s čiastočnou mobilizáciou ruských záložníkov. Šéf Kremľa to uviedol v Petrohrade počas videokonferencie s gubernátormi viacerých ruských regiónov.

Putin v rozhovore s gubernátormi povedal, že problémy s mobilizáciou sa pravdepodobne nahromadili za dlhšie časové obdobie, no ukázali sa až teraz. Nešpecifikoval však, o aké zlyhania ide. Ruský prezident tak v krátkom časovom horizonte opäť verejne pripustil, že čiastočná mobilizácia, ktorú vyhlásil 21. septembra, neprebieha hladko.

Povolávacie rozkazy mali úrady podľa vyjadrení mnohých Rusov posielať aj nespôsobilým mužom. Tisíce mužov v brannom veku sa po vyhlásení mobilizácie navyše rozhodli opustiť Rusko. Úrady vo Volgogradskej oblasti na juhozápade Ruska napríklad povolali aj 63-ročného bývalého zamestnanca armády s cukrovkou. Povolávací rozkaz dostalo aj niekoľko ruských študentov. Stalo sa to napriek tomu, že ruský prezident podpísal výnos, podľa ktorého nebudú povolávaní do armády študenti vyšších vzdelávacích inštitúcií. (dpa, reuters, afp, tasr)

19:24 Americký prezident Joe Biden v pondelok ostro odsúdil ruské raketové útoky na ukrajinské mestá, ktoré podľa neho „opäť ukazujú brutalitu vojny“, ktorú vedie ruský prezident Vladimir Putin proti ukrajinskému ľudu.

„Pri týchto útokoch boli zabití a zranení civilisti bez akéhokoľvek vojenského účelu,“ uviedol Biden vo vyhlásení. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým po „nezmyselne zabitých“ a zaželal skoré uzdravenie raneným.

Americký prezident prisľúbil, že bude spolu s americkými spojencami a partnermi naďalej vyvíjať na Rusko tlak, aby zaplatilo za svoju agresiu. „Budeme hnať Putina a Rusko na zodpovednosť za ich zverstvá a vojnové zločiny a poskytneme ukrajinským silám nevyhnutnú pomoc pre obranu ich krajiny a slobody,“ uviedol Biden.

„Opäť vyzývame Rusko, aby okamžite skončilo s touto nevyprovokovanou agresiou a stiahlo svojich vojakov z Ukrajiny,“ dodal na záver šéf Bieleho domu. Pondelkové raketové útoky odsúdil aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý ich označil za „odporné“.

Blinken na sociálnej sieti Twitter uviedol, že hovoril so svojím rezortným kolegom z Ukrajiny Dmytrom Kulebom. „Budeme aj naďalej vytrvalo poskytovať ekonomickú, humanitárnu a bezpečnostnú pomoc Ukrajine, aby sa mohla brániť a postarať o svojich ľudí,“ napísal šéf americkej diplomacie. (tasr, whitehouse.gov)

19:05 Zabíja Ukrajincov a berie im svetlo i teplo, aby po ponížení s výbuchom na Krymskom moste vypustil paru z tlakového hrnca ruských domácich frustrácií? Alebo sa šéf Kremľa po neúspechoch na frontoch rozhodol vybombardovať si od Kyjeva kapituláciu?

Vojna na UA / Ranení / Krv / Čítajte viac Jednorazová pomsta za most. Má Putin na viac?

18:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval po sérii rozsiahlych ruských raketových útokov s britskou premiérkou Liz Trussovou. Zelenskyj sa podľa vlastných vyjadrení na Twitteri spolieha na vedúcu úlohu Londýna v „konsolidácii medzinárodnej politickej a obrannej pomoci“ pre Ukrajinu, a to predovšetkým v ochrane jej vzdušného priestoru a ďalšej izolácii Ruska.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba telefonoval taktiež v pondelok so svojím britským náprotivkom Jamesom Cleverlym, ktorý ho uistil o posilnení britskej pomoci.

„Zdôraznil som, že potrebujeme vzdušné obranné systémy. Rusko musí byť uznané za teroristický štát. Tak ako Británia odolala nacistickému blitzkgriegu, Ukrajina tiež odolá ruskému raketovému blitzkriegu,“ uviedol Kuleba, pričom odkazoval na bombardovanie britských miest nemeckou Luftwaffe počas druhej svetovej vojny.

17:40 Ukrajinské úrady potvrdili, že rozsiahle ruské raketové útoky naprieč krajinou spôsobili značné škody energetickému systému a žiadajú obyvateľov, aby dnes večer obmedzili používanie elektrických spotrebičov. Informuje o tom stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Podľa Štátnej služby pre mimoriadne udalosti (DSNS) zasiahli ruské údery kritickú – predovšetkým energetickú – infraštruktúru v ôsmich regiónoch a v Kyjeve, kde vypuklo vyše 30 požiarov.

„Prosba všetkým obyvateľom Ukrajiny! Od 17:00 do 22:00 večer čo najviac znížte spotrebu elektriny, aby sme tieto dočasné problémy spoločne zvládli,“ napísal na platforme telegram zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. „Pre ukrajinský energetický sektor to bude jeden z najťažších večerov,“ uviedol predseda parlamentného výboru pre energetiku Andrij Herus s odkazom na večernú špičku, ktorá je podľa neho do značnej miery spojená so spotrebou v domácnostiach.

