Trussová odvolala ministra financií, Kwartenga strieda politický veterán Hunt

Britská premiérka Liz Trussová v piatok odvolala z funkcie ministra financií Kwasiho Kwartenga, keďže sa snaží upokojiť trhy, na ktorých nastali turbulencie po zverejnení kontroverzného ekonomického plánu.

14.10.2022 14:33 , aktualizované: 18:50
Kwarteng Foto: ,
Britský minister financií Kwasi Kwarteng, druhý zľava, počas príletu na londýnske letisko Heathrow po ceste z USA v piatok 14. októbra 2022.
debata (1)

Šéf britského rezortu financií odchádza po mesiaci na svojom poste a tri týždne po tom, ako ohlásil redukciu daní, ktorá viedla k pádu libry oproti doláru na rekordné minimá. Na čele ministerstva financií strávil kratší čas ako Kwarteng len Iain Macleod, ktorý v roku 1970 zomrel na infarkt 30 dní po tom, čo sa stal ministrom.

Kwarteng zverejnil svoj list Trussovej o akceptovaní odvolania na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter a uviedol v ňom: „Požiadali ste ma o odstúpenie z funkcie ministra financií. Akceptujem to.“ Zároveň však obhajoval vládny ekonomický plán, ktorý odôvodnil tým, že krajina čelí „neuveriteľne náročnej“ situácii a „zachovávať terajší stav nie je voľbou“.

lizz trussová Čítajte viac Trussová zrejme plánuje z ekonomických dôvodov upraviť britský vízový systém

Premiérka Trussová čelí silnému tlaku, aby čiastočne zrušila plánovanú redukciu daní v objeme 43 miliárd libier, ktorá znervóznila finančné trhy. Poprední členovia britskej Konzervatívnej strany verejne vyzvali vládu, aby v tejto oblasti podnikla kroky. Libra vo štvrtok voči doláru stúpla až o 1,7 percenta a dlhopisové trhy sa stabilizovali v rámci očakávania, že Trussová zreviduje svoj plán ekonomického rastu.

Trussová hneď v piatok vymenovala nového ministra financií. Je ním bývalý člen vlády Jeremy Hunt, ktorý je politickým veteránom a v minulosti šéfoval rezortom zahraničných vecí a zdravotníctva. V roku 2019 neúspešne kandidoval na post lídra Konzervatívnej strany, ale je všeobecne rešpektovaný a mohol by Trussovej poskytnúť stabilitu. Reakcia trhu na odchod Kwartenga bola utlmená, keďže investori už predtým predpokladali, že vláda zmierni niektoré svoje kľúčové ekonomické návrhy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Kwasi Kwarteng #Liz Trussová