Biden sa na G20 nechce stretnúť s Putinom. Dokonca ani náhodou na chodbe

Biely dom "urobí všetko preto", aby na nadchádzajúcom summite krajín G20 v Indonézii nedošlo k stretnutiu medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. V stredu to uviedol denník The Guardian.

20.10.2022 05:10
Joe Biden Foto: ,
Joe Biden
debata (10)

Americkí predstavitelia sa budú snažiť aj o to, aby sa Biden s Putinom v Indonézii ani náhodou nestretli, napríklad na chodbách v dejisku konania summitu alebo pri spoločnom fotografovaní.

Schôdzka lídrov skupiny najväčších ekonomík sveta G20 sa uskutoční 15. – 16. novembra na indonézskom ostrove Bali.

Biden minulý týždeň pre televíziu CNN povedal, že sa na Bali s Putinom neplánuje stretnúť. Výnimku by urobil jedine v prípade, ak by bol šéf Kremľa ochotný diskutovať o prepustení americkej basketbalistky Brittney Grinerovej odsúdenej v Rusku za údajné pašovanie drog.

Magazín Politico však priniesol informáciu, že v súčasnosti neprebiehajú medzi Moskvou a Bidenovou administratívou v súvislosti s Grinerovou žiadne rokovania.

„Vieme, čo si prezident Biden myslí o Putinovi – že je to vrah a vojnový zločinec. A s takýmito ľuďmi sa zvyčajne stretnúť nechcete,“ uviedol bývalý americký veľvyslanec na Ukrajine William Taylor.

Americkú basketbalistku Brittney Grinerovú ruský súd v auguste odsúdil na deväť rokov väzenia a pokutu milión rubľov (15.000 eur) za údajné prechovávanie a pašovanie drog. Grinerovej totiž pri kontrole na letisku našli v batožine v Rusku zakázaný konopný olej slúžiaci ako náplň do elektronickej cigarety.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Vladimir Putin