17:08 Počas pondelňajších ruských raketových útokov bolo zasiahnuté i západoukrajinské mesto Ľvov. Ako informovala tamojšia mestská rada, v dôsledku útokov je bez elektriny asi 90 % mesta, v ktorom žije viac ako 700-tisíc obyvateľov. V meste nejazdia električky a trolejbusy. Namiesto toho posilnili autobusovú dopravu.

„Viac ako 80 % semaforov nefunguje. Na veľkých križovatkách je regulovaná doprava,“ uvádza sa v správe. Okrem toho v meste chýba teplá voda, studenú dodávajú cez záložný zdroj. „Problémy sú aj s mobilnou komunikáciou. Sme v kontakte s mobilnými operátormi,“ dodal magistrát Ľvova, ktorý sa nachádza asi 200 kilometrov od najbližšieho hraničného priechodu so Slovenskom.

**16:40 Na 11 stúpol počet obetí dnešných masívnych ruských raketových útokov na Ukrajinu. S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom informuje agentúra Ukrinform a server Ukrajinska pravda. Ruské vojská vypálili na ukrajinské mestá 83 striel, tvrdí ukrajinské velenie. Doteraz informovali o 75 raketách.

Letecký poplach podľa Ukrajinskej pravdy trval po celej krajine asi päť a pol hodiny.

Podľa posledných informácií Štátnej služby pre mimoriadne udalosti (DSNS) si údery okrem 11 zabitých vyžiadali aj 64 ranených, ukrajinská polícia uvádza 87 zranených.

Raketový teror začal už ráno. Rusko počas piatich hodín podľa generálneho štábu a námestníčky ministra obrany Hanny Maljarovej vystrelilo z Kaspického mora a od Nižného Novgorodu 83 striel, z ktorých 43 sa ukrajinskej obrane podarilo zostreliť. Rusi tiež použili 17 dronov, skonštruovaných na priame údery na pozemné ciele, ktoré odštartovali z Ruskom anektovaného ukrajinského polostrova Krymu a z Bieloruska, napísala agentúra Unian a dodala, že tri z nich sa podarilo zostreliť nad Odesou.

16:25 Ukrajinská vojenská spravodajská služba tvrdí, že Rusko rozsiahle raketové útoky, ktoré podniklo v pondelok, plánovalo už od začiatku októbra, informuje denník The Guardian.

Tvrdenie je v rozpore s vyhlásením ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý vyhlásil, že išlo o odplatu za útok na Krymský most zo soboty 8. októbra.

Ruskí vojaci dostali podľa ukrajinskej tajnej služby „od Kremľa pokyny na prípravu rozsiahlych raketových útokov na civilnú infraštruktúru na Ukrajine už 2. a 3. októbra“.

„Vojenské jednotky strategického letectva a letectva s dlhým dosahom dostali príkazy, aby sa pripravili plniť úlohu masívnych raketových útokov. Za ich ciele boli určené objekty kritickej civilnej infraštruktúry a centrálne oblasti ukrajinských husto obývaných miest,“ uviedla vo vyhlásení spravodajská služba ukrajinského ministerstva obrany.

15:58 Zatiaľ čo čínske ministerstvo zahraničia vyzvalo po ruských útokoch na ukrajinské mestá na upokojenie situácie, India vyjadrila obavy z eskalácie konfliktu a vyzvala na návrat k diplomacii a dialógu.

„Opakujeme, že eskalácia nepriateľských akcií nie je v ničom záujme. Vyzývame na okamžité zastavenie nepriateľských akcií a na urýchlený návrat na cestu diplomacie a dialógu," povedal hovorca indickej diplomacie.

15:25 „Dnes sme videli ďalšiu eskaláciu, raketové útoky na Kyjev, Ľvov a ďalšie mestá. Je to neprijateľné od začiatku vojny, lebo zaútočiť na susednú krajinu a odopierať jej právo na existenciu, porušovať jej hranice a suverenitu a celý systém tak ako je známy od konca druhej svetovej vojny, je nielen spochybňovanie Ukrajiny ako takej, ale spochybňovanie nás všetkých. Toto Slovensko nemôže akceptovať,“ odkázal slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

15:10 Strely dlhého doletu podľa šéfa Kremľa zasiahli ukrajinské energetické, vojenské a komunikačné zariadenia. Kam zaradiť detské ihrisko?

15:05 „Som šokovaná a zdesená krutými útokmi na ukrajinské mestá. Putinovo Rusko opäť ukázalo svetu, čo znamená: Brutalitu a teror,“ uviedla na Twitteri šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Viem, že Ukrajinci zostanú silní. Budeme stáť na strane Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné, a to všetkými prostriedkami,“ dodala von der Leyenová, ktorá je na návšteve v Estónsku.

Estónska premiérka Kaja Kallasová ostreľovanie rovnako odsúdila, ukazuje podľa nej „teroristické praktiky Ruska“. „Ukrajina rýchlo potrebuje moderné protiraketové systémy a protivzdušnú obranu,“ dodala Kallasová.

15:00 Bezpečnostná situácia v súvislosti s vojnou na Ukrajine, energetická kríza, prechod na zelenú ekonomiku a hľadanie spoločných európskych riešení budú hlavnými témami prezidentského summitu krajín V4, ktorý sa uskutoční v utorok v Bratislave.

14:55 Pracovníci slovenského veľvyslanectva v Kyjeve, ako aj objekt zastupiteľského úradu sú v týchto chvíľach v poriadku, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s útokmi v hlavnom meste Ukrajiny. Rezort podľa stanoviska aktuálne neregistruje žiadosť o pomoc či súčinnosť.

„Pripomíname, že pre Ukrajinu platí najvyšší stupeň (výstrahy) z cestovných odporúčaní – bezodkladne opustiť územie Ukrajiny a vyhnúť sa cestovaniu na Ukrajinu,“ dodal rezort diplomacie.

14:45 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) pozastavil prácu na Ukrajine. Agentúre Reuters to po rozsiahlom ruskom útoku na ukrajinské mestá oznámil hovorca tejto organizácie.

„Z bezpečnostných dôvodov sme dnes prerušili operácie,“ uviedol hovorca.

MVČK na Ukrajine pomáha zvládnuť rozsiahlu humanitárnu krízu, ktorú spôsobila ruská invázia. V krajine pracuje 700 zamestnancov, ktorí poskytujú pomoc vysídleným ľuďom, dodávajú lieky a ďalšie zásoby nemocniciam a tiež pomáhajú zabezpečiť vodu a iné nevyhnutné potreby.

14:30 Kremeľ v pondelok pripustil, že prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recept Tayyip Erdogan by tento týždeň mohli prediskutovať návrh Turecka, ktoré je údajne pripravené byť hostiteľom rozhovorov Ruska a Západu venovaných Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok na brífingu v Moskve uviedol, že Moskva zatiaľ nedostala signály o možnosti rokovaní medzi Ruskom a USA, Francúzskom, Nemeckom a Britániou na území Turecka.

Peskov však súčasne dodal, že Putin môže o tejto otázke diskutovať s Erdoganom, keď sa stretnú v kazašskom meste Astana.

14:10 Ruské ostreľovanie ukrajinského mesta Záporožie si v posledných dvoch dňoch vyžiadalo najmenej 16 mŕtvych a skoro stovku ranených, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na radnicu. Pri novom ostreľovaní bola v noci na pondelok zničená niekoľkoposchodová obytná budova, informoval predtým šéf oblastnej správy Oleksandr Staruch. Mesto podľa neho zasiahlo okolo desať striel.

„Počet ľudí, ktorí prišli o život pri ruských útokoch na Záporoží, sa stále zvyšuje. 16 zabitých civilistov a skoro 100 zranených len za dva posledné dni – taká je tvár odpornej teroristickej krajiny, ktorá dokáže len zabíjať spiacich civilistov,“ napísal tajomník záporožskej radnice Anatolij Kurtev na sociálnej sieti. Ohľadom bilancie ruských útokov spresnil, že 14 mŕtvych a 74 ranených pripadlo na nedeľňajší útok a teraz sa vie o ďalších dvoch mŕtvych a 23 zranených z pondelňajšieho zásahu. Na mieste pritom záchranári ďalej preskúmavajú trosky.

Zničený bytový dom po ruskom raketovom útoku na...
Tatiana Lazunkovová vo svojom byte, ktorý bol...
+14Tatiana Lazunkovová stojí vedľa svojho manžela...

14:07 „Hovoril som s ministrom zahraničia Dmytrom Kulebom a odsúdil strašné a nevyberavé útoky Ruska na civilnú infraštruktúru na Ukrajine,“ uviedol na Twitteri generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. „NATO bude aj naďalej podporovať statočný ukrajinský ľud v boji proti agresii Kremľa tak dlho, ako to bude potrebné,“ dodal.

14:05 „Sú to barbarské a zbabelé útoky zamerané na nevinných civilistov na ceste do práce a do školy v rannej prevádzke,“ povedal hovorca diplomacie EÚ Peter Stano. Ruské údery označil za porušenie medzinárodného humanitárneho práva a uviedol, že ruské politické a vojenské vedenie bude za tieto a ďalšie vojnové zločiny k zodpovednosti.

Európska komisia vyzvala Bielorusko, aby sa zdržalo akejkoľvek účasti na „brutálnom nelegitímnom čine“ Ruska, ktorý porušuje Chartu OSN a medzinárodné právo, a pohrozila mu sankciami. Minsku odkázala, aby územie Bieloruska prestalo slúžiť ako odrazový mostík pre nedávne raketové údery a útoky bezpilotných lietadiel proti ukrajinským civilistom. „Akékoľvek ďalšie akcie a najmä priame zapojenie bieloruskej armády do tejto vojny proti vôli úplnej väčšiny bieloruského ľudu budú riešené novými a silnými reštriktívnymi opatreniami,“ uviedol Stano.

Lukašenko Čítajte viac Putin a Lukašenko spájajú vojenské sily. Udrú spoločne na Ukrajinu?

13:57 Lotyšský premiér Arturs Krišjánis Kariňš vyzval lídrov členských krajín EÚ, aby prestali Rusom vydávať turistické víza. Vyjadril sa tak v pondelňajšom rozhovore pre britský denník The Guardian, čím opätovne rozprúdil debatu o ďalšom sprísnení sankcií voči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

13:55 Ukrajinské ministerstvo školstva v pondelok odporučilo, aby všetky vzdelávacie inštitúcie v krajine prešli do 14. októbra na dištančné vyučovanie.

