Seniorka plánovala únos nemeckého ministra i prevrat. Stále verí v Nemeckú ríšu

Nemecké spolkové štátne zastupiteľstvo nechalo zadržať učiteľku na penzii v súvislosti s prípadom údajne plánovaného únosu nemeckého ministra zdravotníctva Karla Lauterbacha. Žena mala vysokú pozíciu v administratívnej časti protištátneho zoskupenia, ktoré úrady odhalili v apríli, oznámilo podľa agentúry DPA spolkové štátne zastupiteľstvo v Karlsruhe.

13.10.2022 22:21
Lauterbach Foto: ,
Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach.
debata (2)

Nemka podľa oznámenia prokuratúry okrem iného zadávala urýchlenie a koordináciu plánov. Zapojená bola údajne do obstarávania zbraní a výbušnín a opakovane vyzývala k rýchlej realizácii plánu a navrhovala konkrétne termíny. Učiteľka na dôchodku údajne tiež viedla náborové rozhovory s potenciálnymi členmi zoskupenia.

Policajti z krajinského kriminálneho úradu v spolkovej krajine Porýnie-Falcko a saskej polície dnes obvinenú zadržali v okrese Mittelsachsen. Väzobný sudca má neskôr rozhodnúť, či žena bude poslaná do vyšetrovacej väzby.

Zhabali zbrane i náboje

Žena je stúpenkyňou ideológie, ktorá odmieta nemeckú ústavu a štátne zriadenie spolkovej republiky. Podľa týchto predstáv naďalej existuje Nemecká ríša na základe ústavy z roku 1871. Štyria údajní komplici ženy, Nemci z Neustadtu an der Weinstraße (Porýnie-Falcko), Falkensee pri Berlíne a z okresov Ammerland (Dolné Sasko) a Landshut (Bavorsko), boli zadržaní už 13. apríla.

Skupina podľa vyšetrovateľov pripravovala únos nemeckého ministra zdravotníctva Karola Lauterbacha a ďalších vládnych činiteľov, celoštátny výpadok prúdu a vyvolanie chaosu s cieľom vytvoriť „podmienky podobné občianskej vojne“. Nakoniec údajne chcela zvrhnúť demokratický systém krajiny. Polícia pri raziách zabavila okrem iného strelné zbrane a náboje.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #únos #Karl Lauterbach