Požiar v iránskej väznici Evín si vyžiadal osem obetí, príčiny sú nejasné

Počet obetí sobotného požiaru vo väznici Evín v Teheráne, v ktorej iránsky režim zadržiava aj mnoho politických väzňov, stúpol na osem. Podľa zahraničných agentúr o tom informovala iránska justícia. Pôvodná bilancia bola štyria mŕtvi, ďalší štyria ľudia zomreli neskôr v nemocnici.

16.10.2022 14:43 , aktualizované: 17.10.2022 22:31
Irán Evín väznica požiar nepokoje obete Foto:
Obhorená budova po požiari vo väznici Evín v iránskej metropole Teherán 16. októbra 2022.
debata (3)

V krajine už vyše mesiaca trvajú protivládne protesty, ktoré spustila smrť mladej Iránky kurdského pôvodu po zadržaní políciou kvôli zle zakrytým vlasom. Americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že traja väzni s americkým občianstvom sú po požiari v poriadku.

Všetky obete požiaru boli odsúdené za krádeže, uviedli úrady. Vo väznici Evín sú zadržiavaní politickí väzni, vrátane novinárov alebo cudzincov. Podľa niektorých zdrojov tam boli zatvorené aj stovky účastníkov demonštrácií. Prvé štyri obete sa nadýchali dymu, na ďalších štyroch úradoch príčinu smrti nezverejnili.

Juliette Binoche a Marion Cotillard Čítajte viac Juliette Binoche, Marion Cottilard a ďalšie herečky si strihajú vlasy. Kvôli Iránkam

„Nespravodlivo odsúdení americkí občania sú v poriadku,“ uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničia Vedant Patel, ktorý ale neuviedol zdroj svojich informácií. Podľa agentúry Reuters vo väznici v Evíne sa zdržiavajú traja americkí občania, ktorí majú aj iránsky pas. Ide napríklad o Siamaka Namaziho, ktorý bol zadržaný v roku 2015 pri návšteve u príbuzných a odsúdený na desať rokov za špionáž.

Nad väznicou boli vidieť v sobotu plamene a hustý dym, bola ale tiež počuť streľba. Podľa iránskych úradov požiar vypukol, keď medzi väzňami v jednom krídle väznice a zamestnancami zariadenia vypukli strety. Väzni potom zapálili sklad uniforiem. Svedkovia udalostí podľa agentúry Reuters oficiálnemu zdôvodneniu neveria.

Podľa analýzy nedeľných satelitných snímok spoločnosti Planet Labs PBC požiar zasiahol hlavne severnú časť väznice. Tam podľa predchádzajúcich informácií bývajú väzni odsúdení predovšetkým za nepolitickú kriminalitu. Podľa advokáta Mostafa Nilího, ktorý zastupuje aj niekoľko politických väzňov, sa požiar dotkol ôsmeho oddelenia väznice, kde sa zdržiavajú väzni odsúdení za finančnú kriminalitu i politické činy. Mnoho politických väzňov z iného oddelenia sa navyše nadýchalo slzného plynu, ktorý použili bezpečnostné jednotky.

Štátna tlačová agentúra IRNA v nedeľu oznámila, že bol požiar po niekoľkých hodinách uhasený a žiadny z väzňov neutiekol. Teheránsky prokurátor Alí Sálehí neskôr oznámil, že vzbura nesúvisela s protivládnymi protestmi. Podľa agentúry AP ale stále nie je jasné, čo sa vo väznici stalo. Na niektorých záberoch z areálu väznice sú počuť hlasy, ktoré kričia heslo „smrť diktátorovi“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Irán #Teherán #väzenia