Ako informovala britská stanica BBC, toto rozhodnutie bolo prijaté po masívnych ruských raketových útokoch, ktorým bolo v pondelok vystavené ukrajinské územie.

13:45 Zámerné ruské bombardovanie civilných cieľov na Ukrajine je prejavom cynizmu a slabosti, uviedla v pondelok na sociálnej sieti slovenská prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že Slovensko stojí pri Ukrajine a jej obyvateľoch.

13:30 Ruské útoky na ukrajinské mestá nie sú zamerané na poškodzovanie vojenskej infraštruktúry, ale ide o vraždenie civilného obyvateľstva a šírenie strachu. Uviedol to v pondelok český premiér Petr Fiala na sociálnej sieti Twitter.

„Vojenská agresívna politika Ruska nesmie uspieť, myslíme na nevinné obete a podporujeme Ukrajinu v jej spravodlivom boji,“ napísal Fiala.

13:15 „Som hlboko šokovaný útokmi Ruska na civilistov v Kyjeve a ďalších ukrajinských mestách. Takéto činy nemajú v 21. storočí miesto. Čo najdôraznejšie ich odsudzujem. Stojíme na strane Ukrajiny. Ďalšia vojenská podpora zo strany EÚ je na ceste,“ napísal na Twitteri šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell.

Belgický premiér Alexander De Croo vyhlásil, že bombardovanie ukrajinského hlavného mesta Kyjeva a civilných cieľov v ďalších ukrajinských mestách bolo „odsúdeniahodným činom Ruska“. „Je to neprijateľná eskalácia,“ napísal na Twitteri a dodal, že tieto útoky posilnia odhodlanie Belgicka podporiť Ukrajinu.

„Taliansko je zdesené podlými raketovými údermi na centrum Kyjeva a ďalšie ukrajinské mestá z dnešného rána. Opätovne zdôrazňujeme svoju neochvejnú a pevnú podporu Ukrajine a jej ľudu,“ uviedlo talianske ministerstvo zahraničia.

Poľský minister zahraničia Zbigniew Rau označil ruské údery za vojnový zločin. „Dnešné ruské ostreľovanie ukrajinských miest a civilistov je aktom barbarstva a vojnovým zločinom,“ uviedol šéf poľskej diplomacie na Twitteri. „Rusko nemôže túto vojnu vyhrať. Sme s tebou, Ukrajina!“ dodal Rau.

13:00 Raketový teror na Ukrajine sa začal už v pondelok ráno. Rusko počas piatich hodín podľa generálneho štábu a námestníčky ministra obrany Hanny Maljarovej vystrelilo z Kaspického mora a od Nižného Novgorodu 83 striel, z ktorých 43 sa ukrajinskej obrane podarilo zostreliť. Ďalšie zasiahli Kyjev, Ľvov, Charkov, Dnipro a ďalšie mestá. Rusi tiež použili 17 dronov, skonštruovaných na priame údery na pozemné ciele, ktoré odštartovali z anektovaného Krymu a z Bieloruska, napísala agentúra Unian a dodala, že tri z nich sa podarilo zostreliť nad Odesou.

Ukrajinská pravda dodala, že letecký poplach po celej krajine trval asi päť a pol hodiny.

12:38 Nemecko dodá na ochranu ukrajinských civilistov prvý zo štyroch sľúbených systémov protivzdušnej obrany IRIS-T SLM v priebehu niekoľkých dní. Dnes to v reakcii na ruské raketové údery na ukrajinské mestá oznámilo nemecké ministerstvo obrany.

Systémy IRIS-T prisľúbil Ukrajine nemecký kancelár Olaf Scholz už na začiatku júna.

12:35 Minimálne desať ľudí prišlo o život a asi 60 ďalších utrpelo zranenia pri raketových útokoch Ruska na Kyjev a 14 ukrajinských oblastí, uviedla policajná hovorkyňa podľa denníka Ukrajinska pravda. Ruské vojská vypálili na ukrajinské mestá 83 striel, zvýšilo svoje pôvodné údaje ukrajinské vojenské velenie. Terčom sa stala kritická infraštruktúra, ale zasiahnutý bol podľa Bildu aj nemecký konzulát v Kyjeve, alebo – ako píše ruská redakcia BBC – populárna lávka pre peších a cyklistov v centre ukrajinskej metropoly.

Hovorca nemeckého rezortu diplomacie priblížil, že v budove, kde donedávna sídlilo oddelenie vydávania víz, sa v tom čase nenachádzali nijakí zamestnanci, nakoľko všetky činnosti v tejto budove boli už pred niekoľkými mesiacmi pozastavené.

12:30 Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že masívne raketové útoky ruských síl na ukrajinské mestá sú odplatou za „teroristické“ činy Kyjeva vrátane výbuchu, ktorý v sobotu poškodil Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym.

Rusko Putin Prejav Národ Čítajte viac Putin k útokom: Toto je odveta za Krym. Zelenskyj: Ukrajinu nezlomia

12:17 Premiér Eduard Heger (OĽaNO) odsudzuje útoky na civilné ciele na Ukrajine. Uviedol to na sociálnej sieti po tom, ako vo viacerých ukrajinských mestách boli v pondelok výbuchy.

„Je to neospravedlniteľná brutalita a teror na civilnom obyvateľstve, akým sa Vladimir Putin pravdepodobne mstí za výbuchy na Kerčskom moste,“ skonštatoval Heger s tým, že most je z pohľadu Ukrajiny aj iných krajín ilegálna stavba.

