Putin a Lukašenko spájajú vojenské sily. Udrú spoločne na Ukrajinu?

Rusko a Bielorusko sa dohodli na rozvinutí spoločného regionálneho zoskupenia vojsk, oznámil bieloruský vodca Alexander Lukašenko na dnešnej porade o bezpečnosti krajiny.

10.10.2022 12:24 , aktualizované: 21:37
Lukašenko Foto:
Bieloruský vodca Alexander Lukašenko.
debata (46)

Podľa štátnej agentúry Belta obvinil Severoatlantickú alianciu, že zvažuje agresiu proti Bielorusku, a to vrátane jadrového úderu. Lukašenko, ako zdôrazňujú ukrajinské médiá, avizoval, že sa ruskí vojaci čoskoro vrátia do Bieloruska, odkiaľ na začiatku invázie podnikli neúspešný útok na Kyjev.

Lukašenko na porade uviedol, že na neformálnom summite bývalých sovietskych republík v Petrohrade rokoval medzi štyrmi očami s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. „V súvislosti s vyhrotením situácie na západných hraniciach zväzového súštátia (Ruska a Bieloruska) sme sa (s Putinom) dohodli na rozvinutí regionálneho zoskupenia Ruskej federácie a Bieloruskej republiky,“ uviedol.

„Keď ohrozenie dosahuje terajšiu úroveň, spúšťame fungovanie zoskupenia zväzového súštátia. Základom toho zoskupenia je armáda, ozbrojené sily Bieloruska,“ dodal. Vytváranie tohto zoskupenia sa už podľa neho začalo.

Vladimir Putin / Alexander Lukašenko / Čítajte viac Cichanovská: Vojenské neúspechy Ruska môžu podkopať Lukašenkovu moc

Rusko sa podľa Lukašenka na ďalší konflikt nechystá, pretože má dosť iných problémov. „Preto nepočítajte s veľkým počtom (vojakov) ozbrojených síl Ruskej federácie (v Bielorusku),“ povedal.

Cvičia bieloruských radikálov na vzburu

Lukašenko tiež vyhlásil, že Litva, Poľsko a Ukrajina cvičia bieloruských „radikálov“ na teroristický útok. „Výcvik bieloruských radikálnych militantov v Poľsku, Litve a na Ukrajine na vykonanie sabotáže, teroristických útokov a organizovanie vojenskej vzbury v krajine sa stáva priamou hrozbou," povedal Lukašenko na stretnutí s armádnymi predstaviteľmi.

Bieloruský líder tiež obvinil Washington a Brusel z ukrývania bieloruských „utečencov“ s cieľom urobiť z nich „politickú silu“. Podľa jeho slov plánujú výrazne zhoršiť situáciu na bieloruských západných hraniciach.

lukašenko Čítajte viac Lukašenko strašil svet bombardérmi, ktoré už nemá

Na dnešnej porade Lukašenko povedal, že je nutné sa dohodnúť, čo je potrebné podniknúť na posilnenie bezpečnosti štátu s prihliadnutím na rýchlo meniacu sa situáciu. Na Západe podľa neho prevláda mienka, že bieloruská armáda priamo zasiahne do ruského ťaženia na Ukrajine.

Vojenské a politické velenie NATO preto podľa Lukašenka priamo zvažuje agresiu proti Bielorusku, vrátane zasadenia jadrového úderu. „Pre nás to nie je novinka. Dávno som varoval, že ich cieľ nespočíva v tom, aby sme nebojovali na strane Ruska na Ukrajine, ale hlavným cieľom oddávna zostáva vtiahnuť nás do vojny a vysporiadať sa zároveň s Ruskom a Bieloruskom,“ povedal Lukašenko podľa štátnej agentúry.

Poľsko odporučilo svojim občanom, aby opustili Bielorusko

Poľská vláda v pondelok odporučila svojim občanom nachádzajúcim sa v Bielorusku, aby opustili krajinu. Deje sa tak v čase zvýšeného napätia medzi Varšavou a Minskom pre vojnu na Ukrajine.

„Odporúčame, aby poľskí občania zdržiavajúci sa na území Bieloruskej republiky opustili jej územie dostupnými komerčnými a súkromnými prostriedkami,“ píše sa v usmernení pre cestujúcich zverejnenom na webovej stránke poľskej vlády.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #bielorusko #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine