Pri protivládnych protestoch zomreli v Čade desiatky ľudí, zranených je 300

Pri dnešných protivládnych protestoch v hlavnom meste Čade prišlo o život okolo 50 ľudí a ďalších 300 je zranených. Dnes to povedal na tlačovej konferencii premiér Saleh Kebzabo, ktorý demonštrácie označil za ľudové ozbrojené povstanie.

20.10.2022 19:42 , aktualizované: 23:26
debata (3)

Ľudia vyšli v hlavnom meste do ulíc a zapálili sídlo politickej strany premiéra, ktorý je vo funkcii od minulého týždňa. Demonštrantom sa nepáči, že vojenský režim, ktorý je pri moci, odovzdáva civilistom vládu príliš pomaly. OSN vyzvala na dodržiavanie ľudských práv a vyšetrenie okolností dnešných úmrtí.

Vláda vyhlásila zákaz večerného a nočného vychádzania a pozastavila činnosť najväčších opozičných strán. V najväčších čadských mestách platí zákaz vychádzania od šiestej hodiny večernej do šiestej hodiny rannej.

Podľa premiéra bezpečnostné sily, ktoré na demonštrantov strieľali a použili proti nim slzný plyn, konali v sebaobrane. „To, čo sa dnes stalo, bolo ľudové ozbrojené povstanie s cieľom prevziať moc a tí, ktorí sú za to zodpovední, stanú pred súdom,“ uviedol premiér. Podľa neho boli demonštranti ozbrojení a považovali sa za vzbúrencov. Úrady vyhlásili zákaz nočného vychádzania.

Odporcovia vlády dnes vtrhli do ulíc a prepadli a zapálili sídlo Národného zväzu pre demokraciu a obnovu (UNDR), ktorého vodcu Saleho Kebzaba minulý týždeň vymenovali za premiéra. Podľa vládneho hovorcu demonštranti v hlavnom meste zaútočili aj na ďalšie verejné budovy. Protest v stredu úrady zakázali.

Podľa agentúry AP je mŕtvych najmenej 60, z ktorých 32 pripadá na druhé najväčšie čadské mesto Moundou, kde podľa predstaviteľov úradov boli demonštrácie veľmi násilné.

Na zdržanlivosť dnes vyzvalo obe strany americké ministerstvo zahraničia. To tiež odsúdilo incident pri americkom veľvyslanectve v čadskej metropole, kde „útočníci oblečení v civile a na palube súkromných vozidiel prekonali policajné stanovište a zabili štyroch ľudí“. Francúzsko odsúdilo násilie a použitie smrtonosných zbraní proti demonštrantom.

Voľby až v roku 2024

„Úrady zaručujúce prechod (od vojenskej k civilnej vláde) musia zaistiť bezpečnosť a ochranu ľudských práv, a to vrátane slobody slova a zhromaždenia,“ uviedol dnes Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Ten tiež vyzval na vyšetrenie prípadov, v ktorých panuje podozrenie, že tieto práva boli porušené.

Napätie v Čade trvá od minuloročnej smrti prezidenta Idrissa Débyho, ktorý stál na čele krajiny tri desaťročia. Vznikla prechodná vojenská rada, na čele ktorej je Débyho syn. Tento prechodný režim sa mal skončiť dnes, ale rada ho predĺžila a termín budúcich volieb stanovila na október 2024, čo sa opozícii nepáči. Ľudia požadujú rýchlejšie odovzdanie moci do rúk civilistov. Kebzabova vláda má krajinu riadiť do volieb.

Podobne ako pri sídle UNDR sa dnes demonštranti správali aj pri sídle Národného združenia pre demokraciu Čadu Alberta Padackého, ktorý na funkciu premiéra nedávno rezignoval. Polícia proti demonštrantom podľa agentúry Reuters použila slzný plyn a zakročila silou. Demonštranti na sociálnych sieťach uvádzali, že došlo na ostrú paľbu.

Červený kríž oznámil, že na miesta stretov vyslal desiatku svojich tímov. „Poskytujeme prvú pomoc a prepravujeme ranených do nemocníc,“ povedal popoludní jeho šéf.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #protesty #Čad