Tečie Kremľu do topánok? Pripúšťa rozhovory k dosiahnutiu svojich cieľov

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že ciele ruskej "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine sa nezmenili, ale je možné ich dosiahnuť aj rokovaniami, informovala agentúra Reuters.

13.10.2022 20:33
rusko, ukrajina Foto:
Noviny, munícia a maska ležia vo štvrtok 13. októbra 2022 v opustenom ruskom tábore pri obci Grakove na Ukrajine.
debata (242)

Vyjadrenia v ruskom denníku Izvestija sú najnovšími zo série vyhlásení, v ktorých Moskva zdôrazňuje, že je otvorená rozhovorom. Ide o zmenu tónu po mnohých ponižujúcich porážkach ruských síl vo vojne na Ukrajine. Tá trvá takmer osem mesiacov.

„Príkaz sa nezmenil, špeciálna vojenská operácia pokračuje, aby sme dosiahli svoje ciele,“ povedal Peskov. „Znova však opakujeme, že sme otvorení rokovaniam, ktorými tiež môžeme svoje ciele dosiahnuť,“ uviedol. Nevidí však žiadnu šancu na rozhovory so Západom v blízkej budúcnosti.

Radovan Geist Čítajte viac Impotentná zúrivosť ruského diktátora

„Na dialóg treba dve strany. Keďže Západ má teraz veľmi, veľmi nepriateľský postoj voči nám, je nepravdepodobné, že v blízkej budúcnosti bude nejaká nádej,“ povedal Peskov pre kazašský televízny kanál Chabar 24, na ktorý sa odvolala aj ruská tlačová agentúra TASS.

„Napriek tomu Turecko, ako aj viacero ďalších krajín sa stále snažia sprostredkovať (rokovania),“ doplnil hovorca Kremľa. Hoci Rusko aj predtým tvrdilo, že je ochotné rokovať, opakované zmienky o takejto možnosti tento týždeň sú až zarážajúce, píše Reuters.

Lavrov obvinil USA

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok vyhlásil, že Moskva je otvorená rozhovorom so Západom, ale Spojené štáty toto vyhlásenie odmietli ako „pózu“. Lavrov sa vrátil k tejto téme aj vo štvrtok, keď pre Izvestija povedal: „Nebudeme nikoho naháňať. Ak prídu seriózne návrhy, sme pripravení ich posúdiť.“ A dodal: „Dostali sme určitý signál, sme pripravení ho posúdiť.“

OSN, vojna na Ukrajine, Rusko Čítajte viac Debakel Ruska v OSN: zostali mu štyria spojenci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vylúčil rozhovory s prezidentom Vladimirom Putinom po tom, čo Rusko oficiálne vyhlásilo štyri ukrajinské oblasti za anektované a zasypalo tento týždeň ukrajinské mestá raketami.

242 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine