239. deň: Rusi podnikli na ukrajinskú energetiku vyše 300 útokov. Kyjev vypína elektrinu

Rusko od 10. októbra podniklo vyše 300 vzdušných útokov na ukrajinské energetické zariadenia, povedal minister energetiky Herman Haluščenko. Ukrajinská vláda sa usiluje pre poškodenie energetického systému o 20-percentné zníženie spotreby elektriny. Ukrajinci na výzvu, aby energiami šetrili, podľa neho reagovali.

20.10.2022 05:40 , aktualizované: 23:37
vojna na ukrajine Foto: ,
debata (601)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 239. deň
  • Ruská raketa zasiahla školu v Záporožskej oblasti
  • Ukrajina uvalila sankcie na Putinovu rodinu
  • ISW: Moskva sa informačne pripravuje na ústup a stratu Chersonu
  • Moskva niečo chystá, presunula časť síl zo Sýrie
  • Rusi zrejme pripravujú útok na Kachovskú vodnú elektráreň
  • Iránske drony začali skúmať americkí odborníci
Dym stúpa po útokoch ruskej armády v...
Na snímke hasiči zasahujú po útoku dronu na...
+12Na snímke hasiči zasahujú na mieste útoku...

VIDEO: Ako sa české vampíry na Ukrajine zahryzli do Rusov.

Video

23:36 Izrael má vážne obavy z vojenskej spolupráce Ruska a Iránu, povedal podľa médií premiér židovského štátu Jair Lapid telefonickom rozhovore ukrajinskému ministrovi zahraničia Dmytro Kulebovi. Dvojica politikov hovorila aj o dodávkach zbraní.

Rusko v posledných týždňoch podľa Kyjeva využíva drony poskytnuté Teheránom na útoky na ukrajinské mestá a kritickú infraštruktúru. Ich dodávky považujú za preukázané Spojené štáty aj Európska únia. Teherán popiera, že by zásoboval Rusko týmito modernými strojmi, ktoré sú skonštruované tak, aby samy slúžili na priamy útok na cieľ, pri ktorom sú zničené.

„Premiér Lapid zdôraznil hlboké znepokojenie ohľadom vojenských väzieb medzi Iránom a Ruskom,“ citoval denník The Jerusalem Post z vyhlásenia Lapidovej kancelárie. Lapid podľa neho ďalej uviedol, že Izrael „stojí pri ukrajinskom ľude“.

Rozhovor medzi oboma štátnikmi sa uskutočnil deň po tom, čo Kuleba zaslal Izraelu oficiálnu žiadosť o poskytnutie systémov protivzdušnej obrany. Izraelský minister obrany Benny Ganc však túto možnosť už v stredu verejne vylúčil.

Kuleba po rozhovore uviedol, že s Lapidom žiadosť v dnešnom rozhovore „podrobne prerokoval“. On ani kancelária izraelského predsedu neuviedli, ako sa k nej Lapid postavil.

23:10 Holandský parlament podporil návrh na zriadenie osobitného tribunálu v Haagu, ktorý by stíhal ruských vojenských a politických predstaviteľov za agresiu voči Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters. Haag je už teraz sídlom Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorý začal vyšetrovanie údajných vojnových zločinov po začatí plnohodnotnej invázie Moskvy na Ukrajinu 24. februára. Nemá však právomoc stíhať ruskú agresiu proti Ukrajine.

Návrh prijatý drvivou väčšinou poslancov vyzýva holandskú vládu, aby na pôde Európskej únie a OSN „aktívne preskúmala“ možnosť zriadenia osobitného súdu, ktorý by súdil osoby za zločin agresie.

ukrajina, výmena zajatcov Čítajte viac Rusi bili zajaté ženy kladivom, potetovaným chceli odseknúť ruky

Moskva obvinenia Kyjeva a západných krajín z vojnových zločinov odmieta. Kremeľ tvrdí, že začal takzvanú špeciálnu vojenskú operáciu s cieľom demilitarizovať svojho suseda a ochrániť tamojšie ruskojazyčné obyvateľstvo.

Kyjev sa usiluje o zriadenie osobitného medzinárodného tribunálu alebo tribunálu medzinárodného v kombinácii s domácim, ktorý by mal stíhať vysoko postavených strojcov ruskej invázie. Podľa ukrajinských predstáv by mal doplniť činnosť ICC.

22:12 Biely dom oznámil, že iránsky vojenský personál sa nachádza priamo na území Moskvou anektovaného Krymského polostrova, kde pomáha ruským silám pri útokoch dronmi, ktorých cieľmi sú ukrajinská infraštruktúra a civilné obyvateľstvo, informujú agentúry AFP a AP.

„Vyhodnotili sme, že iránsky vojenský personál bol na Kryme a pomáhal Rusku pri týchto operáciách,“ povedal novinárom hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Irán na Krym, ktorý Moskva v roku 2014 nezákonne anektovala, podľa Kirbyho vyslal „relatívne malý“ počet inštruktorov. „Máme informácie, že Iránci poslali na Krym inštruktorov a technickú podporu, ale sú to Rusi, ktorí majú na starosti navádzanie (dronov),“ povedal Kirby.

Dodávky iránskych dronov pre Rusko Moskva aj Teherán opakovane odmietajú. Európska únia napriek tomu vo štvrtok schválila voči Iránu sankcie.

Kirby zdôraznil, že USA budú pokračovať v dôraznom presadzovaní všetkých svojich sankcií týkajúcich sa obchodovania Ruska a Iránu so zbraňami a využijú všetky prostriedky, aby Iránu zabránili dodávať drony Rusku, ktoré potom nasadí do bojov na Ukrajine.

21:57 „Ruské vedenie vydalo rozkaz premeniť samotný energetický systém Ukrajiny na bojisko. Dôsledky tohto sú veľmi nebezpečné, a to opäť raz pre nás všetkých v Európe,“ povedal Zelenskyj v prejave k Európskej rade.

rusko Čítajte viac Pre útoky na elektrárne hrozí ďalší exodus Ukrajincov, varuje EÚ Zelenskyj

21:39 Ukrajina zaviedla ďalšie sankcie proti Rusku a Bielorusku. Na čiernu listinu sa dostali ruskí oligarchovia, deti a príbuzní ruského prezidenta Vladimíra Putina aj manželka bieloruského vodcu Halina Lukašenková či Lukašenkova hovorkyňa, uviedli ukrajinské médiá s odvolaním sa na dokumenty, ktoré podpísal prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vladimir Putin Čítajte viac Obyvatelia Západu nemajú náladu na ústupky Rusku, tvrdí prieskum

O zaradení na sankčný zoznam predtým rozhodla ukrajinská rada národnej bezpečnosti a obrany. Prezidentove výnosy nesú stredajší dátum. Na čiernej listine pribudlo viac ako 3 800 položiek, konkrétne 2 507 fyzických osôb a 1374 firiem, podieľajúcich sa na agresívnej vojne Ruska proti Ukrajine, napísal server RBK-Ukrajina.

Na sankčnom zozname sa ocitlo aj 256 ruských podnikateľov, vrátane bankára Michaila Fridmana, najbohatšieho Rusa Vladimíra Lisina, miliardárov Rustama Tarika a Romana Abramoviča, bratov Arkadija a Borisa Rotenbergovcov a ďalších oligarchov, z ktorých mnohí majú majetok aj na Ukrajine.

Obmedzenia, ktoré podľa prezidentovho dekrétu postihli aj umelcov podporujúcich Putinovu vojnu proti Ukrajine, „alebo sa rozhodli mlčať“, majú platiť päť a desať rokov, uviedla agentúra Unian. Sankcie počítajú so zákazom vstupu do krajiny, zmrazením či zabavením majetku a ďalšími obmedzeniami, napríklad zákazom obchodovania s uvedenou osobou.

21:24 Ruský prezident Vladimír Putin navštívil juhovýchodne od Moskvy stredisko, kde sa cvičia zmobilizovaní vojaci pred vyslaním na Ukrajinu. Informovali o tom ruské tlačové agentúry Interfax a RIA Novosti, podľa ktorých si prezident vypočul hlásenie ministra obrany Sergeja Šojgua o vojenskej príprave povolaných vojakov. Putin podľa zahraničných médií zavítal medzi vojakmi prvýkrát od vyhlásenia čiastočnej mobilizácie.

„Putin skontroloval priebeh výcviku zmobilizovaných vojakov vo vojenskom priestore v Riazanskej oblasti,“ uviedla agentúra Interfax. Ruský prezident sa podľa nej konkrétne prizeral zlaďovaniu jednotiek a zameral sa aj na pripravenosť mobilizovaných vojakov plniť úlohy na Ukrajine. O zlaďovaní vojakov vo vnútri jednotiek, ale aj o ich príprave v oblasti rôznych vojenských odborností ho informoval Šojgu.

Putinovi podľa armádnej televízie Zvezda predviedli výstroj vojakov aj ukážku výcviku. Najvyšší veliteľ ruských ozbrojených síl potom osobne na strelnici vystrelil niekoľko rán na terč z ostreľovačskej pušky. Okrem toho pohovoril s jedným zo zmobilizovaných vojakov: „Obnovujete si návyky?“ opýtal sa Putin. „Presne tak,“ odpovedal vojak. „Cítite sa sebavedome?“ pýtal sa prezident. „Presne tak,“ opäť odpovedal vojak. Prezident mu potom podal ruku a zaželal úspech.

Ruský server RBK dnes s odvolaním sa na úrady informoval o smrti dvadsaťtriročného muža z Burjatska, ktorý zahynul na Ukrajine necelé dva týždne po mobilizácii. Armáda povolala Dmitrija Sidorova do služby 22. septembra, deň po vyhlásení čiastočnej mobilizácie, a zahynul 4. októbra, napísal spravodajský web. Jeho smrť oplakávajú jeho matka a štyri sestry, dodal web. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

19:32 Moskvou dosadení predstavitelia Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorú Rusko nezákonne anektovalo, oznámili, že odtiaľ „evakuovali“ približne 15 000 ľudí, informuje agentúra AFP.

„Zhruba 15 000 ľudí vypočulo odporúčanie (o evakuácii) vedenia Chersonskej oblasti," uviedol na platforme Telegram námestník proruského gubernátora Kirill Stremousov. Zverejnil tiež video zachytávajúce kolónu autobusov a na obyvateľov apeloval, aby prešli do bezpečia na druhú stranu rieky Dneper.

Ukrajinskí predstavitelia evakuáciu civilistov odsudzujú, pričom ju označujú za obdobu masových stalinských deportácií a za súčasť ruskej vojnovej propagandy.

Stremousov ľudí vyzval, aby sa ohľadom evakuácií riadili inštrukciami Moskvy. „Dajte armáde šancu robiť to, čo robiť musí,“ povedal. Zdôraznil, že ruské ozbrojené sily sa mesta Cherson nevzdajú. Cherson bol prvým veľkým ukrajinským mestom, ktoré ruské sily ovládli po začiatku invázie 24. februára.

18:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprel účasť Kyjeva na výbuchu, ktorý vážne poškodil Kerčský most, spájajúci Rusko s anektovaným ukrajinským Krymským polostrovom. V televíznom rozhovore naznačil, že v pozadí výbuchu mohla byť rivalita medzi ruskou armádou a tajnými službami. Moskva pripísala explóziu ukrajinskej rozviedke.

VIDEO: Požiar po výbuchu na Krymskom moste
Video

„My sme si to (výbuch na moste) určite neobjednali, aspoň pokiaľ viem,“ povedal šéf štátu kanadskej televízii CTV podľa serveru RBK-Ukrajina. Pripomenul konflikt medzi ruskými vojakmi a tajnými službami a dodal, že za výbuchom mohla stáť niektorá zo strán tohto sporu. „Je tam veľa mocenských vertikál. Je to rozsiahly systém. V Sovietskom zväze bola (tajná polícia) KGB. V súčasnosti pozostáva z niekoľkých vetiev, ktoré neustále riešia, kto je hlavný,“ dodal.

Kerčský most spája ruský Krasnodarský kraj s ukrajinským polostrovom Krymom, ktorý Moskva anektovala v rozpore s medzinárodným právom v roku 2014. Mohutný výbuch, ktorý poškodil cestnú aj železničnú časť, mostom otriasol ráno 8. októbra. Po výbuchu sa zrútila časť vozovky a vzplanuli cisterny na koľajniciach. Podľa ruských úradov explóziu spôsobila bomba v nákladnom aute. Výbuch si podľa ruských médií vyžiadal štyri obete na životoch.

Prevádzka na moste bola načas prerušená, Rusi teraz pracujú na oprave. Zdroje niektorých ukrajinských i zahraničných médií tvrdia, že explózia bola dielom ukrajinskej tajnej služby SBU. Kyjev sa ale k výbuchu oficiálne nehlási.

17:40 Odborníci americkej vlády začali s analýzou trosiek iránskych bezpilotných lietadiel, ktoré podľa západných krajín použilo Rusko pri útokoch na Ukrajine. Informoval o tom denník The Washington Post (WP) s odkazom na zdroje z americkej administratívy. Kyjev vyzval na analýzu trosiek aj OSN, aby sa s istotou určila krajina pôvodu týchto dronov.

Podľa WP je cieľom analýzy získať viac informácií, ktoré by pomohli pri jednoznačnej identifikácii týchto zbraní a účinnejšej obrane proti nim. Podľa amerického denníka nie je úplne jasné, ako sa Američania k troskám strojov dostali. V Kyjeve je ale americký diplomatický tím, ktorý mohol materiál prevziať od ukrajinských úradov a odovzdať na ďalšiu analýzu.

dron, irán Čítajte viac Zostreľovanie dronov stálo Ukrajinu viac, než drony stáli Rusov

Ukrajina minulý týždeň vyzvala OSN, aby vyslala svojich expertov, ktorí by trosky dronov útočiacich na Ukrajine preskúmali. Cieľom takejto misie by mala byť jednoznačná identifikácia krajiny pôvodu týchto bezpilotných lietadiel. Kyjev a západné krajiny sa totiž domnievajú, že Rusko a Irán vývozom dronov porušujú rezolúciu OSN z roku 2015 o iránskom jadrovom programe. Tá totiž do októbra budúceho roku Teheránu zakazuje vyvážať rozvinuté vojenské technológie, medzi ktoré podľa západných diplomatov patria práve aj bezpilotné prostriedky.

