Putin poslal proti Zelenskému surovca. Zachráni Rusov generál, ktorý zbombardoval Sýriu?

S vojnami je zžitý, pretože od mladosti pozná zabíjanie na bojisku. Zapojil sa do mnohých vojenských operácií - spočiatku priamo v teréne, kde duneli zbrane, a neskôr ako plánovač ozbrojených síl. Teraz ho zrejme čaká najťažšia úloha v živote: zvrátiť z pohľadu Moskvy nepríjemný vývoj na rusko-ukrajinskom fronte.

11.10.2022 05:15
Generál Sergej Surovikin Foto: ,
Generál Sergej Surovikin sa stal veliteľom ruských okupačných vojsk na Ukrajine
debata (114)

Armádny generál Sergej Surovikin je nový veliteľ ruských vojsk nasadených na Ukrajine. V tejto funkcii dosiaľ neoficiálne pôsobil generál Alexandr Dvornikov. Regulárne však do nej nebol vymenovaný. „Moskva doteraz nikdy neuviedla, že niekto konkrétny má v agende vojenské velenie nad operáciou na Ukrajine," poznamenala agentúra Reuters.

Kyjev tvrdí, že Surovikin sa už tento pondelok angažoval po sobotňajšom výbuchu na Krymskom moste, po ktorom ruský prezident Vladimir Putin nariadil tvrdý raketový revanš proti Ukrajine.

Sergej Surovikin – generál s totálnou bezohľadnosťou
Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

„Toto je postup Surovikina, štýl nového gauleitera okupačnej armády na Ukrajine – odpaľovať rakety na infraštruktúru, najmä na civilnú," napísal ukrajinský server Pravda s odvolaním na zdroj z vojenskej kontrarozviedky s tým, že generál chcel čo najrýchlejšie ukázať šéfovi Kremľa rýchle výsledky po svojom vymenovaní.

Ruská odplata za zrejmý ukrajinský atentát na Krymskom moste sa v podstate zamerala na všetky zemepisné časti Ukrajiny. Pri odvetnom útoku pritom zomrelo viacero civilistov.

Surovikin je známy svojou tvrdosťou, za čo si vyslúžil prezývku surovec. V mladosti mu však hrozilo, že ho z armády vyhodia. Keď bol poslucháčom vojenskej akadémie, obvinili ho z nelegálneho predaja pištole. Na súde si vypočul rozsudok, ktorý znel: podmienečný trest v dĺžke šiestich mesiacov. No neskôr verdikt nad ním zrušili.

Prezývku surovec mal o sebe potvrdiť napríklad v roku 2005, keď bol veliteľom jednej motostreleckej divízie v Čečensku. „Vojenský oddiel pod jeho velením prenikol do domov, kde jeho príslušníci okrádali a bili miestnych obyvateľov. Potom ich nahnali na školský dvor, zviazali im ruky a položili tvárou k zemi. Ležali tam takto šesť hodín v daždi," tvrdí ukrajinský portál ZN.

Doteraz najvýznamnejšie bojové míľniky Surovikina sa udiali od jari 2017. Putin si ho vtedy vybral za veliteľa ruských vojsk v Sýrii, ktoré dostali rozkaz pomôcť tamojšiemu lídrovi Bašárovi Asadovi, aby sa udržal pri moci počas zúrivej občianskej vojny.

Pod velením Surovikina sa podarilo oslobodiť viac ako 95 sýrskeho územia, ktoré ovládali bojovníci proti Asadovmu režimu. Putin sa mu za to náležite „silvestrovsky" odmenil: 31. decembra 2017 vymenoval Surovikina za hlavného veliteľa Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie. Biľagom na jeho mene pritom zostávajú silné podozrenia, že mal mať prsty v zločinoch proti ľudskosti, keď pravdepodobne nariadil uskutočniť smrtonosné útoky proti civilistom v Sýrii.

Kto je armádny generál Sergej Surovikin

zväčšiť Šéf Kremľa Vladimir Putin tlieska Sergejovi... Foto: SITA/AP, Alexei Druzhinin
Vladimir Putin / Sergej Surovikin / Šéf Kremľa Vladimir Putin tlieska Sergejovi Surovikinovi na slávnostnom podujatí v Kremli na počesť ruských vojakov, ktorí bojovali v Sýrii. Ich náčelníkom bol tento generál. Snímka je z decembra 2017.

Tento utorok (11. októbra) oslavuje svoje 56. narodeniny. Po absolvovaní vojenskej akadémie ho v roku 1987 poslali do Afganistanu, kde bol príslušníkom sovietskych špeciálnych síl. (Invázia Moskvy tam trvala v období 1979 – 1989.)

V auguste 1991, keď došlo v Rusku k pokusu o štátny prevrat, velil práporu, ktorý v hlavnom meste zabil troch demonštrantov, čo boli proti puču. Po jeho potlačení Surovikina zadržali a vyšetrovali sedem mesiacov. Vznesené obvinenie proti nemu napokon zrušili, lebo ruský prezident Boris Jeľcin dospel k názoru, že iba plnil rozkazy. Neskôr ho povýšili do hodnosti majora.

Kariérne išiel postupne stále čoraz vyššie. Výrazne sa posunul hore, keď sa stal v októbri 2013 veliteľom Východného vojenského okruhu. O dva mesiace neskôr ho vymenovali za generálplukovníka. Od prvej polovice roku 2017 bol veliteľom ruských ozbrojených síl rozmiestnených v Sýrii. (Tamojší líder Bašár Asad je spojenec Moskvy.) Za úspešnú vojenskú misiu v Sýrii ruský prezident Vladimir Putin udelil Surovikinovi štátne vyznamenanie Hrdina Ruskej federácie.

V roku 2021 ho povýšili za armádneho generála, čo je v Rusku druhá najvyššia vojenská hodnosť. Nad ňou je už iba maršal. Toto povýšenie viedlo k špekuláciám, že by sa jedného dňa mohol stať budúcim náčelníkom generálneho štábu armády (túto funkciu zastáva 67-ročný armádny generál Valerij Gerasimov).

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine