Orbán: Nádej na mier na Ukrajine sa volá Donald Trump

Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána by o prímerí na Ukrajine malo rokovať Rusko so Spojenými štátmi. Za USA by však nemal vyjednávať súčasný prezident Joe Biden, ale jeho predchodca v úrade Donald Trump, povedal Orbán počas návštevy Berlína. Napísala o tom agentúra DPA.

11.10.2022 21:29
orbán Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (87)

„Prímerie musí nastať nie medzi Ruskom a Ukrajinou, ale medzi Amerikou a Ruskom,“ povedal Orbán. „Kto si myslí, že táto vojna bude môcť byť ukončená rokovaním medzi Ruskom a Ukrajinou, nežije na tomto svete. Mocenská realita je iná,“ uviedol. Dodal, že Ukrajinci sa môžu ruskej armáde brániť len vďaka tomu, že ich podporujú Spojené štáty. „Preto sa musia dohodnúť Američania s Rusmi. Potom sa vojna skončí,“ uviedol tiež.

VIDEO: Toto spôsobili ruské raketové útoky na ukrajinské mestá
Video

Orbán pre tvrdé výroky na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina nepovažuje Bidena za vhodného vyjednávača. „Nádej na mier sa volá Donald Trump,“ uviedol šéf maďarskej vlády na debate organizovanej časopisom Cicero a denníkom Berliner Zeitung.

Srbsko Maďarsko Orbán návšteva Čítajte viac Orbán odmietol vtrhnúť do Srbska, tvrdí prezident Vučič

Orbán je v Nemecku na niekoľkodňovej návšteve, počas ktorej sa v nedeľu stretol s bývalou kancelárkou Angelou Merkelovou a v pondelok s terajším šéfom spolkovej vlády Olafom Scholzom. Po ich stretnutí sa nekonala tlačová konferencia, čo je podľa agentúry DPA nezvyčajné. „Mám potešenie vám oznámiť, že (Scholz) ešte žije. Ja tiež. Náš rozhovor bol teda užitočný,“ povedal po dvojhodinovom rokovaní s nemeckým kancelárom Orbán.

Viktor Orbán Čítajte viac Je Orbán proputinovský? Odpovedá expertka

Orbán dlhodobo kritizuje Európsku úniu, od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu je to pre sankcie, ktoré dvadsaťsedmička na Moskvu uvalila. Teraz povedal, že „sankcie v ich súčasnej podobe nás ničia“. Keby boli vytvárané inteligentnejšie, neboli by v súčasnosti ceny energií také vysoké, myslí si Orbán. „V otázke energií sme trpaslíci a Rusi obor. Trpaslík sankcionuje obra. A potom sa čudujeme, že zomiera trpaslík,“ povedal šéf maďarskej vlády.

VIDEO: Obhliadka škôd na Krymskom moste po výbuchu
Video

Maďarský premiér, známy svojím ústretovým postojom k Rusku, sa už minulý mesiac vyslovil za zrušenie protiruských sankcií. Potom by ceny energií podľa neho klesli, znížila by sa inflácia a európska ekonomika by sa vyhla hroziacej recesii.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Donald Trump #vojna na Ukrajine