16:45 Európsky parlament vyzval Európsku úniu, aby urýchlene podporila Ukrajinu pri dokumentovaní útokov voči jej kultúrnemu dedičstvu a pomohla pri obnove.

Europoslanci zdôrazňujú, že pokusy Ruska vykoreniť ukrajinskú identitu a kultúru, a to aj prostredníctvom cielených činov ničenia na miestach kultúrneho dedičstva, sú podľa Haagskeho dohovoru vojnovým zločinom.

„Rusko viedlo vojnu proti Ukrajine aj na kultúrnom fronte. Pokúšalo sa vymazať všetko dedičstvo ukrajinskej histórie a tradícií. Musíme pomôcť Ukrajincom obnoviť ich kultúrne dedičstvo. Musíme im poskytnúť našu podporu. To je úlohou Európskej únie, ktorá je postavená na hodnotách,“ povedala predsedníčka výboru pre kultúru a vzdelávanie Sabine Verheyenová.

16:35 Nebezpečenstvo opätovného ruského útoku na Ukrajinu z Bieloruska rastie, uviedol pred novinármi generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálneho štábu. Rusi by sa podľa neho mohli pokúsiť preťať hlavné trasy, po ktorých putujú na Ukrajinu dodávky západných zbraní.

„Hrozba, že ruské ozbrojené sily obnovia útok na severnom fronte, rastie. Tentokrát môže byť smer útoku zmenený na západ kvôli prerušeniu hlavných logistických trás pre dodávky výzbroje a bojovej techniky Ukrajine od našich partnerov,“ povedal Hromov podľa agentúry Interfax-Ukrajina.

16:25 Ruské špeciálne služby pravdepodobne pripravujú teroristické útoky proti vlastnému obyvateľstvu, informovalo hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany (GUR).

vojna na Ukrajine, Rusko, mobilizácia Čítajte viac Rusko pripravuje teroristické útoky na vlastné obyvateľstvo, tvrdí GUR

16:20 Hlavné fínske politické strany podporili výstavbu plotu na častiach hranice Fínska s Ruskom. Informoval o tom The Guardian s odvolaním sa na fínske médiá. V Helsinkách rastú obavy z ilegálnych priechodov hranice po tom, ako Rusko vyhlásilo mobilizáciu a z krajiny začali utekať tisíce Rusov.

Fínska vláda sa tiež domnieva, že rusko by mohlo v rámci hybridnej vojny posielať na hranice množstvo žiadateľov o azyl. Európska únia z podobného počínania obvinila Bielorusko, keď v druhej polovici minulého roka na bielorusko-poľskej hranici uviazli stovky migrantov z Blízkeho východu, Afganistanu a Afriky.

16:15 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že Západ sa obvineniami o iránskych dronoch využívaných na útoky na Ukrajine snaží vyvinúť „tlak“ na Teherán.

„Všetko, čo sa teraz deje v súvislosti s Iránom, je podriadené jedinému cieľu – vyvinúť tlak (na Irán). A Washington na to mobilizuje NATO a krajiny Európskej únie, aby si tak upevnil svoju pozíciu,“ vyhlásila hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová.

15:30 Európska únia pracuje na „veľkej zhode“ v boji proti súčasnej energetickej kríze, povedal španielsky premiér Pedro Sánchez pri príchode na summit EÚ, ktorého hlavnou témou je hľadanie spoločného postupu proti vysokým cenám energií. Prezidenti a premiéri sa zatiaľ nezhodujú na tom, či a prípadne ako zastropovať cenu plynu. Tiež by sa mohli vyjadriť k častiam nového plánu Európskej komisie.

14:30 V dôsledku celosvetovej potravinovej krízy spôsobenej vojnou na Ukrajine sa môžu spustiť nové migračné vlny, ktoré vyhovujú teroristickým organizáciám, pretože páchatelia sa môžu ľahko skryť v dave migrantov, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Minister na schôdzke pracovnej skupiny celosvetovej koalície proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS), zaoberajúcej sa zahraničnými bojovníkmi, povedal, že medzinárodnú pozornosť teraz púta vojna na Ukrajine, avšak netreba zabúdať ani na už existujúce bezpečnostné výzvy, ktoré vôbec nestratili na váhe ani na intenzite.

14:20 Nórska polícia oznámila, že zadržala syna bývalého šéfa ruských štátnych železníc Vladimira Jakunina, ktorý je považovaný za blízkeho priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa nórskej polície Andrej Jakunin vyslal dron nad strategicky citlivé nórske súostrovie Špicbergy. Informoval o tom britský The Guardian.

