Kirgizsko žiada Ruskom vedenú koalíciu o vyslanie vojakov na hranice s Tadžikistanom

Kirgizsko požiadalo Ruskom vedený bezpečnostný blok, aby vyslalo mierotvorcov na jeho sporné hranice s Tadžikistanom. Mierotvorcovia majú zaistiť, že bude dodržiavané prímerie medzi týmito dvoma bývalými sovietskymi republikami. Oznámil to v stredu kirgizský minister obrany Baktybek Bekbolotov, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

19.10.2022 12:16
debata (6)

Bekbolotov povedal novinárom, že požiadal Organizáciu zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) o rozmiestnenie „malého“ počtu vojakov v sporných pohraničných oblastiach. „Mier nebude, kým sa medzi nás nepostaví arbiter… Kirgizi majú svoju pravdu a Tadžici tiež,“ vyhlásil Bekbolotov.

Podľa šéfa kirgizského rezortu obrany by mali vojaci ODKB na hraniciach Kirgizka a Tadžikistanu „dohliadať na mier a stiahnutie ťažkej techniky z hraníc“.

Medzi Kirgizskom a Tadžikistanom dochádza pravidelne k bojovým stretom, keďže od rozpadu Sovietskeho zväzu vedú spory o svoju 970 kilometrov dlhú spoločnú hranicu. Pri bojoch, ktoré v pohraničí týchto dvoch krajín vypukli minulý mesiac, zahynulo asi 100 ľudí.

Prímerie, ktoré bolo dohodnuté 26. septembra, je zatiaľ dodržiavané. Avšak tadžická pohraničná stráž obvinila v stredu Kirgizsko, že do blízkosti hraníc preváža viac vojenskej techniky a so „zlomyseľnými plánmi“ tam buduje opevnenia.

Začiatkom tohto týždňa pritom požiadal aj kirgizský prezident Sadyr Žaparov šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby pohraničný spor pomohol vyriešiť.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kirgizsko #Tadžikistan