Ruské bombardéry vleteli do aljašskej zóny, NATO očakáva jadrový test

Americké stíhačky F-16 vzlietli k dvom ruským bombardérom, ktoré leteli v medzinárodnom vzdušnom priestore v blízkosti Aljašky. Informovalo o tom v utorok Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany (NORAD), píše agentúra AFP.

18.10.2022 22:43
Tu-95MS Foto:
Ruský bombardér Tu-95.
debata (8)

Stíhačky vzlietli k ruským bombardérom Tupolev Tu-95 po tom, čo tieto lietadlá v pondelok „vstúpili a operovali v aljašskej identifikačnej zóne vzdušnej obrany (ADIZ)“.

Prelet lietadiel schopných niesť jadrové zbrane sa uskutočnil v čase vysokého napätia spôsobeného agresiou Ruska voči Ukrajine. NATO, ktoré tento týždeň vykonáva cvičenie jadrovej pripravenosti, uviedlo, že očakáva, že Rusko v najbližšom čase zorganizuje vlastné jadrové cvičenie. Kremeľ dnes tieto informácie nepotvrdil. Americkí predstavitelia uviedli, že v rámci ruského cvičenia očakávajú skúšobný odpal balistických rakiet.

Russia Warplane Crash Čítajte viac Ruský bombardér zabíjal Rusov

Aj napriek súčasným veľmi napätým vzťahom medzi Moskvou a Washingtonom NORAD oznámilo, že ruské bombardéry nepredstavovali nijakú hrozbu. Veliteľstvo v súvislosti s pondelkovým incidentom zdôraznilo, že „pravidelne monitoruje pohyby cudzích lietadiel a ak je to potrebné, eskortuje ich von zo zóny ADIZ“.

Bežný jav

NORAD je spoločné americko-kanadské veliteľstvo, ktoré poskytuje varovania pred prípadnými leteckými či raketovými útokmi.

V zóne ADIZ, nachádzajúcej sa viac ako 160 kilometrov od územia Spojených štátov, sa vykonáva monitoring pohybu cudzích lietadiel, aby zabránilo prípadným nepriateľským akciám zo strany iných štátov. Americká armáda vyžaduje od lietadiel pohybujúcich sa v tejto zóne identifikáciu v záujme národnej bezpečnosti USA.

Prelety ruských lietadiel v uvedenej oblasti sú pomerne bežným javom, píše AFP.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #Aljaška #NORAD