Čaputová v europarlamente: Homofóbny útok bol útokom na každého na Slovensku

Ubezpečujem, že nenávisť nedominuje v našej spoločnosti. Uviedla to slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v stredu v prejave v Európskom parlamente (EP) v súvislosti s nedávnym útokom na mladých ľudí z LGBTIQ komunity v Bratislave.

19.10.2022 12:44 , aktualizované: 13:25
čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová vystupuje s príhovorom pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu v stredu 19. októbra 2022.
debata (114)

„Bol to útok na každého na Slovensku, pretože zločiny z nenávisti sa vždy zameriavajú na samotnú podstatu našej spoločnosti,“ povedala Čaputová poslancom EP v Štrasburgu.

VIDEO: Vypočujte si, čo povedala prezidentka Zuzana Čaputová europoslancom (slovenská časť prejavu).

Video

Hlava štátu upozornila, že ak nezačneme brániť demokraciu, prestane existovať. „Nemohla som očakávať, že nedávna homofóbna vražda… v uliciach Bratislavy nám túto prostú pravdu tak bolestne pripomenie,“ uviedla a privítala, že slovenská občianska spoločnosť tento útok okamžite a rozhodne odsúdila.

Prezidentka tak reagovala na streľbu, ku ktorej došlo v centre Bratislavy na Zámockej ulici 12. októbra večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho po intenzívnom hľadaní našla ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

Nástrahy sociálnych sietí

Prezidentka ďalej v prejave apelovala na väčší dohľad v oblasti online priestoru sociálnych sietí. V súvislosti s útokom radikalizovaného tínedžera v Bratislave poukázala na nebezpečenstvo, ktoré so sebou prináša nekontrolované šírenie neznášanlivosti, klamstiev a dezinformácií na internete.

„Táto vražda sa síce stala na Slovensku, ale riziko takýchto činov sa týka nás všetkých. V rôznych častiach Európy sledujeme stupňovanie agresivity voči menšinám, rast pravicového extrémizmu. Zhoršovanie sociálno-ekonomickej situácie sebavedomiu radikálov iba pridáva,“ poukázala prezidentka.

heger, naď, Ján Horecký Čítajte viac Heger: Tragédia na Zámockej ulici bola útokom na demokraciu, prijmeme opatrenia

Podľa nej dnes k sociálnym sieťam pristupujeme podobne naivne, ako k iným technologickým novinkám, teda bez uplatňovania predbežnej opatrnosti. Benefity využívame bez znalosti a ostražitosti k ich možným a zjavným negatívnym dôsledkom. „Sociálne siete využívame bez toho, aby sme si ako spoločnosť naplno uvedomovali, ako nám ich algoritmy môžu škodiť, ako prehlbujú polarizáciu a posilňujú názorové bubliny,“ povedala Čaputová. Sloboda slova podľa nej nemôže byť zásterkou pre šírenie neznášanlivosti, klamstiev a dezinformácií, pričom nikde tento problém nie je vypuklejší ako práve na sociálnych sieťach.

Prezidentka vyzdvihla, že Európsky parlament prijal nariadenie o digitálnych službách a víta aj Európsky akčný plán pre demokraciu. To, čo je nelegálne v offline priestore, musí byť nezákonné aj online, zdôraznila. Viac však treba podľa Čaputovej urobiť aj na globálnej úrovni.

Čaputová v prejave označila za kľúčovú úlohu súčasnej generácie politických lídrov chrániť demokraciu a priviesť k rovnováhe Európu otriasanú krízami zvnútra i zvonku.

Pandémia, vojna a energetická kríza

Európska únia ako celok zareagovala podľa prezidentky správne na pandemickú i bezpečnostnú krízu, ktorú vyvolalo Rusko inváziou na Ukrajinu. „Pri pandémii sme národné uzatváranie hraníc a preteky o to, kto obstará viac rúšok, rýchlo nahradili spoločným prístupom a solidaritou,“ povedala prezidentka.

„Podobne rozhodne sme zareagovali na vojnu, ktorú Vladimir Putin 24. februára rozpútal proti nášmu východnému susedovi,“ konštatovala s tým, že inváziou sa tento konflikt, vedený Ruskom s cieľom podmaniť si Ukrajinu alebo ju zničiť, len zintenzívnil.

V súvislosti s pokračujúcou podporou Ukrajiny Čaputová zdôraznila, že veľmi dôležitá je aj európska perspektíva daná tejto krajine. „Verím, že raz bude realizovaná plnohodnotným členstvom,“ priblížila.

zámocká streľba Čítajte viac Otec vraha u Kotlebu: Je to žumpa, hodnotí odborník na extrémizmus

V prípade energetickej krízy prezidentka požiadala europoslancov o podporu riešení, ako sú dohoda na spoločnom zastropovaní cien zemného plynu či oddelenie previazanosti cien elektriny a plynu, aké by pomohlo i Slovensku.

Čaputová doplnila, že čelíme aj kríze demokratických pravidiel a ich dodržiavania, keďže tieto pravidlá sú zneužívané na ničenie samotnej demokracie. Najviac je to podľa nej vypuklé na sociálnych sieťach.

„Zdá sa mi, že k sociálnym sieťam dnes pristupujeme podobne naivne, ako k iným technologickým novinkám. Teda bez uplatňovania predbežnej opatrnosti,“ povedala s varovaním pred negatívnymi dôsledkami v podobe posilňovania polarizácie a názorových bublín.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #Európsky parlament #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová #streľba na Zámockej