V4 sa v Bruseli nestretla. Čo povie Heger Orbánovi o ruskej vojne?

Pred summitom Európskej únie sa v minulosti zvyčajne konali stretnutia visegrádskej štvorky. No od vojny, ktorú Rusko začalo 24. februára proti Ukrajine, sa táto tradícia porušila.

20.10.2022 15:42 , aktualizované: 20:10
Eduard Heger Foto: ,
Slovenský premiér Eduard Heger.
debata (57)

Premiéri Česka, Poľska, Maďarska a Slovenska sa v Bruseli nestretli ani dnes.

VIDEO: Čo hovorí Heger o Orbánovi a ruských sankciách
Video

Dôvod je očividný. Maďarský predseda vlády Viktor Orbán má ku konfliktu iný postoj ako jeho partneri. Dokonca hovorí o tom, že EÚ je na strane vojny, a že sankcie postihujú najmä úniu.

"Budeme mať stretnutie V4. Myslím si, že koncom novembra, takže presný dátum oznámime. Neprezradím nič nové, keď poviem, že Maďarsko má jediné iný postoj k vojne. Naša komunikácia v tomto trochu zamrzla. Ale stále sme susedia a je veľmi dôležité, aby partnerstvo v iných témach pokračovalo. A zároveň nám to dáva priestor, aby sme si vymenili pohľady,“ povedal na summite únie slovenský premiér Eduard Heger.

Orbán hovorí o rozpore záujmov

Maďarský premiér zase pred začatím summitu na facebooku uviedol, že v Bruseli sa diskutuje o návrhoch, ktoré sú v príkrom rozpore s národnými záujmami Maďarska, no zdá sa, že existuje šanca obhájiť ich.

„Nie je v záujme Maďarska zaviesť spoločné povinné obstarávanie energií ani uplatňovať spoločný európsky cenový strop pre zemný plyn," povedal maďarský premiér, podľa ktorého by v takom prípade stratili platnosť existujúce zmluvy na dovoz plynu a Maďarsko by zostalo bez dodávok energií.

Protirečí to maďarským národným záujmom, avšak existujú aj ďalšie krajiny, ktoré uvažujú podobne ako my, preto vidím šancu na to, aby sme dnes večer uplatnili maďarské národné záujmy," dodal Orbán.

orbán Čítajte viac Orbán: Nádej na mier na Ukrajine sa volá Donald Trump

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Viktor Orbán #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Eduard Heger #Putinova vojna