Vojna tankov: USA ukázali nový Abrams, Rusko má Armatu

Ruská vojna proti Ukrajine do istej miery potvrdzuje limity nasadenia tankov v modernom konflikte, ale veľmoci do nich stále investujú.

16.10.2022 05:25 , aktualizované: 17.10.2022 09:56
AbramsX, tank Foto:
Nový americký tank AbramsX.
debata (288)

Moskva pred niekoľkými rokmi svetu ukázala tank T-14 Armata a vyzeralo to, že s ním bude veľmi úspešná. No nakoniec týchto strojov Rusko vyrobilo oveľa menej, ako sa očakávalo, a zdá sa, že do invázie proti Ukrajine ani nezasiahli.

VIDEO: Novému americkému tanku nájde ciele umelá inteligencia

Video
Pozrite si tank AbramsX na videu spoločnosti General Dynamics Land System.

Málo ruských tankov

Minulý týždeň sa na sociálnych médiách objavili fotografie a videá, podľa ktorých Armaty Rusko nasadilo. Viacerí experti však upozornili, že sú to pravdepodobne len zábery z výcviku. Armaty vraj Rusko použilo v roku 2020 v Sýrii a mali by odolať prakticky akémukoľvek útoku zo zbraní, ktoré sa používajú proti tankom. Zároveň tieto stroje mali slúžiť ako komunikačno-veliteľské platformy pre väčšie tankové zoskupenia.

Ruský tank T-14 Armata na vojenskej prehliadke... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
tank T-14 Armata Ruský tank T-14 Armata na vojenskej prehliadke v máji 2022.

No hoci sa o Armatách veľa popísalo, sú trochu ako yeti. Síce sa o nich hovorí, ale nikto ich poriadne nevidel, najmä nie v boji. Rusi mali plány, že vyrobia viac ako dvetisíc týchto tankov, no podľa dostupných informácií ich vyprodukovali len okolo 130.

"Tanky T-14 možno sú na Ukrajine, ale je ťažké si predstaviť, že by dokázali zmeniť priebeh vojny, keďže je ich tak málo. Stroje sú to asi kvalitné, ale Moskva ich nedokáže nasadiť v dostatočnom množstve. Je to dôkaz toho, že ruský obranný priemysel nie je taký skvelý, ako sa mohol zdať. Možno na to majú vplyv sankcie alebo je to jednoducho výsledok zlých výrobných postupov,“ uviedol portál 19fortyfive.com, ktorý sa zaoberá vojenskými analýzami.

Umelá inteligencia nájde ciele

V tejto situácii pred niekoľkými dňami americká firma General Dynamics Land System predstavila nový tank AbramsX. Ako napísal denník Washington Post, stroj je približne o 10 ton ľahší ako doterajšie modely v prevádzke. Jeho hybridný elektrický dieselový motor má byť o 50 percent úspornejší, ako ten, ktorý používajú staršie tanky Abrams. Zároveň stroju umožňuje pohybovať sa tichšie.

VIDEO: Čo dokáže Abrams?: Americké supertanky idú do Poľska

Video

Vojnovej mašine má ciele pomôcť vyhľadávať umelá inteligencia (AI), ale nenariadi útok "Nakoniec o tom, čo sa stane, rozhodne veliteľ tanku,“ povedal pre Washington Post Tim Reese z General Dynamics Land System. AbramsX bude mať k dispozícii aj automatický nabíjací systém hlavného dela a bezposádkovú vežu. Na celkovú obsluhu stroja bude stačiť menej vojakov. Budú iba traja, kým teraz sú zvyčajne štyria.

Bezposádkova veža má v sebe zabudované prvky aktívnej obrany, teda radary a zbrane, ktoré vedia zachytiť a následne zničiť rakety a iné strely, ktoré by mohli tank ohroziť. Posilnené pancierovanie má slúžiť ako ochrana pred dronmi, ktoré zhadzujú bomby. Tank zároveň dokáže komunikovať s bezpilotnými lietadlami, ktoré mu „povedia“, či mu hrozí nejaké nebezpečenstvo.

vojenská prehliadka, Rusko, tanky Čítajte viac Malo by sa NATO obávať ruského tanku?

Podľa Washington Post prototyp predstavuje najvýraznejšiu zmenu dizajnu amerických tankov od konca studenej vojny. AbramsX má byť prechodnou fázou medzi modelmi Abramsu M1A2 SEPv3 a SEPv4 a budúcim hlavným bojovým tankom.

Napriek všetkým technickým „vychytávkam“ však nie je celkom jasné, aké plány má Pentagon s novými strojmi. Podľa plukovníka námornej pechoty vo výslužbe Marka Canciana americké ministerstvo obrany rozmýšľa o tom, nakoľko budú tanky potrebné v budúcich konfliktoch. "Pre komunitu tankistov bude ťažké získať zdroje na veľké inovácie,“ povedal Cancian pre Washington Post.

Na druhej strane sú však krajiny, ktoré po tankoch vyslovene túžia. Poľsko má kontrakt na 250 Abramsov za viac ako jednu miliardu dolárov, prvé tieto tanky má dostať v roku 2025.

Slovensko z Nemecka získa 25 zmodernizovaných tankov Leopard 2A4. Za to poskytne Ukrajine 30 bojových vozidiel pechoty.

© Autorské práva vyhradené

288 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #tanky #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna #AbramsX