Trussová rezignovala. V úrade bola iba 45 dní. Médiá prognózujú návrat Johnsona

Liz Trussová rezignovala na funkciu britskej premiérky. Novinárom to oznámili po rokovaní s najvyššími predstaviteľmi Konzervatívnej strany. V úrade bola niečo málo vyše šiestich týždňov. Na čele vlády zostane, kým konzervatívci nezvolia svojho nového vodcu či líderku. Táto voľba podľa predsedu výboru 1922 Grahama Bradyho nebude trvať dlhšie ako do piatka 28. októbra. Má byť teda výrazne kratšia ako posledný volebný proces konzervatívcov, ktorý sa začal 7. júla rezignáciou Borisa Johnsona a skončil 6. septembra uvedením Trussovej do funkcie. Trussová podľa svojich slov o svojej rezignácii hovorila aj s kráľom Karolom III.

20.10.2022 14:42 , aktualizované: 20:27
Liz Trussová Foto: ,
Britská premiérka Liz Trussová vo štvrtok oznámila, že odstupuje z funkcie predsedníčky vlády.
debata (130)

„Vzhľadom na vzniknutú situáciu nemôžem naplniť mandát, ktorý mi zverila Konzervatívna strana,“ povedala Trussová novinárom zhromaždeným pred sídlom premiérskych predsedníčok či predsedov v Downing Street. Dodala, že vnútrostranícka voľba nového lídra strany a teda zároveň premiéra bude dokončená na budúci týždeň.

Biden verí v pokračovanie spolupráce

Americký prezident Joe Biden prisľúbil, že USA budú „úzko spolupracovať“ s Britániou aj po rezignácii Trussovej. „Ďakujem premiérke Liz Trussovej za partnerskú spoluprácu na celom rade záležitostí vrátane vyvodzovania zodpovednosti voči Rusku za jeho vojnu proti Ukrajine," uviedol Biden vo vyhlásení.

Rezignácia je vyvrcholením vládnej krízy, ktorú v posledných dňoch prehĺbili ekonomické reformné plány, predovšetkým daňové škrty, od ktorých bola Trussová nakoniec nútená postupne ustúpiť. Napriek tomu, že sa za svoje chyby ospravedlnila a vymenila na čele rezortu financií Kysliho Kwartenga za Jeremyho Hunta, nepodarilo sa jej upokojiť nevôľu vo vlastnej strane.

Pozorovatelia britskej politiky tvrdia, že Liz...
Liz Trussová a Rishi Sunak pred začiatkom ich...
+10Britská ministerka zahraničia Liz Trussová po...

Trussová rezignovala bezprostredne po rokovaní s najvyššími predstaviteľmi Konzervatívnej strany, konkrétne s vicepremiérkou Thérèse Coffeyovou, predsedom strany Jakom Berrym a predsedom vplyvného výboru 1922 Grahamom Bradym.

The Times prognózuje návrat Johnsona

Podľa denníka The Times sa po odchode Trussovej bude britský expremiér Boris Johnson uchádzať o post lídra Konzervatívnej strany – a teda aj post predsedu vlády. S tou istou informáciou prišiel aj denník The Daily Telegraph.

Z funkcie lídra konzervatívcov sa Johnson rozhodol odstúpiť v júli po sérii škandálov. Stranícky aj premiérsky úrad napokon opustil začiatkom septembra. Johnson je podľa vyjadrenia politického editora The Times Stevena Swinforda zverejneného na Twitteri presvedčený, že tento jeho krok by bol „v štátnom záujme“.

Medzi menami, ktoré by mohli Trussovú vo funkcii nahradiť, sa objavujú napríklad Rishi Sunak a Penny Mourdantová – oponenti Trussovej vo vnútrostraníckej voľbe premiéra tento rok v lete.

Rusko: Katastrofálna Trussová

Británia nikdy nezažila takú „katastrofálnu premiérku“, akou bola Liz Trussová, reagovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí. „To katastrofálne ignorantstvo a pohreb kráľovnej hneď po tom, čo na audiencii prijala Liz Trussovú, si zapamätá každý," napísala na sociálnej sieti Telegram hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová.

The Guardian pripomína, že Trussová bola terčom ostrej ruskej kritiky už od februára, keď ako vtedajšia britská ministerka zahraničných vecí navštívila Moskvu. Išlo o jedno zo série neúspešných opatrení, ktorými sa západné krajiny snažili odvrátiť ruskú inváziu na Ukrajinu. Trussová na stretnutí so šéfom ruského rezortu diplomacie Sergejom Lavrovov mylne označila ruskú Rostovskú a Voronežskú oblasť za ukrajinské územia.

Boris Johnson Čítajte viac Johnson: Obyvatelia Británie v zime zaplačú. Putin to vie a páči sa mu to

Labouristi a demokrati žiadajú predčasné voľby

Predseda britskej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer, líder Liberálnych demokratov Ed Davey i šéfka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová vyzvali na usporiadanie predčasných parlamentných volieb.

„Voľby sú demokratický imperatív. Nemám slová, ktoré by opísali tento úplný bordel,“ vyhlásila Sturgeonová.

Británia si podľa Starmerových vyjadrení nemôže dovoliť chaos v podaní Konzervatívnej strany. „Moja labouristická vláda poskytne potrebnú stabilitu a vedenie,“ napísal na sociálnej sieti. Sústreďovať sa pritom chce na hospodársky rast a pracujúcich ľudí, dodal. Konzervatívci podľa jeho slov zničili rozpočet štátu i miliónov bežných ľudí.

Podľa šéfa Liberálnych demokratov predchádzajúci premiér Boris Johnson krajinu sklamal a jeho nástupkyňa Liz Trussová zas poškodila hospodárstvo.

„Nepotrebujeme ďalšieho konzervatívneho premiéra, ktorý sa tacká od krízy ku kríze. Potrebujeme nové parlamentné voľby, potrebujeme dostať konzervatívcov preč od moci a potrebujeme naozajstnú zmenu,“ uviedol.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Liz Trussová