Konšpirátor Jones musí zaplatiť takmer miliardové odškodné za svoje lži o streľbe na základnej škole

Súd v americkom štáte Connecticut nariadil v stredu krajne pravicovému šíriteľovi konšpiračných teórií Alexovi Jonesovi, aby zaplatil odškodné takmer jednu miliardu dolárov za tvrdenia, že streľba na základnej škole v dedine Sandy Hook, štát Connecticut, z roku 2012 je hoax.

13.10.2022 11:14
Alex Jones Foto: ,
Na snímke z 22. septembra 2022 šíriteľ konšpiračných teórií Alex Jones na súde v americkom Waterbury
debata (3)

Porota po trojdňovom zvažovaní rozhodla, že Jones musí zaplatiť 965 miliónov dolárov rodinám ôsmich obetí streľby v škole v Sandy Hooku a agentovi Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý podal na Jonesa žalobu za ohováranie. Jones uviedol, že sa proti rozsudku plánuje odvolať.

Jones (48), ktorý je zakladateľom webového portálu InfoWars a moderátorom populárnej rozhlasovej relácie, bol uznaný za vinného v niekoľkých civilných súdnych sporoch týkajúcich sa ohovárania, ktoré iniciovali rodičia obetí streľby v škole v Sandy Hooku, štvrti mesta Newtown. Útok, ktorý v roku 2012 spáchal 20-ročný Adam Lanza, si vyžiadal životy 20 detí a šiestich učiteľov.

Jones roky vo svojej relácii tvrdil, že streľbu „zinscenovali“ aktivisti za kontrolu zbraní a že rodičia obetí sú len herci stvárňujúci obete katastrofy. Napokon však uznal, že streľba bola „stopercentne skutočná“.

Porota v meste Austin v americkom štáte Texas nariadila v auguste Jonesovi zaplatiť takmer 50 miliónov dolárov Neilovi Heslinovi and Scarlett Lewisovej, ktorých šesťročný syn pri streľbe zomrel.

Portál InfoWars vyhlásil v apríli tohto roku bankrot a o bankrot požiadala prednedávnom aj ďalšia Jonesova spoločnosť, Free Speech Systems.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hoax #konšpirácie #streľba na škole #alex jon