„Smrť a utrpenie nevinných nemajú mať v dnešnom svete miesto, rovnako ako obsadzovanie zvrchovaných štátov vojenskou silou,“ poznamenal slovenský predseda vlády. Konanie Putina hrubo odsudzuje a tvrdí, že ruský prezident sa musí zodpovedať za svoje činy.

12:15 Nemecký kancelár Olaf Scholz bude v utorok spoločne s ďalšími predstaviteľmi skupiny vyspelých krajín G7 a s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským rokovať o nových ruských raketových úderoch na ukrajinské mestá a o bojoch na Ukrajine. Na tlačovej konferencii to oznámil Scholzov hovorca Steffen Hebestreit. Dodal, že rokovania sa uskutočnia ako videokonferencia.

„Kancelár si dnes telefonoval s ukrajinským prezidentom Zelenským a vyjadril mu plnú solidaritu G7,“ povedal Hebestreit. Nemecko teraz predsedá skupine G7, ktorú tvoria popri Berlíne ešte Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Kanada, Spojené štáty a Británia. Európska únia sa tradične zúčastňuje na rokovaniach ako pozorovateľ.

12:12 Ukrajinské sily ostreľovali dve dediny v ruskej Belgorodskej oblasti, tvrdí gubernátor Vjačeslav Gladkov, podľa ktorého o život prišla 47-ročná žena, obyvateľka dediny Šebekino. Žena podľahla zraneniam, spôsobeným črepinami.

Ruská protivzdušná obrana podľa gubernátora zostrelila ukrajinskú raketu Točka-U, mieriacu na dedinu Konopljanovka, kde kazetová munícia z rakety poškodila jeden zo súkromných domov. Nikto z obyvateľov nebol zranený.

V ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou, bol ráno počuť silný výbuch, ktorý „rozdrnčal okná“, uviedla predtým agentúra Reuters s odvolaním sa na očitého svedka. Príčina výbuchu doteraz nie je jasná.

12:10 O posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany, potrebe tvrdej európskej a medzinárodnej reakcie i zvýšení tlaku na Rusko dnes telefonoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Štátnici spolu hovorili po rozsiahlych ruských útokoch na viaceré ukrajinské mestá, ktoré si vyžiadali mŕtvych aj zranených. Macron v reakcii na ostreľovanie uviedol, že Francúzsko je pripravené ďalej pomáhať ukrajinskej armáde.

„Takisto som mal naliehavý hovor s Emmanuelom Macronom. Diskutovali sme o posilnení našej protivzdušnej obrany, o potrebe tvrdej európskej a medzinárodnej reakcie, ako aj o zvýšenom tlaku na Ruskú federáciu. Francúzsko stojí na strane Ukrajiny,“ napísal Zelenskyj na svojom twitteri.

Macron Kyjevu vyjadril podporu a odhodlanie posilniť pomoc, vrátane vojenskej. Vo vyhlásení to uviedol Elyzejský palác.

12:05 Na Ústrednom krízovom štábe schválili kontingenčný plán, ktorý sa tvoril niekoľko mesiacov. Po rokovaní ÚKŠ to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) s tým, že plán stanovuje, akým spôsobom do budúcna budú vedieť efektívnejšie zvládať prípadný prílev odídencov z Ukrajiny.

roman mikulec Čítajte viac Ústredný krízový štáb schválil plán, ako zvládať možný prílev odídencov z Ukrajiny

11:40 Ukrajinskí utečenci budú mať nárok na dočasnú ochranu v krajinách Európskej únie najmenej do marca 2024. Mimoriadny systém, vďaka ktorému majú milióny ľudí utekajúcich pred ruskou agresiou možnosť v krajinách EÚ získať prácu, vzdelanie či sociálne dávky, sa Európska komisia rozhodla predĺžiť o rok. Oznámila to eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová.

11:38 Moldavským vzdušným priestorom preleteli tri ruské rakety s plochou dráhou letu. Uviedol to minister zahraničia Nicolae Popescu. Kišiňov si preto predvolal ruského veľvyslanca, napísala agentúra Reuters.

„Tri strely s plochou dráhou letu vypustené dnes ráno na Ukrajinu z ruských lodí v Čiernom mori preleteli moldavským vzdušným priestorom,“ vyhlásil Popescu. Dodal, že nechal predvolať ruského veľvyslanca, aby situáciu vysvetlil.

11:35 Ruské ostreľovanie civilných oblastí na Ukrajine je neprijateľné. Je to ukážka slabosti ruského prezidenta Vladimira Putina, nie jeho sily. Na Twitteri to uviedol britský minister zahraničia James Cleverly.

„Ruské ostreľovanie civilných oblastí Ukrajiny raketami je neprijateľné. Je to prejav Putinovej slabosti, nie sily,“ napísal Cleverly na sociálnej sieti v reakcii na rozsiahle ruské útoky.

11:20 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v pondelok vyhlásil, že Minsk a Moskva nasadia na západných hraniciach jeho krajiny spoločnú bojovú operačnú skupinu. Podľa Lukašenka ide o reakciu na vyostrenie napätia, píše tamojšia štátna agentúra Belta, na ktorú sa odvoláva denník The Guardian.

