Podľa rakúskeho kancelára EÚ nedostatočne chráni svoje hranice pred migrantmi, žiada nápravu

Rakúsky kancelár Karl Nehammer ostro skritizoval Európsku komisiu za to, že podľa neho nedokáže lepšie chrániť vonkajšie hranice EÚ a zabrániť stúpajúcim počtom nelegálne prichádzajúcich migrantov.

11.10.2022 13:16
Hranice / Migrácia / Foto: ,
Hraničná polícia hliadkuje na maďarsko-srbskej hranici
debata (3)

rozhovore, ktorý v utorok zverejnil nemecký denník Die Welt, okrem iného povedal, že svoju prácu musí zlepšiť únijná agentúra Frontex a že musí Brusel tvrdšie vyžadovať, aby sa neúspešní žiadatelia o azyl rýchlo vracali do krajín svojho pôvodu.

„Čakám, kedy Európska komisia začne konať, pretože nespokojných je čoraz viac členských krajín,“ povedal Nehammer. "Prečo sa komisia ako strážkyňa zmlúv konečne nestará o to, že sa tu trvalo porušuje právo EÚ, keď do vnútrozemského štátu, ako je Rakúsko, prichádza mnoho nelegálnych migrantov, ktorí predtým prešli cez ďalšie únijné štáty a bezpečné tretie krajiny bez toho, aby ich niekto zastavil? " doplnil.

Európska komisia pri pravidelnej tlačovej konferencii reagovala vyjadrením, že si veľmi dobre uvedomuje zložitú situáciu, ktorej Rakúsko čelí, a že je v kontakte s tamojšou vládou i krajinami, cez ktoré migranti prichádzajú. Nárast ich počtu je daný „niekoľkými faktormi“, uviedla hovorkyňa Anita Hipperová. Dodala, že o vývoji budú v piatok rokovať ministri vnútra únijných krajín, ktorí sa stretnú v Luxemburgu.

Rakúsko od začiatku roka do konca augusta prijalo 57-tisíc žiadostí o azyl, čo je oproti rovnakému obdobiu vlani nárast o 195 percent. „A čísla stúpajú ďalej. K tomu dorazilo zhruba 85-tisíc Ukrajincov, ktorým sme poskytli ochranu. Kapacita je v Rakúsku naplnená,“ povedal kancelár.

Štáty v strednej Európe začali kvôli vysokým počtom migrantov zavádzať kontroly na hraniciach. Ako prvé ich koncom septembra začalo Česko na hraniciach so Slovenskom, svoje hranice so Slovenskom potom začala kontrolovať aj Viedeň.

ČR / Česká republika / Hranica / Čítajte viac Česko dočasne obnoví kontroly na štátnych hraniciach so Slovenskom

Koncom minulého týždňa zintenzívnilo náhodné kontroly na hraniciach s ČR a Rakúskom Bavorsko. Nemeckí opoziční konzervatívci z CDU/CSU navrhujú kvôli migrácii zavedenie kontrol na nemecko-českých hraniciach.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #migrácia #Karl Nehammer