Zásahy iránskej polície pri protestoch po smrti mladej Kurdky majú už 108 obetí

Najmenej 108 ľudí, medzi nimi 28 detí, zahynulo v Iráne pri zásahoch počas už viac než tri týždne trvajúcich celoštátnych protestoch vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, oznámila ľudskoprávna skupina Iran Human Rights (IHR) so sídlom v nórskom Osle.

12.10.2022 11:29 , aktualizované: 13:18
Amíníová Foto:
Horiaca policajná motorka a odpadkový kôš v iránskom Teheráne počas protestu proti smrti Mahsy Amíníovej, 22-ročnej ženy, ktorú zadržala národná morálna polícia v centre Teheránu a ktorá po troch dňoch zomrela.
debata

Pri potýčkach týkajúcich sa inej kauzy zabili iránske bezpečnostné sily v meste Záhedán v provincii Sístán a Balúčistán na juhovýchode krajiny ďalších najmenej 93 ďalších ľudí, uviedla IHR vo vyhlásení.

V súvislosti s vlnou protestov obžalovali už viac než 100 ľudí, uviedla iránska justícia. Iránska polícia uskutočnila už stovky zatknutí a trestných stíhaní a prisľúbila rýchlu spravodlivosť pre „výtržníkov“.

Stovky detí boli zadržané a umiestnené väčšinou vo väzniciach určených pre dospelých, upozornili podľa AFP ďalšie iránske i zahraničné ľudskoprávne skupiny.

Podľa právnika Hasana Raísího sú niektoré deti v zadržiavacích centrách pre dospelých, ktorí sa dopustili drogovej trestnej činnosti. Ako dodal, „v policajných celách sa nachádza zhruba 300 osôb vo veku 12–13 a 18–19 rokov“.

Protesty v celom Iráne vypukli 16. septembra, keď Amíníová zomrela po troch dňoch od svojho zadržania iránskou mravnostnou políciou v Teheráne za údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Násilie v Záhedáne vypuklo 30. septembra počas protestov, ktoré vyvolal hnev v súvislosti s údajným znásilnením tínedžerky tamojším policajným veliteľom.

Ľudskoprávne skupiny vyjadrili v utorok znepokojenie aj v súvislosti so zásahmi v meste Sanandadž, hlavnom meste provincie Kurdistan na západe Iránu, odkiaľ Mahsá Amíníová pochádzala.

Blížiaci sa krvavý zásah

IHR uviedla, že vyšetrovanie rozsahu „represálií“ v Kurdistane je marené obmedzeniami internetu a upozornila na „blížiaci sa krvavý zásah“ proti demonštrantom v tejto provincii.

irán, protest Čítajte viac Irán sa po smrti Amíníovej zmieta v nepokojoch. Študentky Raísímu: Zmiznite

Iránske bezpečnostné sily podľa tejto organizácie zatkli aj množstvo detí, ktoré v priebehu minulého týždňa protestovali v uliciach alebo pred školami.

Podľa IHR sa k celoštátnym štrajkom a protestom pridali aj zamestnanci petrochemických závodov na juhozápade, západe a juhu Iránskej islamskej republiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #protesty #Irán