Španielska polícia rozložila gang vzťahových podvodníkov na Malorke

Španielska polícia rozložila gang internetových vzťahových podvodníkov na ostrove Malorka, ktorí oklamal množstvo obetí po celej Európe, vrátane Slovenska, o vyše milión eur, píše tlačová agentúra DPA.

21.10.2022 14:58
láska, pár, párik, rande, ruky, vzťah Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zatknutých bolo 16 ľudí, 15 z nich priamo na Malorke, uviedla vo štvrtok španielska polícia. Medzi nimi je aj vodca gangu, 27-ročný muž z Nigérie. Policajný hovorca podľa médií označil zásah za „jednu z najväčších operácií v boji proti kyberzločinu v Európskej únii“. Doteraz identifikovali najmenej 20 obetí, väčšinou slobodné a nezadané ženy vo Fínsku, v Chorvátsku, ale aj na Slovensku a v ďalších krajinách.

Podvodníci si vytvorili falošné online oznamovacie profily a cez virtuálne vzťahy so ženami si získavali ich dôveru. Pod zámienkou vymyslených núdzových situácií ich potom požiadali o prevody peňazí.

Vyšetrovanie sa začalo prípadom vo východošpanielskom prístavnom meste Alicante. Vzťahoví podvodníci využili dobre vyzerajúceho herca, ktorý viedol pravidelné videohovory s obeťou. Vystupoval ako americký vojak, žiadal a aj dostával peniaze na nákup leteniek, zaplatenie daní, ochranu a ďalšie potreby. Jedna z podvedených takto prišla celkovo o 835 000 eur.

Vzťahoví podvodníci fungovali podobne ako Simon Leviev z Izraela, ktorého obete vyrozprávali svoje príbehy v dokumentárnom filme Podvodník z Tinderu (The Tinder Swindler).

Podvodníci vylákané peniaze prevádzali na účty napríklad v Indonézii a Malajzii, a niekedy boli investované do bitcoinov.

Zatknutí sú obvinení z podvodu, falšovania a členstva v zločineckej organizácii.

debata chyba
Viac na túto tému: #vzťahový gang