11:10 Ruské rakety poškodili 11 dôležitých objektov ukrajinskej infraštruktúry v ôsmich regiónoch a v Kyjeve, oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhal s tým, že ide o stav k 11.00 h kyjevského času (10.00 h SELČ). V dôsledku zásahov sa časť ukrajinských oblastí ocitla bez elektrického prúdu. Premiér varoval spoluobčanov, že musia byť pripravení tiež na výpadky v dodávkach vody a na poruchy spojenia.

10:50 Najnovšie ruské útoky majú dva ciele, mieria na energetickú infraštruktúru a na ľudí, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po dnešnej sérii ruských úderov na ukrajinské mestá. Desiatky rakiet a bezpilotných lietadiel podľa neho ráno zasiahli energetické zariadenia od Ľvova na západe krajiny po východoukrajinský Charkov.

Čas a miesta útokov si Rusko vybralo tak, aby napáchalo čo najväčšie škody, dodal Zelenskyj. V Kyjeve sa dnes prvé výbuchy ozvali v čase rannej dopravnej špičky, keď ľudia mieria do zamestnania a deti do škôl.

10:30 Čínske ministerstvo zahraničia vyzvalo na upokojenie situácie na Ukrajine. Deje sa tak po tom, ako viacerými ukrajinskými mestami, vrátane metropoly Kyjeva, dnes otriasli výbuchy, ktoré agentúra Reuters označuje za evidentnú ruskú pomstu za víkendové poškodenie Kerčského mosta, vedúceho z Ruska na anektovaný polostrov Krym.

„Dúfame, že táto situácia bude čoskoro deeskalovať,“ uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí na pravidelnom brífingu. Čína, strategický partner Ruska, v minulosti kritizovala západné sankcie proti Moskve. Inváziu na Ukrajinu však jednoznačne nepodporila.

10:10 Rusi vypálili na územie Ukrajiny 75 rakiet. Protivzdušná obrana zneškodnila 41 z nich, informoval náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. Obyvateľov vyzval, aby ostali v úkrytoch.

Na útok, ktorého cieľom sa stal Kyjev a ďalšie veľké mestá po celej Ukrajine, ruská strana podľa generála použila tiež letectvo a bezpilotné stroje.

„Ukrajinské ozbrojené sily robia všetko, aby ochránili spoluobčanov, ale útok stále pokračuje,“ napísal na sociálnej sieti Telegram.

10:05 Ruské strely poškodili v Kyjeve okrem iného budovu filharmónie a dve múzeá, uviedol minister kultúry Oleksandr Tkačenko.

V dôsledku ostreľovania prestalo jazdiť v Kyjeve metro. Jeho stanice fungujú ako protiletecké kryty.

Zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko na sociálnej sieti ukázal, že ruské strely zasiahli v Kyjeve aj detské ihrisko.

10:00 „Snažia sa nás zničiť a zmazať z povrchu Zeme. Úplne. Zničiť našich obyvateľov, ktorí spia doma v Záporoží. Zabiť ľudí na ceste do práce v Dnipre a Kyjeve,“ uviedol Zelenskyj vo vyhlásení zverejnenom na Telegrame. „Bohužiaľ, sú mŕtvi a zranení,“ dodal prezident a vyzval Ukrajincov, aby zostali v krytoch a dávali na seba aj svojich blízkych pozor.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba následne uviedol, že ukrajinské územie zasiahli raketové útoky. „Jedinou stratégiou (ruského prezidenta Vladimira) Putina je terorizovať mierumilovné ukrajinské mestá, ale Ukrajinu nezlomia. Je to aj jeho odpoveď všetkým tým, ktorí s ním chcú hovoriť o mieri: Putin je terorista, ktorý rokuje s pomocou rakiet,“ napísal Kuleba.

9:45 Agentúra Reuters v pondelok informovala, že očití svedkovia v Belgorodskej oblasti ležiacej na západe Ruska a hraničiacej s Ukrajinou hlásili silnú explóziu. Miestne úrady tvrdia, že šlo o vopred naplánované výbuchy na vojenskom cvičisku. Podľa miestneho veliteľstva ozbrojených síl experti ministerstva obrany zneškodňovali na polygóne muníciu.

9:40 Najmenej osem mŕtvych a 24 ranených si zatiaľ vyžiadalo ostreľovanie Kyjeva ruskými raketami, uviedol poradca ukrajinského ministra vnútra Rostyslav Smirnov na Facebooku. Z jeho vyjadrení vyplýva, že išlo o bilanciu prvých zásahov, po ktorých však na ukrajinskú metropolu dopadli ďalšie strely.

Zásahy podľa starostu Vitalija Klička utrpeli aj budovy, ktoré sú súčasťou „kritickej infraštruktúry“ mes­ta.

9:25 V Rusku silnie kritika prezidenta Vladimira Putina, uvádzajú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Neúspechy ruskej armády na bojisku, spolu s vyhlásením mobilizácie a sobotňajšou explóziou na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s anektovaným Krymským polostrovom, si na domácej pôde vyžiadali kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina. Najmä incident na prísne stráženom moste, ktorý je symbolom ruskej anexie ukrajinského Krymu, vyvolal odpor k nečinnosti prezidenta, a to aj od ruskej provojnovej nacionalistickej komunity, uvádza ISW.

Putin na pondelok zvolal zasadnutie svojej bezpečnostnej rady, v nedeľu večer obvinil ukrajinskú rozviedku z teroristického útoku. Kyjev sa k zodpovednosti za explóziu oficiálne neprihlásil.

