Bosna a Hercegovina bližšie k EÚ. Brusel jej navrhuje štatút kandidáta

Európska komisia odporučila členským krajinám Európskej únie udeliť Bosne a Hercegovine štatút kandidáta pre prijatie do bloku. Pri prejave k úniovým diplomatom to oznámila predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová. Ide o ďalší v rade posunov v otázke rozširovania únie, ktoré priniesli posledné mesiace.

12.10.2022 14:37 , aktualizované: 16:53
Olivér Várhelyi Foto:
Komisár pre susedskú politiku a rozšírenie EÚ Olivér Várhelyi.
debata (3)

„Európou znovu veje vietor zmeny a my musíme tento pohyb zachytiť… krajiny západného Balkánu patria do našej rodiny,“ vyhlásila šéfka exekutívy Únie. „Dnes sme navrhli udeliť kandidátsky status Bosne a Hercegovine,“ uviedla po schôdzi členov EK.

Komisia odporúča, aby Rada EÚ (členské štáty) Bosne a Hercegovine udelila štatút kandidátskej krajiny. Podmienkou sú kroky na posilnenie demokracie, funkčnosti štátnych inštitúcií, právneho štátu, boja proti korupcii a organizovanému zločinu, zaručenia slobody médií a riadenie migrácie. Exekutíva EÚ bude aj naďalej podporovať reformné úsilie a urýchlenie integrácie západného Balkánu ako celku.

Eurokomisár pre susedstvo a rozširovanie Olivér Várhelyi označil politiku rozširovania EÚ za geostrategickú investíciu do mieru, stability, bezpečnosti a sociálno-ekonomického rastu.

„Naše správy ponúkajú vecné a spravodlivé hodnotenie a jasné usmernenie práve preto, aby umožnili našim partnerom identifikovať, kam treba v reformách pridať. Neexistuje žiadna alternatíva a je v našom spoločnom záujme urýchliť integračný proces, počnúc západným Balkánom, kde už mnoho rokov investujeme, aby sme tieto krajiny priblížili k EÚ,“ vysvetlil Várhelyi.

Historický moment

Odporúčanie udeliť štatút kandidátskej krajiny pre Bosnu a Hercegovinu označil za historický moment. Vyzval jej politických lídrov, aby túto príležitosť čo najlepšie využili a riadili sa odporúčaniami EK pri presadzovaní reforiem. Ide o plnenie 14 kľúčových priorít pre začatie prístupových rokovaní.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyjadril nádej, že Bosna a Hercegovina a celý región využije túto šancu a nadviaže na ňu implementáciou kľúčových reforiem.

Bosna a Hercegovina formálne o vstup do EÚ požiadala na začiatku roka 2016, nadväzujúce procesy však podobne ako u ďalších balkánskych krajín postupovali veľmi pomaly. Na začiatku tohto leta únioví premiéri a prezidenti Európsku komisiu poverili, aby bezodkladne zhodnotila pokrok Bosny a Hercegoviny v plnení stanovených kritérií. Rozhodnutie o udelení kandidátskeho statusu bude znovu na členských krajinách.

EÚ v júni oficiálne označila za kandidátov na členstvo Ukrajinu a Moldavsko, teda dve krajiny, ktoré o prijatie požiadali bezprostredne po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. V júli potom dvadsaťsedmička po rokoch prieťahov oficiálne spustila prístupové rozhovory s Albánskom a Severným Macedónskom. Druhá menovaná krajina bola v tej chvíli kandidátom na členstvo už 17 rokov.

Radovan Geist Čítajte viac Európa potrebuje rozšírenie – aj prehĺbenie integrácie
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Bosna a Hercegovina #rozširovanie EÚ