Lavrov: Vojnu s Ukrajinou už dlho riadia Spojené štáty

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že "Spojené štáty sú do vojny s Ukrajinou de facto zapojené už dlhší čas", informujú agentúry Reuters a AP, ktoré sa odvolávajú na ruské štátne médiá.

11.10.2022 14:34
Sergej Lavrov Foto:
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
debata (146)

„Túto vojnu riadia Anglosasi," vyhlásil Lavrov. Spomenul tiež tvrdenia, že Spojené štáty boli ochotné s Ruskom rokovať a Moskva to odmietla, pričom ich označil za lož. Kremeľ podľa neho nedostal „nijakú serióznu ponuku na kontakt“.

Lavrov však ďalej nástojil na tom, že Rusko by neodmietlo stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým prezidentom Joeom Bidenom na nadchádzajúcom summite krajín G20.

Šéf ruskej diplomacie v rozhovore pre ruskú televíziu tiež odmietol špekulácie o možnom použití jadrových zbraní a dodal, že Rusko by sa k nim uchýlilo len v tom prípade, že by čelilo svojmu bezprostrednému zániku.

Putin Čítajte viac Rusom dochádza munícia. Putin robí strategické chyby, tvrdia Briti

„(Jadrové zbrane) sú výhradným odvetným opatrením na zabránenie zániku Ruskej federácie v prípade priamych atómových útokov či použitia iných zbraní, ktoré by ohrozovali existenciu ruského štátu,“ zdôraznil Lavrov.

Lavrov tiež obvinil západné krajiny z toho, že o možnom použití jadrových zbraní Ruskom šíria špekulácie, a vyzval ich, aby „boli pri vydávaní verejných vyhlásení maximálne opatrní“.

Putin v septembri varoval Západ, že ak bude pokračovať v „jadrovom vydieraní“, Moskva odpovie celým svojím obrovským arzenálom zbraní.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine