Pre útoky na elektrárne hrozí ďalší exodus Ukrajincov, varuje EÚ Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ruské útoky namierené na energetické zariadenia urobili z elektrickej siete Ukrajiny "bojisko", čo vyvolalo novú utečeneckú vlnu z Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20.10.2022 21:57
rusko Foto:
Ruské rakety odpálené za úsvitu z ruského regiónu Belgorod a namierené proti Charkovu na Ukrajine.
debata (36)

„Ruské vedenie vydalo rozkaz premeniť samotný energetický systém (Ukrajiny) na bojisko. Dôsledky tohto sú veľmi nebezpečné, a to opäť raz pre nás všetkých v Európe," povedal Zelenskyj v prejave k Európskej rade. „Rusko vyvoláva novú vlnu migrácie Ukrajincov do krajín Európskej únie,“ dodal.

Ruské útoky na ukrajinské energetické zariadenia sú podľa Zelenského „zamerané na to, aby túto jeseň a zimu spôsobili Ukrajine čo najviac problémov s elektrinou a teplom a aby do vašich krajín odišlo čo najviac Ukrajincov“.

vojna na ukrajine Čítajte viac 239. deň: Rusi podnikli na ukrajinskú energetiku vyše 300 útokov. Kyjev vypína elektrinu

Vo štvrtok začala Ukrajina obmedzovať spotrebu elektriny. Stalo sa tak po tom, čo ruské útoky raketami a dronmi za týždeň vyradili z prevádzky viac ako tretinu elektrární v krajine a spôsobili rozsiahle výpadky prúdu. Ruské ministerstvo obrany v utorok potvrdilo, že ruská armáda útočí na „energetické systémy“ na Ukrajine.

Zelenskyj v reakcii na tieto útoky vyzval európske krajiny, aby Kyjevu dodali viac moderných systémov protivzdušnej obrany a uvalili na Moskvu ďalšie ekonomické sankcie.

VIDEO: Rusi z Chersonu „evakuujú“ tisíce ľudí
Video
36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #utečenci z Ukrajiny