Ruský bombardér zabíjal Rusov

Žijú šesťdesiat kilometrov od Mariupolu, ale možnosť čiastočne okúsiť skazu, akú zažívali počas ruského obliehania susedia v okupovanom ukrajinskom meste, od ktorých ich delí len azovský záliv, dostali až v ôsmom mesiaci Putinovej vojny. Osemdesiattisícové mesto Jejsk na juhozápade Ruska zažilo noc hrôzy, potom, čo do deväťpodlažného činžiaku vrazilo lietadlo.

18.10.2022 17:23
Russia Warplane Crash Foto:
Napravo od horiacej bytovky vidno padák katapultovaného pilota.
debata (31)

Bilancia je tragická: 15 mŕtvych vrátane troch detí a 19 ranených, medzi nimi sú ďalšie dve deti a dve tehotné ženy. Záchranári z trosiek vyslobodili 68 ľudí, 360 obyvateľov obytného bloku, ktorý po dopade lietadla zachvátil požiar, muselo byť evakuovaných.

Podľa vyšetrovateľov je najpravdepodob­nejšou príčinou havárie lietadla technická porucha, informoval denník Kommersant.

Bombardér Su-34, ktorý je už desiatou nebojovou stratou ruského vojenského letectva od začiatku invázie na Ukrajine, sa podľa ministerstva obrany zrútil počas vzletu, keď mu vzbĺkol jeden z motorov. Jejsk leží tak blízko ukrajinského bojiska, že lietadlá odtiaľ môžu štartovať aj na bojové misie. Iné ako vojenské lietadlá majú zákaz lietať z miestneho letiska. Podľa ministerstva obrany však bombardér havaroval počas cvičného letu.

VIDEO: Horiaci obytný dom.

Video

Obaja piloti sa stačili katapultovať. Na ruských sociálnych sieťach koluje video, kde na pozadí horiaceho vežiaka vidno padák a jedného z letcov. Leží na chrbte, a keď sa ho vydesení ľudia pýtajú, či potrebuje pomoc, hovorí, že je v poriadku.

To, že sa vojenskí piloti zachránili, pričom na zemi zahynulo vyše tucta civilistov, vyvolalo na internetových diskusných fórach vášnivé debaty. Prokremeľský politológ Sergej Markov na komunikačnej platforme Telegram pripustil, že cíti trpkú príchuť z porovnania ruskej armády so sovietskou.

„Očividne nie v prospech ruskej,“ napísal politológ a spomenul prežívajúce mýty o sovietskych pilotoch, ktorí za cenu vlastných životov odvrátili hrozbu, že ich horiaci stroj zasiahne obývanú oblasť. „Tento mýtus ostro kontrastuje s ruskými pilotmi, ktorí sa katapultovali a ich lietadlo zabilo a zmrzačilo desiatky civilistov. Ľudia v tejto epizóde veľmi jasne cítia, že ruská armáda je oveľa slabšia ako sovietska. A že je to nejaká iná armáda,“ dodal Markov.

Ukrajinský novinár Juryj Batusov bol vo svojom príspevku na Facebooku ešte tvrdší. Snímku horiaceho domu, pri ktorom vidno pilota klesajúceho k zemi na padáku, komentoval ako „symbolickú fotografiu ukazujúcu morálne kvality ruských vojenských letcov“.

„Ruský pilot namiesto toho, aby odvrátil bombardér od obytných budov, sa rozhodol zachrániť si život. Katapultoval sa bez akýchkoľvek pokusov o otočenie lietadla, ktoré hodil priamo na bytovku. Zachránil si vlastnú kožu a čo sa stane ostatným, nebolo dôležité. Ruský pilot ukázal Jejsku, čo robia Rusi na Ukrajine: hádžu neriadené bomby na obytné domy, zabíjajú bez rozmyslu. Vrah pilot, ktorému nie je ľúto vlastných ani cudzích, žije i lieta len za svoj žoldniersky plat,“ podrobil Batusov nemilosrdnej kritike morálku ruských vojakov.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bombardér #havária lietadla #vojna na Ukrajine #katapult