Záplavy v Nigérii si vyžiadali viac ako 500 mŕtvych

Počet obetí záplav, s ktorými Nigéria zápasí od konca júla, podľa tamojších úradov prekonal 500, zranených bolo ďalších 1 500 ľudí a 1,4 milióna ľudí bolo nútených opustiť svoje domovy, píše spravodajský web BBC.

12.10.2022 14:12
nigéria, záplavy Foto:
Na fotografii zverejnenej Národnou agentúrou pre núdzové situácie sa záchranári brodia zaplavenou ulicou po nehode člna v Anambre v Nigérii.
debata

Vlna záplav sužuje túto západoafrickú krajinu od konca júla. Veľká voda pritom zasiahla už 31 z 36 nigérij­ských štátov aj hlavné mesto Abuja.

Nigéria zápasí so záplavami každoročne, tie tohtoročné sú však najhoršie za uplynulú dekádu. Sú spôsobené silnými dažďami a vypúšťaním prebytočnej vody z priehrad v Nigérii a z veľkej priehrady v susednom Kamerune. Podľa odborníkov záplavy tiež súvisia so zmenami klímy.

Tajomník ministerstva pre humanitárne záležitosti Nasir Sani Gwarzo na utorkovej tlačovej konferencii informoval o aktuálnej situácii a uviedol, že boli zničené desiatky tisíc domov a mnohé poľnohospodárske pozemky.

Nigérijské úrady varujú, že štáty v centrálnej a južnej časti krajiny pravdepodobne v najbližších týždňoch postihnú ďalšie záplavy. Rozsah doterajšej skazy spôsobenej záplavami zároveň vyvolal obavy z toho, že by táto najľudnatejšia africká krajina tiež mohla čeliť nedostatku potravín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria #záplavy