Klimatickí aktivisti zablokovali prístupové cesty do Viedne

Klimatickí aktivisti zablokovali v stredu ráno viacero hlavných prístupových ciest do rakúskej metropoly Viedeň. Spôsobili tak rozsiahle obmedzenia dopravy, avšak polícia podľa vlastného vyjadrenia zablokované cesty rýchlo znova sprejazdnila. TASR prevzala správu z agentúry APA.

12.10.2022 12:54
debata (4)

Organizátori, medzi ktorými boli členovia rakúskej vetvy hnutia za ochranu klímy Extinction Rebellion a skupiny Letzte Generation (Posledná generácia), označili svoju protestnú akciu názvom „Kolaps“. Požadovali, aby vláda okamžite začala presadzovať odporúčania rakúskej klimatickej rady, a to najmä v dopravnom sektore.

Konkrétne ide o presadzovanie miest bez áut, rozširovanie možností verejnej dopravy, výstavbu cyklotrás a chodníkov či vydávanie povolení pre logistické centrá len v prípade, že disponujú železničným napojením.

Aktivisti – niektorí odetí v oranžových reflexných vestách – prostredníctvom transparentov žiadali „Zastaviť fosílne ničenie“ či obmedzenie rýchlosti na diaľniciach zo súčasných 130 na 100 kilometrov za hodinu. Požadujú tiež, aby sa nevytvárali žiadne nové vrty na ropu a plyn.

Päť protestujúcich aktivistov si napríklad ľahlo na prechod pre chodcov na trojprúdovej ceste. Denník Kurier píše, že demonštranti sa snažili vodičom vysvetliť dôvody svojho pokojného protestu, avšak nestretli sa s priveľkým pochopením. Následne na miesto dorazilo asi 20 policajtov, ktorí protestujúcich vyviedli na chodník. Počas protestov sa ľahko zranila jedna osoba.

Pavol Faško, Pravda o klíme Čítajte viac Aká je pravda o počasí? Bude ešte na Slovensku sneh a prežijú klimatické zmeny tí po nás?
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Viedeň #klimatická zmena #klimatickí aktivisti