Muž zadržaný v pondelok v Nórsku pre podozrenie z nelegálneho vypúšťania dronov bol identifikovaný ako Andrej Jakunin, oznámila v stredu nórska polícia. Ide v uplynulých dňoch už o siedmeho ruského štátneho príslušníka, ktorý je podozrivý z nelegálneho vypúšťania dronov či fotografovania v zakázaných oblastiach, dodala polícia.

14:15 Európska únia poskytne Ukrajine a Moldavsku ďalších 175 miliónov eur vo forme humanitárnej pomoci a pošle na Ukrajinu zateplené dočasné prístrešky. Oznámil to v stredu v Kyjeve eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

„Prichádzajúca zima pravdepodobne prinesie pre Ukrajincov veľké výzvy a na to musíme byť pripravení,“ povedal eurokomisár.

14:00 Španielsko pošle v novembri Bulharsku osem stíhačiek na pomoc pri ochrane bulharského vzdušného priestoru počas ruskej invázie na Ukrajinu. Vo štvrtok to oznámil bulharský minister obrany Dimitar Stojanov.

13:45 Ruská stíhačka vypustila 29. septembra raketu blízko neozbrojeného britského lietadla, ktoré hliadkovalo v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom. V parlamente to oznámil britský minister obrany Ben Wallace s tým, že podľa Ruska išlo o dôsledok technickej závady, napísala agentúra Reuters. Minister povedal, že svoje obavy ohľadom potenciálne nebezpečného incidentu dal najavo svojmu ruskému náprotivku Sergejovi Šojguovi a Británia hliadky v oblasti obnovila s doprovodom bojových lietadiel.

13:20 Požiar bývalého hotela na severe Nemecka, ktorý slúžil ako ubytovacie zariadenie pre ukrajinských utečencov, vyšetruje polícia ako možný podpaľačský útok. Informovala o tom agentúra DPA. Budova v spolkovej krajine Meklenbursko-Predné Pomoransko začala horieť v noci na štvrtok, nikto zo 14 ubytovaných utečencov ani z trojčlenného personálu neutrpel zranenia.

13:10 Rusko od 10. októbra podniklo vyše 300 vzdušných útokov na ukrajinské energetické zariadenia. V ukrajinskej televízii to podľa agentúry Reuters povedal minister energetiky Herman Haluščenko. Ten zároveň poznamenal, že ukrajinská vláda sa usiluje pre poškodenie energetického systému o dvadsaťpercentné zníženie spotreby elektriny. Ukrajinci na výzvu, aby energiami šetrili, podľa neho reagovali.

„Vidíme pokles spotreby,“ uviedol Haluščenko. „Sledujeme dobrovoľný pokles. Ale ak to nebude stačiť, budeme nútení pristúpiť k núteným odstávkam,“ cituje ho Reuters. Doterajšie dobrovoľné zníženie spotreby elektriny je hmatateľné, najmä v prvých dňoch po začiatku ruského ostreľovania energetických zariadení predstavoval pokles zhruba desať percent, ale výzvy nie vždy zabrali, uviedol minister podľa webu RBK-Ukrajina.

13:00 Dar ruského prezidenta Vladimira Putina vo forme 20 fliaš vodky pre bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho je v rozpore so sankciami EÚ voči Rusku za inváziu na Ukrajinu. Vo štvrtok to uviedla Európska komisia (EK).

berslusconi Čítajte viac Putinov dar fliaš vodky pre Berlusconiho je porušením sankcií EÚ

12:45 Členské štáty Európskej únie potvrdili zmrazenie majetku trom ľuďom a jednej firme zodpovedným za dodávky iránskych dronov Rusku, ktoré ich využíva vo vojne proti Ukrajine. Sankcie začnú platiť vo štvrtok popoludní po zverejnení vo vestníku EÚ. Na podobe sankcií sa už v stredu zhodli veľvyslanci krajín dvadsaťsedmičky.

12:30 Rusko nedávno odvolalo časť svojho kontingentu a systémov protivzdušnej obrany zo Sýrie. S odvolaním sa na dva západné a jeden izraelský zdroj to napísal denník The New York Times (NYT). Rusko tak z oblasti odstránilo zbrane, ktoré obmedzovali izraelské vojenské operácie v Sýrii. Podľa denníka to tiež môže ovplyvniť izraelské úvahy o poskytnutí vojenskej pomoci Kyjevu.

Rusko, raketový systém S-400 Čítajte viac Rusi niečo chystajú. Presunuli časť síl zo Sýrie, Izrael by mohol zmeniť stratégiu

12:20 Španielsko a Francúzsko povolili ruským majiteľom platiť za údržbu superjácht, ktoré im boli zhabané v rámci sankcií voči ruským podnikateľom.

