Američania odhalili sieť donášačov citlivých informácií Rusku

Americké úrady odhalili ruskú sieť, ktorá získavala vojenské a ďalšie citlivé technológie dvojakého použitia od amerických výrobcov a dodávala ich koncovým ruským užívateľom.

19.10.2022 22:58
debata (24)

Informoval o tom dnes Úrad pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) pri ministerstve financií USA. Na odhalení sa podieľali aj ministerstvo spravodlivosti a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Za nelegálnou činnosťou stál podľa úradov ruský občan menom Jurij Jurjevič Orechov a dve jeho spoločnosti – NDA GmbH a Opus Energy Trading. Ako k tomu poznamenalo americké ministerstvo financií, dnešné odhalenie je súčasťou „pokračujúceho úsilia americkej vlády obmedziť schopnosť Ruska viesť útočnú vojnu na Ukrajine“.

Kim Čong-un / Vladimir Putin / Čítajte viac Rusko podľa amerických tajných služieb nakupuje delostreleckú muníciu od KĽDR

„Vďaka bezprecedentným sankciám a kontrolám exportu, ktoré prijali naši spojenci a partneri, je pre Rusko stále ťažšie získať dôležité technológie potrebné na ich brutálnu vojnu proti Ukrajine,“ uviedol námestník ministerky financií Wally Adeyemo. „Vieme, že tieto snahy majú priamy vplyv na situáciu na bojisku, zúfalstvo Rusov prinútilo obracať sa na podradných dodávateľov a využívať zastarané vybavenie,“ dodal.

Medzi technológiami, ktoré Orechov a jeho spoločnosti obstarávali, boli napríklad mikroprocesory používané v stíhacích lietadlách, raketových systémoch, ale aj radaroch a satelitoch.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #špionáž #vojna na Ukrajine