Trumpa čaká „grilovanie“ k útoku na Kapitol. Vyšetrovací výbor si ho predvolá

Bývalý americký prezident Donald Trump bude predvolaný, aby vypovedal o okolnostiach útoku na washingtonský Kapitol zo 6. januára 2021. Rozhodol o tom v štvrtok výbor amerického Kongresu, ktorý útok vyšetruje, informuje agentúra AP.

13.10.2022 22:04 , aktualizované: 22:23
trump Foto:
Bývalý prezident USA Donald Trump reční 8. októbra 2022 na letisku Minden Tahoe v americkej Nevade.
debata (3)

Členovia výboru predvolanie exprezidenta odhlasovali jednohlasne. „Musíme požadovať výpoveď pod prísahou od ústredného hráča udalostí zo 6. januára,“ povedala podpredsedníčka tohto výboru Liz Cheneyová.

Predseda výboru Bennie Thompson podľa stanice CNN povedal, že získať Trumpovu výpoveď je „povinnosť“. Výbor si však podľa Thompsona uvedomuje, že predvolanie bývalého prezidenta je „vážny a mimoriadny krok“

To, že sa Trump dostaví vypovedať, je však nepravdepodobné, a výbor pravdepodobne nemá dostatok času na zdĺhavý súdny boj, píše na svojej webovej stránke stanica CNN.

Biden Čítajte viac „Stredoveké peklo“: Biden odsúdil Trumpa za nečinnosť pri útoku na Kapitol

Dav Trumpových stúpencov 6. januára 2021 zaútočil na washingtonský Kapitol, kde v tom čase prebiehalo zasadnutie oboch komôr amerického Kongresu, ktoré malo potvrdiť výsledky prezidentských volieb. O život prišlo päť ľudí.

Výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu exprezidenta a ďalšie osoby z jeho okolia vyšetruje s cieľom určiť, do akej miery mali Trumpove pokusy o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020 vplyv na prejavy násilia v Kapitole.

kapitol Čítajte viac Expolicajt dostal za napadnutie kolegu pri útoku na Kapitol 10 rokov väzenia
3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #útok na kapitol