Jednotlivci za bežných okolností nemôžu v jurisdikciách, v ktorých voči nim boli zavedené sankcie, uskutočňovať finančné transakcie. Španielska a francúzska vláda však takéto platby povolili na základe zákonov v týchto dvoch krajinách i legislatívy EÚ, píše Reuters s odvolaním sa na tri zdroje oboznámené so situáciou.

12:05 Prezidentka Zuzana Čaputová rokovala s ministrom obrany Jaroslavom Naďom o aktuálnom vývoji v oblasti obrany a bezpečnosti.

„Medzi nosné témy stretnutia patril vývoj situácie na Ukrajine, ako aj postup SR pri jej podpore a posilnenia vlastnej obrany. Ďalej prezidentku informoval o postupe v modernizačných projektoch,“ priblížil rezort obrany. O prijatie požiadal Naď, išlo o štandardné pracovné stretnutie.

12:02 Spojenci z organizácie NATO budú konať, ak sa Švédsko alebo Fínsko dostanú pod tlak Ruska alebo iného protivníka, skôr ako sa stanú plnými členmi Severoatlantickej aliancie. Uviedol to vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Je nepredstaviteľné, že by spojenci nekonali, keby sa Švédsko a Fínsko dostali pod akýkoľvek tlak,“ priblížil Stoltenberg na tlačovej konferencii s novým švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom.

Pripomenul, že Švédsko a Fínsko sa ako krajiny pozvané do NATO integrujú s politickými a vojenskými štruktúrami tejto organizácie.

12:00 Povedali nám, že nás postrieľajú ako psov. Správali sa k nám ako k zvieratám, povedala jedna zo žien, ktoré sa dostali z ruského zajatia. Na Ukrajinu sa vrátilo 108 žien. Boli to matky a dcéry. Novinári sa priamo na miesto výmeny nedostali. Upozornili ich tiež, že ženy možno nebudú chcieť rozprávať o tom, čo zažili. „Boli sme pripravení na to, že možno nám len zamávajú z autobusu a to bude všetko,“ povedal reportér portálu Ukrinform. Dodal, že čakali dlhé tri hodiny. No to je nič oproti tomu, koľko na prepustenie čakali tieto ženy.

ukrajina, výmena zajatcov Čítajte viac Rusi bili zajaté ženy kladivom, potetovaným chceli odseknúť ruky

11:37 Ruské útoky zasiahli v noci na štvrtok aj zariadenie energetickej infraštruktúry a priemyselnú zónu v stredoukrajinskom meste Kryvyj Rih. Spôsobili tam „skazu“, informoval na sociálnej sieti Telegram Kyjevom uznávaný gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko.

„Oblasť Kryvého Rihu mala nervydrásajúcu noc. Rusi zasiahli priemyselnú spoločnosť a energetické zariadenie, čo viedlo k vážnej skaze. Pohotovostné tímy sú na mieste a pracujú,“ spresnil v príspevku Rezničenko, ktorého citoval portál CNN.

„Podľa prvých správ nie sú žiadne obete. V ďalších častiach mesta prešla noc bez núdzových situácií a teraz je tam pokoj,“ dodal.

11:26 Školu v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny zasiahla vo štvrtok ráno ruská raketa. Informovali o tom médiá, na ktoré sa odvolal portál britskej televízie Sky News. Zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko uviedol, že raketa zasiahla „odbornú školu“ v dedine Komyšuvacha okolo 07.20 h. Podrobnosti o obetiach nie sú zatiaľ známe. „Títo ‚neľudia‘ budú určite potrestaní,“ dodal Tymošenko.

Rusko v októbri vystupňovalo útoky na veľké ukrajinské mestá, zrejme v odplate za zbombardovanie Kerčského mosta spájajúceho ruskú pevninu s Krymským polostrovom, ktorý Moskva protiprávne anektovala v roku 2014, približuje Sky News. Moskva tvrdí, že útoky cieli na energetickú infraštruktúru Ukrajiny a vojenské zariadenia, ale ruské útoky zasiahli aj obytné oblasti a školy.

Dedina Komyšuvacha sa nachádza asi 35 kilometrov od mesta Záporožie, ležiaceho na ukrajinskom juhovýchode neďaleko frontových línií vojny, píše portál americkej televízie CNN. A hoci mesto samotné ovláda Ukrajina, približne tri štvrtiny Záporožskej oblasti sú okupované ruskými silami. Táto administratívna oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských území, ktoré si Rusko v rozpore s medzinárodným právom nedávno anektovalo.