9:15 Rusko sa aj napriek protiútoku ukrajinských síl ďalej snaží o ofenzívu v centrálnej časti Donbasu, najmä pri meste Bachmut. Ruské sily k nemu za posledný týždeň postúpili asi o dva kilometre, uviedla britská vojenská rozviedka.

„Ukrajinské útočné operácie vyvíjajú tlak na ruské sily na severovýchode aj v Chersonskej oblasti na juhu,“ píše v pravidelnom hodnotení situácie na bojisku Londýn. Rusko sa podľa neho aj napriek tomu snaží prevziať kontrolu nad Bachmutom a dáva vysokú prioritu tamojším bojovým operáciám. Strategicky významné mesto výrazne zničené ostreľovaním leží v Doneckej oblasti, teraz takmer na frontovej línii.

Na Bachmut ruskí vojaci postupujú na dvoch osiach. Sily podľa Londýna zrejme zahŕňajú žoldniersku Wagnerovu skupinu vrátane bojovníkov, ktorých skupina nedávno naverbovala v ruských trestaneckých kolóniách.

Snahy Ruska o postup na Donbase „zdôrazňujú nutnosť dosiahnuť operačný úspech, ale aj neflexibilný plán celej operácie,“ dodáva Londýn. Ukrajinské sily od konca leta začali na severovýchode krajiny protiofenzívu, bleskovo postúpili v Charkovskej oblasti a dobyli späť niekoľko miest v Doneckej oblasti vrátane Lymanu.

9:10 Mŕtvi a zranení sú po celej Ukrajine, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj po sérii ruských útokov na ukrajinské mestá. Svedkovia z miest vrátane Kyjeva a Záporožia, ale tiež Dnipra alebo západoukrajinského Ľvova a Žytomyru hlásili explózie, celou krajinou sa rozozneli poplašné sirény.

„Snažia sa nás zničiť a zmazať z povrchu Zeme,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters Zelenskyj.

8:45 Ranný ruský útok na Kyjev si vyžiadal mŕtvych a ranených, uviedla podľa médií hovorkyňa záchranárov Svitlana Vodolahová s tým, že údaje sa upresňujú.

8:40 V mestách po celej Ukrajine vrátane Ľvova na západe krajiny alebo Dnipra v centrálnej časti sa ozývajú výbuchy, informujú s odvolaním sa na svedkov médiá.

8:30 Mladé dievča zachytilo na video moment explózie v Kyjeve.

8:25 „Rusko znovu zaútočilo na Kyjev. V meste po vyhlásení leteckého poplachu zahrmelo niekoľko výbuchov, tri či štyri,“ napísala agentúra Unian. O niekoľkých explóziách v centre hlavného mesta informoval tiež kyjevský starosta Vitalij Kličko s tým, že podrobnosti budú nasledovať.

„Jedna z rakiet zasiahla okolie pamätníka Hruševského. Pracujú záchranári,“ uviedol na sociálnej sieti poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko.

Kyjev, ku ktorému sa ruské jednotky neúspešne pokúsili preniknúť po februárovom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, nebol terčom ruských útokov od júna. Moskva však v nedeľu prisľúbila odvetu za víkendové poškodenie Kerčského mosta, vedúceho z Ruska na anektovaný polostrov Krym.

8:15 Najmenej jedného mŕtveho a piatich ranených vrátane dieťaťa si vyžiadalo nové ostreľovanie ukrajinského mesta Záporožie, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na radnicu. Pri novom ostreľovaní bola v noci na pondelok zničená niekoľkoposchodová obytná budova, informoval predtým šéf oblastnej správy Oleksandr Staruch. Mesto podľa neho zasiahlo okolo desiatich striel.

„Ruskí teroristi túto noc opäť pripravili civilistu o život. K dnešnému ránu sa vie o jednom mŕtvom,“ uviedol tajomník záporožskej radnice Anatolij Kurtev. Dodal, že päť ľudí utrpelo zranenia, vrátane dieťaťa, ktoré porezali úlomky okna.

Zničený bytový dom po ruskom raketovom útoku na...
Tatiana Lazunkovová vo svojom byte, ktorý bol...
+14Tatiana Lazunkovová stojí vedľa svojho manžela...

„V dôsledku raketového útoku na centrum Záporožia bola znovu zničená obytná budova,“ napísal Staruch na sociálnej sieti Telegram. „Útok si vyžiadal zranených,“ dodal.

„Ďalší nepriateľský útok! Zostaňte v krytoch! Nepriateľ ďalej terorizuje mesto. Následky sa zisťujú,“ uviedol gubernátor, podľa ktorého na mieste zásahu obytné budovy pracujú záchranári a zdravotníci a poskytujú ľuďom nevyhnutnú pomoc.

8:00 Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko na sociálnej sieti uviedol, že centrum Kyjeva zasiahli kamikadze drony.

7:55 V centre Kyjeva sa ozvali minimálne dva výbuchy, nad ukrajinskou metropolou je vidieť stĺp hustého dymu, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Na miesto podľa denníka idú sanitky. Agentúra Ukrinform píše o niekoľkých explóziách v centre ukrajinského hlavného mesta. Výbuchom podľa AP predchádzal zvuk prilietavajúcich striel.

7:21 Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová chce údajne odvolať šéfa Spolkového úradu pre bezpečnosť v informačnej technike (BSI) Arneho Schönbohma. Dôvodom sú jeho možné kontakty s ľuďmi, ktorí sú napojení na ruské tajné služby. Podľa agentúry Reuters o tom v nedeľu neskoro večer informovali nemecké médiá, ktoré sa odvolávajú na nemeckú vládu.

Schönbohm mohol nadviazať podozrivé kontakty cez nemeckú radu pre kybernetickú bezpečnosť, ku ktorej zakladateľom patril, uviedli nemecké médiá. Rada je súčasťou nemeckej firmy, ktorá je dcérskou spoločnosťou istej ruskej firmy založenej bývalým zamestnancom KGB, napísala nemecká tlač.

6:28 Valné zhromaždenie OSN začne v pondelok rokovať o návrhu rezolúcie odsudzujúcej ruskú anexiu štyroch ukrajinských regiónov, ktorou chcú západné štáty podčiarknuť medzinárodnú izoláciu Moskvy, informovala agentúra AFP. Rezolúciu Rusko vetovalo na zhromaždení Bezpečnostnej rady OSN 30. septembra. Tá však bola následne predložená Valnému zhromaždeniu, v ktorom má každý zo 193 členských štátov OSN jeden hlas bez akejkoľvek možnosti použiť právo veta.

„Je to enormne dôležité,“ vyhlásil Olof Skoog, ktorý ako zástupca EÚ rezolúciu vypracoval spoločne s Ukrajinou a ďalšími krajinami.

„Pokiaľ systém OSN a medzinárodné spoločenstvo prostredníctvom Valného zhromaždenia nebudú reagovať na takýto pokus o ilegálny krok, dostaneme sa do veľmi, veľmi zlej situácie,“ švédsky diplomat povedal novinárom.

Pokiaľ by Valné zhromaždenie ruský krok neodsúdilo, ostatné štáty by získali voľnú ruku na anektovanie cudzích území. Predpokladá sa, že hlasovanie o návrhu sa uskutoční najskôr v stredu.

Návrh rezolúcie odsudzuje ruský „pokus o ilegálnu anexiu“ Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti prostredníctvom „takzvaných referend“ a zdôrazňuje, že takéto kroky nemajú „žiadnu platnosť“ v rámci medzinárodného prá­va.

5:55 Ruský prezident Vladimir Putin sa po výbuchu na Kerčskom (Krymskom) moste v pondelok stretne s členmi ruskej bezpečnostnej rady. Za sobotňajšou explóziou na moste, ktorý spája Rusko s okupovaným ukrajinským Krymským polostrovom, je podľa ruského prezidenta Vladimira Putina ukrajinská tajná služba. Nevylučuje sa, že sa na bezpečnostnej rade bude jednať o reakciu na sobotňajší výbuch.

Rusko musí odpovedať na ukrajinský útok na Krymský most iba priamym zničením teroristov, uviedol podľa agentúry TASS podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v písomnom rozhovore s novinárkou Nadanou Friedrichsonovou, ktorý zverejnila na svojom kanáli Telegram.

„Reakciou Ruska na tento zločin môže byť len priame zničenie teroristov. Ako je vo svete zvykom. To je to, na čo občania Ruska čakajú,“ citovala Medvedeva agentúra. Podľa neho nie je pochýb, že „objednávateľom a páchateľom zločinu zlyhaný štát Ukrajina“.

Putin svoj názor na sobotňajší výbuch povedal na rokovaní so šéfom vyšetrovacieho výboru Alexandrom Bastrykinom. Ten podľa RIA Novosti Putina informoval o podozrivých, ktorí boli zapojení do prípravy akcie. Nálož, ktorá poškodila most, mala byť uložená v nákladnom aute, pri výbuchu zahynuli traja ľudia.

„Zistili sme trasu toho kamióna. Je to Bulharsko, Gruzínsko, Arménsko, Severné Osetsko, Krasnodar. Zistili sme prepravcu a bolo možné identifikovať podozrivých medzi tými, ktorí mohli teroristický útok pripraviť,“ povedal Bastrykin. Podľa neho sa na príprave podieľali ruskí občania aj cudzie štáty.

Cestná aj železničná premávka bola po explózii zastavená, ale teraz je do určitej miery obnovená. Ruské ministerstvo dopravy podľa agentúry TASS oznámilo, že železničné spoje premávajú cez most podľa cestovného poriadku. „Diaľkové osobné a nákladné vlaky premávajú cez most podľa cestovného poriadku, prímestská železničná doprava mala byť obnovená neskôr večer,“ uviedol TASS. Cestná premávka bola podľa TASSu obnovená čiastočne.

Medzitým sa Rusko a Ukrajina navzájom obviňujú z terorizmu. Putin, ktorého citovala agentúra RIA Novosti, výbuch označil za teroristický čin. Kyjev sa k zodpovednosti za útok neprihlásil; poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak Putinove obvinenia odmietol ako cynické a naznačil, že jediným skutočným teroristickým štátom je Rusko.

Aj keď sa Kyjev k zodpovednosti za útok neprihlásil, mnoho vysokopostavených ukrajinských predstaviteľov ho privítalo. Denník The New York Times počas víkendu s odvolaním sa na nemenovaného, vysokopostaveného ukrajinského predstaviteľa uviedol, že útok na most zorganizovali ukrajinské tajné služby.

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine