Vstup Ukrajiny do NATO môže viesť k tretej svetovej vojne, varuje Rusko

Prijatie Ukrajiny do NATO by podľa popredného ruského predstaviteľa mohlo viesť k tretej svetovej vojne. Námestník tajomníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Alexander Venediktov to povedal v štvrtkovom rozhovore pre agentúru TASS.

13.10.2022 10:20
NATO / Vojak / Armáda / Vojenské cvičenie / Foto: ,
debata (97)

„Kyjev si je dobre vedomý toho, že takýto krok by znamenal zaručenú eskaláciu k tretej svetovej vojne,“ povedal Venediktov. „(Ukrajinci) s tým zjavne rátajú – vytvoria informačný šum a opäť na seba upozornia,“ dodal.

Venediktov okrem toho zopakoval ruské tvrdenie, že Západ sa prostredníctvom svojej pomoci Ukrajine „priamo zúčastňuje na tomto konflikte“. Západ tieto obvinenia odmieta s tým, že len pomáha Ukrajine brániť sa proti ničím nevyprovokovanej ruskej agresii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 30. septembra prekvapivo oznámil, že Kyjev požiadal o zrýchlený vstup do NATO.

Video
Na stolíku na ulici. Zelenskyj žiada o vstup do NATO

Došlo k tomu bezprostredne po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin podpísal zmluvy o pričlenení Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku. Urobil tak na základe kontroverzných referend, ktoré sa v týchto oblastiach uskutočnili. Medzinárodné spoločenstvo referendá ani pričlenenie oblastí neuznáva.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov: Hrozba III. svetovej vojny je vysoká. Kuleba: Len sa snažia nahnať strach
97 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina #tretia svetová vojna