10:08 Európska únia od sankcií a tlaku voči Moskve neustúpi, kým Rusko nezastaví svoju útočnú vojnu proti Ukrajine. V nemeckom parlamente to vyhlásil spolkový kancelár Olaf Scholz. Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa neho prepočítal v slabosti Ukrajiny a ostatných Európanov a nepomáha mu ani to, že ako zbrane používa potraviny a energetické suroviny. Kancelár dodal, že slobodná Európa zo všetkých skúšok súvisiacich s inváziou vzíde jednotnejšia a nezávislejšia, ako bola pred vojnou.

scholz Čítajte viac Scholz: Putin sa útokom na Ukrajinu vo všetkom prepočítal

09:58 Britské ministerstvo obrany si vo svojej dennej analýze situácie na bojisku všíma utorkové vyjadrenie nedávno menovaného veliteľa ruských inváznych síl na Ukrajine Sergeja Surovkina, ktorý v ruskej televízii označil situáciu v Chersonskej oblasti za zložitú a podporil plány okupačných úradov evakuovať civilné obyvateľstvo. To, že ruský veliteľ vyzdvihol negatívne správy o ruskej invázii, je podľa Britov veľmi neobvyklé.

„Pravdepodobne to naznačuje, že ruské úrady vážne uvažujú o rozsiahlom stiahnutí svojich síl (nachádzajúcich sa) západne od rieky Dnepr,“ píše britský rezort obrany. „Kľúčovou výzvou pre prípadné ruské stiahnutie by bolo usporiadane dostať vojakov a ich vybavenie cez vyše 1 000 metrov širokú rieku,“ dodalo ministerstvo. Vzhľadom na to, že všetky stále mosty sú vážne poškodené, Rusko by sa s veľkou pravdepodobnosťou spoliehalo na provizórne premostenie.

9:45 Uplynulý deň boli hlásené ruské vzdušné údery vo Vinnyckej, Dnepropetrovskej, Záporožskej, Chersonskej a Doneckej oblasti. „Ruskí okupanti použili riadené strely s plochou dráhou letu, letecké a protilietadlové riadené strely a tiež viac ako desať dronov Šáhed-136 iránskej výroby,“ píše ukrajinský generálny štáb a dodáva, že polovicu bezpilotných lietadiel vyslali invázne sily z bieloruského územia.

Ruské sily sa podľa ukrajinských vojakov snažia udržať obsadené oblasti, obmedziť akcie ukrajinskej armády a pokúšajú sa o útoky v oblastiach Bachmutu a Avdijivky v Doneckej oblasti. Ukrajinské sily za posledný deň odrazili nepriateľské útoky pri Bilohorivke v Luhanskej oblasti a tiež pri Bachmute, Krasnohorivke, Opytne alebo napríklad Marjinky v Doneckej oblasti, poznamenalo velenie ukrajinských ozbrojených síl.

9:22 Ruské invázne sily za uplynulý deň podnikli 11 raketových a 28 vzdušných útokov na území Ukrajiny, informoval vo svojej rannej operačnej zvodke ukrajinský generálny štáb. Okrem toho podľa neho Rusi na Ukrajinu vo viac ako 65 prípadoch pálili zo salvových raketometov. Ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky ruských jednotiek pri deviatich obciach v Luhanskej a Doneckej oblasti, tvrdí velenie ukrajinských síl.

V rozpore s medzinárodným humanitárnym právom, zákonmi a zvyklosťami vojny nepriateľ ďalej zasahuje kritickú infraštruktúru a civilné domy, píše ukrajinský generálny štáb. Pod paľbou sa podľa neho ocitlo vyše 25 obcí – napríklad Burštyn v Ivano-frankivskej oblasti na západe krajiny. Podľa stredajšieho vyhlásenia šéfky tamojšej oblastnej správy Svitlany Onyščukovej ruská raketa zasiahla v Burštyne veľkú tepelnú elektráreň.

9:18 Dvojdňový summit EÚ, ktorý sa začne vo štvrtok popoludní v Bruseli, má ako ústredné témy energetickú krízu, vojnu na Ukrajine, ochranu kritickej infraštruktúry a vzťahy s Čínou.

Tieto témy v pozývacom liste pre lídrov členských krajín spomenul aj predseda Európskej rady Charles Michel. Pripomenul, že dvojdňové bruselské rokovania nadviažu na diskusie z nedávneho neformálneho summitu v Prahe.

„Ústredným bodom nášho programu je energetická kríza, kde musíme konať s maximálnou naliehavosťou,“ uviedol Michel v pozývacom liste. Spresnil, že treba zintenzívniť tri akčné línie: zníženie dopytu po plyne, zaistenie bezpečnosti dodávok a obmedzenie cien.

Summitové diskusie o Ukrajine zohľadnia eskaláciu napätia zo strany Ruska v podobe mobilizácie, falošných referend, nelegálnych anexií ukrajinských území, ostreľovania civilných oblastí ťažkými zbraňami a používania zastrašujúcej rétoriky.

„Chcel by som, aby sme prediskutovali našu pomoc Ukrajine a venovali sa bezprostredným potrebám Ukrajiny s cieľom pripraviť ju na túto zimu a prebrali udržateľnosť našej strednodobej a dlhodobej pomoci,“ vysvetlil Michel. Lídri EÚ budú vo svetle nedávnych sabotážnych útokov proti plynovodom Nord Stream skúmať aj spôsoby zintenzívnenia spolupráce pri ochrane kritickej európskej infraštruktúry­. (tasr)

7:55 Moskva sa zrejme informačne pripravuje na plánovaný ústup a stratu územia v okupovanej časti ukrajinskej Chersonskej oblasti, píše v analýze americký Inštitút pre štúdium vojny. Kremeľ zároveň podľa amerických expertov pripravuje informačné pole pre útok na Kachovskú vodnú elektráreň, ktorý následne zhodí na Ukrajincov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Tulpan Čítajte viac Moskva sa informačne pripravuje na možný ústup a stratu územia v Chersonskej oblasti

6:47 Krajiny Európskej únie podporili uvalenie sankcií na Irán za dodávky bojových dronov, ktoré Rusko nasadzuje pri útokoch na ukrajinské mestá a infraštruktúru. S odvolaním sa na viaceré diplomatické zdroje o tom informovala agentúra DPA.

Podľa správ diplomatov z EÚ by mali pripravované sankcie – zahŕňajúce zmrazenie majetku a zákaz cestovania do eurobloku – postihnúť päť osôb a tri organizácie, respektíve firmy z Iránu.

Konečné rozhodnutie by malo byť prijaté vo štvrtok dopoludnia, ešte pred začiatkom dvojdňového summitu EÚ v Bruseli (20.-21.10.). Podľa agentúry AFP by mali byť na európsky sankčný zoznam zaradení aj traja poprední vojenskí činitelia Iránu vrátane Muhammada Hosejna Bagherího – náčelníka generálneho štábu iránskych ozbrojených síl.

Sankcie budú uvalené aj na výrobcu „samovražedných“ dronov, ktoré Teherán dodáva Rusku – na spoločnosť Shahed Aviation Industries napojenú na vplyvné iránske revolučné gardy.

Ukrajina už niekoľko týždňov viní Irán z dodávok ozbrojených bezpilotných lietadiel pre Rusko a vyzýva v tejto súvislosti na uvalenie sankcií EÚ. Kyjev uvádza, že za niečo vyše mesiaca zostrelil viac než 220 dronov iránskej výroby, zatiaľ čo mnohé ďalšie zasiahli ciele po celej Ukrajine. Irán i Rusko takéto dodávky dronov, ktoré by predstavovali porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, oficiálne popierajú. (dpa, afp, tasr)

5:40 Ruské okupačné sily v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny tvrdia, že evakuovali už približne 7 000 miestnych obyvateľov na územia ovládané Moskvou. Povedal to v stredu šéf tamojšej Rusmi dosadenej oblastnej správy Vladimir Saľdo, uvádza agentúra DPA s tým, že túto správu nedokáže nezávisle overiť.

Ukrajinské úrady prirovnali evakuácie civilistov z Chersonskej oblasti k stalinským deportáciám, pričom poukázali na to, že miestne obyvateľstvo evakuujú do juhoruského Krasnodarského kra­ja.

K evakuáciám civilistov dochádza v čase, keď sa Moskva obáva rozsiahleho ukrajinského útoku zameraného na oslobodenie okupovaného mesta Cherson a severnej časti pravého brehu rieky Dneper.

VIDEO: Surovikin zavelil: Civilisti preč z Chersonu. Rusi evakuujú tisíce ľudí.

Video

Saľdo ešte v utorok oznámil, že evakuované budú štyri mestá v Chersonskej oblasti ležiace v blízkosti rieky Dneper, keďže ukrajinské ostreľovanie by podľa neho mohlo poškodiť neďalekú priehradu.

Ruská okupačná správa následne vyzvala ľudí, aby sa zhromaždili v (riečnom) prístave mesta Cherson. „Každý má povolené (vziať si) 50 kilogramov batožiny,“ oznámila a dodala, že povolené je vziať si so sebou aj zvieratá.

Námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov medzičasom tvrdil, že všetky stredajšie ukrajinské útoky v oblasti boli odrazené.

Ukrajinskí predstavitelia evakuáciu civilistov odsudzujú, pričom ju označujú za obdobu masových stalinských deportácií a za súčasť ruskej vojnovej propagandy. „Rusi sa snažia vystrašiť obyvateľov Chersonu lživými správami o ostreľovaní mesta našou armádou,“ napísal v stredu šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak na platforme Telegram.

Chersonská oblasť je jednou zo štyroch čiastočne okupovaných administratívnych územných jednotiek – oblastí – na Ukrajine, ktoré nedávno Moskva v rozpore s medzinárodným právom anektovala. Cherson bol prvým veľkým ukrajinským mestom, ktoré ruské sily ovládli po začiatku invázie 24. februára.

© Autorské práva vyhradené

601 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine