V Poľsku sa stretnú kritici Putina, ktorí chcú prevziať moc po jeho páde

Neďaleko Varšavy sa začiatkom novembra stretnú bývalí ruskí poslanci a ďalší opoziční politici a aktivisti, aby rokovali o odpore voči režimu ruského prezidenta Vladimíra Putina a možnom prevzatí moci po jeho páde, píše na svojom webe poľský denník Rzeczpospolita.

21.10.2022 09:42
debata (143)

Do paláca patriacemu Poľskej akadémii vied v dedine Jablonna severne od poľského hlavného mesta medzi 4. a 7. novembrom dorazia niektorí bývalí poslanci, bývalí štátni úradníci a predstavitelia samospráv a aktivisti z ruskej opozície, ktorí odsudzujú Putinov režim a anexiu niekoľkých ukrajinských regiónov.

Očakáva sa, že príde Ilja Ponomarjov, jediný poslanec ruskej Dumy, ktorý v roku 2014 hlasoval proti anexii ukrajinského Krymu. Ďalej Rzeczpospolita píše o advokátovi Markovi Fejginovi, bývalom poslancovi Gennadijovi Gudkovovi a advokátke Jelene Lukjanovovej.

Vladimir Putin Čítajte viac Ruský opozičný politik Milov: Je potrebné otvoriť "tretí front" voči Putinovi

Plánujú prijať vyhlásenie o zásadách, na ktorých má byť založené slobodné Rusko. Tento dokument bude podľa nich základom novej ruskej ústavy. Rokovať chcú aj o „národnom odpore“ proti Putinovu režimu v Rusku aj v zahraničí. Organizátori stretnutia povedali, že chcú začať vytvárať alternatívne mocenské orgány, ktoré by boli schopné prevziať riadenie Ruska po páde Putina. Všetky vraj spája, že boli v minulosti zvolení v medzinárodne uznaných voľbách.

„Bez účasti Rusov nemožno Putina poraziť. Nejde len o obranu ukrajinského územia, ale aj o to, aby režim v Rusku nevydržal a aby sa Kremeľ nemohol dopúšťať ďalšej agresie,“ povedal Rzeczpospolite Vladimir Ponomarjov, otec Iľju Ponomarjova, ruského fyzika a ministra vo vláde niekdajšieho premiéra Michaila Kasjanova. „Situácia v Rusku sa stále zhoršuje, musíme odsunúť nabok všetky osobné ambície, zjednotiť sa a pustiť sa do práce,“ dodal.

vojna na Ukrajine, Boroďanka Čítajte viac Ruský expremiér Kasianov: Vojna na Ukrajine môže trvať až dva roky
143 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #Vladimir Putin #ruská opozícia #vojna na Ukrajine