Rusi niečo chystajú. Presunuli časť síl zo Sýrie, Izrael by mohol zmeniť stratégiu

Rusko nedávno odvolalo časť svojho kontingentu a systémov protivzdušnej obrany zo Sýrie. S odvolaním sa na dva západné a jeden izraelský zdroj to napísal denník The New York Times (NYT). Rusko tak z oblasti odstránilo zbrane, ktoré obmedzovali izraelské vojenské operácie v Sýrii. Podľa denníka to tiež môže ovplyvniť izraelské úvahy o poskytnutí vojenskej pomoci Kyjevu.

20.10.2022 12:33
Rusko, raketový systém S-400 Foto:
Rusko v Sýrii stále drží modernejší obranný systém rakiet S-400, ktorý je však určený len na obranu ruských síl. Ilustračné foto.
debata (95)

Odvezenie systému protivzdušnej obrany S-300 zo Sýrie znamená, že pre izraelské letectvo zmizla hlavná hrozba pre jeho operácie v Sýrii. Situácia v Sýrii je pre Izrael významným faktorom pri zvažovaní podpory Ukrajine.

VIDEO: Prileteli bombardéry USA. Rusi sa sťažujú, NATO začalo jadrové cvičenie
Video

Na satelitných snímkach vyhotovených v auguste je vidieť presun batérií S-300 z Masjáfu v západnej Sýrii do prístavu Tartús a potom do čiernomorského ruského prístavu Novorossijsk.

Zdroje NYT poskytli rozdielne údaje o počte Rusov stiahnutých zo Sýrie – dvaja hovorili o 1 200 až 1 600 vojakoch, tretí o oveľa vyššom počte. Podľa izraelského bezpečnostného zdroja odvelených vojakov nahradili vojenskí policajti. Všetky zdroje sa však zhodli na tom, že presunom Rusko obmedzilo svoj vplyv na rozhodovanie Izraela v otázke podpory Ukrajiny.

VIDEO: Ako sa české vampíry na Ukrajine zahryzli do Rusov
Video

Kyjev žiada od Izraela obranné systémy a vojenské vybavenie, tiež v súvislosti s množiacimi sa útokmi, na ktoré sa využívajú drony pôvodom z Iránu. Minister obrany Benny Ganc však vylúčil, že by Izrael mohol Ukrajine dodávať zbrane. Pomáha jej humanitárnymi dodávkami, zasielaním ochranného vybavenia a zvažuje poskytnúť systém varovania, aký sa proti leteckým útokom používa v Izraeli. Tento postoj je vysvetľovaný ako snaha udržať si voľnú ruku pre zásahy v Sýrii, kde pôsobí ako spojenec Damasku Irán. Izrael berie do úvahy aj prítomnosť veľkej ruskej komunity na svojom území.

VIDEO: Surovikin zavelil: Civilisti preč z Chersonu. Rusi evakuujú tisíce ľudí
Video

Rusko doviezlo systém S-300 do Sýrie v roku 2018, ale Sýrčanom kontrolu nad batériami nikdy nezverilo. Práve tieto rakety v blízkosti izraelského územia viedli Izrael k odmietaniu ukrajinských požiadaviek na zbrojnú pomoc, píše NYT. Aby sa zamedzilo incidentom v Sýrii, zriadili Rusko a Izrael telefonickú linku medzi svojimi armádami. Tento rok v máji však Rusi začali paľbu na izraelské lietadlá na konci útoku v oblasti Masjáfu. Izraelská televízia o tom priniesla správu až po týždni a v júli ju potom potvrdil Ganc, podľa ktorého išlo o výnimočný prípad.

Rusko v Sýrii stále drží modernejší obranný systém rakiet S-400, ktorý je však určený len na obranu ruských síl. Aj keď sťahovanie časti Rusov zo Sýrie znamená pre Izrael výhodu, panujú podľa tlače obavy, že toho využije Irán na zvýšenie svojho vplyvu v Sýrii.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #vojna na Ukrajine