Varovali sme ťa, Zelenskyj. Prokremeľská scéna si pochvaľuje útoky na Ukrajinu

Viacerí ruskí predstavitelia, ktorí nedávno Kremeľ vyzývali na aktívnejší prístup vo vojne proti Ukrajine, vyjadrili v pondelok spokojnosť s masívnymi raketovými útokmi, čo sa v pondelok ráno uskutočnili po celej krajine. Informovala o tom rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

10.10.2022 12:01
Ukrajina Kyjev uarus explózie Rusko Foto: ,
Policajti vyšetrujú na mieste ruského útoku v Kyjeve 10. októbra 2022. Viacero explózií bolo po niekoľkých mesiacoch relatívne pokojnej situácie počuť v pondelok ráno v ukrajinskej metropole Kyjev.
debata (593)

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vo svojom statuse na platforme Telegram napísal, že „teraz je so špeciálnou vojenskou operáciou“, ako Rusko označuje svojou armádou rozpútanú vojnu na Ukrajine, „spokojný na 100 percent“.

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému Kadyrov odkázal: „Varovali sme ťa, Zelenskyj, že Rusko ešte ani poriadne nezačalo, tak sa prestaň sťažovať… ale radšej, kým (na teba) niečo neletí, utekaj“. Odporučil mu tiež nespoliehať sa na pomoc Západu.

Viacero explózií bolo po niekoľkých mesiacoch...
Na snímke zničené autá po ruskom útoku v Kyjeve...
+14Hasiči zasahujú na mieste ruského útoku v...

Predstaviteľ prokremeľských úradov na Kryme Sergej Axionov označil útoky na ukrajinské mestá za „dobrú správu“. Podobne ako Kadyrov, ocenil aj on zmenu prístupov k vedeniu „špeciálnej vojenskej operácie“. Pripomenul, že od jej prvého dňa nabádal, aby sa „takéto akcie na zničenie infraštruktúry nepriateľa robili každý deň“. Dodal, že tak „by sme všetko dokončili v máji a kyjevský režim by bol porazený“.

VIDEO: Obhliadka škôd na Krymskom moste po výbuchu
Video

Vo svojom statuse Axionov vyjadril nádej, že teraz sa tempo tzv. špeciálnej vojenskej operácie nespomalí.

V podobnom duchu sa medzičasom vyjadrili aj viaceré ruské propagandistické weby. Dnešok označili za „deň, na ktorý sme čakali“, a deň, keď Rusko začalo na Ukrajine „útočiť na centrá, kde sa prijímajú rozhodnutia“.

VIDEO: Krymský most horí, cesta sa prepadla
Video

Na weboch sa tiež píše, že masívne útoky na Ukrajinu sú v súlade s medzinárodnou praxou, keď „po teroristickom útoku vždy nasleduje odvetný úder proti brlohu teroristov“.

„Tak, milí Ukrajinci, zvážte, koľko vás môže stáť neškodná poštová známka s Krymským mostom, ktorý je – mimochodom – stále v prevádzke,“ napísal napríklad prokremeľský web Readovka.

Zástupca šéfa proruských úradov Chersonskej oblasti Kirill Stremousov vo svojom statuse upozornil: „Nevraciame úder. Začíname sa rozprávať ako dospelí s tými, ktorí nás nepočúvali“.

Ukrajina Kyjev uarus raketový útok Rusko Čítajte viac 229. deň: Rusi ostreľovali Kyjev a ďalšie veľké mestá. Nemci posielajú prvý protivzdušný systém

Ukrajina bola v pondelok ráno vystavená mohutnému raketovému útoku, počas ktorého ruská armáda vypálila na ukrajinské územie celkovo 75 rakiet, oznámil na svojom kanáli na platforme Telegram hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj.

Dodal, že ukrajinskou armádou bolo zneškodnených 41 z týchto rakiet. Spresnil, že okrem raketových úderov útočí ruská armáda aj lietadlami a používa drony. Zalužnyj vyzval obyvateľov Ukrajiny, aby zostali v krytoch.

593 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine