Rusi "dodali" Ukrajine zbrane vrátane najmodernejšieho tanku i jadrového dela

Ukrajinská ofenzíva na východe krajiny priniesla pre Kyjev nielen opätovné získanie časti zabraných území, ale rovnako aj ukoristenie obrovského množstva ruskej vojenskej techniky a munície.

11.10.2022 10:42
Rusko, Ukrajina, armáda, vojna, konflikt, tank Foto: ,
Ukrajinskí vojaci na obrnenom vozidle medzi mestami Izium a Lymun.
debata (178)

Medzi ukoristenou technikou sa pritom našli aj unikáty ako najmodernejší ruský tank typu T-90M či „jadrové“ delo Pion. Väčšina získaných zbraní bude ľahko integrovaná do ukrajinskej armády a stane sa cenným príspevkom, ktorý zvýši jej bojaschopnosť, píše server idnes.cz.

Ukrajinská strana pritom hovorí o obrovskom kvante ukoristenej ruskej vojenskej techniky: 200 obrnených vozidiel rôzneho druhu, 100 tankov, 50 delostreleckých systémov, 40 nákladných automobilov a servisných vozidiel, 20 veliteľských vozidiel či 3 protiletecké systémy. Okrem toho ukrajinská armáda získala tisíce kusov tankovej a delostreleckej munície nájdenej v dobrom stave.

Videá s vojenskou technikou, ktorú po sebe zanechali utekajúci ruskí vojaci, sa stali bežnou súčasťou ukrajinských „pozdravov z frontu“. Medzi ukrajinskými vojakmi sa v tejto súvislosti navyše šíria žarty, že každý si teraz môže vybrať svoj ruský transportér alebo tank.

Najčastejším úlovkom ukrajinských vojakov sú obrnené transportéry typu BMP-1 resp. ich modernejšia verzia BMP-2, ktoré už predtým využívala ukrajinská armáda. Zaujímavý je aj príbeh niekoľkých transportérov, o ktoré ukrajinská armáda prišla v marci, a ktoré boli teraz nájdené v garážach a zákopoch v okolí Iziumu so symbolom „Z“. Teraz moderné transportéry BTR-4E s veľkými bielymi krížmi nasadili do ďalších bojov na ukrajinskej strane.

Pokiaľ ide o naozaj veľké zbrane, tak ukoristené „jadrové“ delo 2S7 Pion, nájdené pri Iziume, je z pozemných diel tým najväčším, čo dnes vôbec existuje. Ukrajina mala na začiatku vojny v zálohe 99 týchto diel, z ktorých väčšina bola reaktivovaná a teraz slúži pre strategické ostreľovanie komunikačných a logistických uzlov alebo oporných bodov.

Unikátnym je aj nález úplne nepoškodeného delostreleckého radaru Zoopark-1 1L219, protileteckých systémov 2K22 Tunguska, 9K33 Osa či ZSU-23–4 Šilka alebo automatickej rušiacej stanice pre rádiovú komunikáciu R-934BMV.

Ukrajinskí vojaci na obrnenom vozidle medzi...
Ukrajinský vojak pri zničenom ruskom tanku v...
+8Ukrajinská jednotka čaká na pokyn ku streľbe...

© Autorské práva vyhradené

178 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine