Britská premiérka Trussová prišla za týždeň už o druhého ministra

Britská ministerka vnútra Suella Bravermanová dnes na sociálnych sieťach oznámila, že končí v kabinete premiérky Liz Trussovej. Ide o druhú výmenu dôležitého ministra britskej vlády za posledný týždeň.

19.10.2022 18:51 , aktualizované: 20:39
Suella Bravermanová Foto: ,
Suella Bravermanová
debata

„Urobila som chybu, prijímam zodpovednosť a rezignujem,“ píše v liste premiérke Trussovej zverejnenom na twitteri. Priznala sa v ňom, že „technicky porušila“ vládne pravidlá, keď poslala oficiálny dokument „dôveryhodnému kolegovi z parlamentu“ zo svojej osobnej emailovej adresy.

V liste však tiež dala najavo svoje „vážne obavy“ ohľadom odhodlania konzervatívnej vlády dodržať sľuby, ktoré voliči počuli pri posledných voľbách.

Trussová má náhradu

Premiérka v stredu podvečer už aj vymenovala náhradu za Bravermanovú. V kresle ministra vnútra ju strieda Grant Shapps (54), ktorý bol ministrom dopravy vo vláde expremiéra Borisa Johnsona a z tohto postu odstúpil v septembri, pripomína TASR. V lete sa tiež uchádzal o pozíciu lídra britskej Konzervatívnej strany, a teda aj nového premiéra. Z tohto boja sa neskôr stiahol a v straníckom hlasovaní podporil bývalého ministra financií Rishiho Sunaka, ktorého napokon porazila práve Trussová.

Zdroje denníka The Guardian uvádzajú, že rezignácia Bravermanovej prišla na žiadosť nového ministra financií Jeremyho Hunta. Jeho predchodca Kwasi Kwarteng bol odvolaný v piatok kvôli kontroverznému návrhu daňových škrtov, ktorý bola premiérka Trussová nútená stiahnuť po negatívnej odozve svojich konzervatívcov, voličov aj finančných trhov.

Bravermanová funkciu vykonávala necelé dva mesiace. Podľa agentúry AP je populárna najmä na pravicovom krídle vládnucej Konzervatívnej strany, je tiež zástankyňou prísnejšej imigračnej politiky. Ako možného nástupcu Bravermanovej na pozícii ministra vnútra spomína The Guardian bývalého ministra dopravy Granta Shappsa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Liz Trussová