Von der Leyenová: EÚ bude dávať Ukrajine 1,5 miliardy eur mesačne

Európska únia plánuje dávať Ukrajine na budúci rok 1,5 miliardy eur mesačne. Potvrdila to v piatok na záver summitu EÚ v Bruseli predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Informuje o tom TASR na základe správ agentúry AFP a magazínu Politico.

21.10.2022 18:03
Ursula von der Leyenová Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová hovorí počas tlačovej konferencie v druhý a záverečný deň summitu EÚ v Bruseli v piatok 21. októbra 2022.
debata (207)

Ako pripomína Politico, Komisia sa k platbám Ukrajine zaviazala už predtým. Avšak kľúčové detaily — ako napríklad celková suma pomoci alebo koľko z nej bude musieť Kyjev vrátiť — zatiaľ neboli dohodnuté.

Von der Leyenová však zdôraznila, že Ukrajina bude môcť rátať na budúci rok s touto mesačnou pomocou ako „spoľahlivým zdrojom príjmu“. Podrobnosti budú musieť ešte doriešiť ministri financií členských krajín EÚ.

„Dôležité bolo dať signál Ukrajine, že si veľmi dobre uvedomujeme dôležitosť tohto spoľahlivého toku príjmov,“ povedala šéfka eurokomisie.

Kyjev aj Washington predtým kritizovali Európsku úniu, že otáľa s prisľúbenou pomocou Ukrajine. Sľúbila jej deväť miliárd eur, avšak doteraz zaplatila iba miliardu.

207 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Ursula von der Leyenová #Ukrajina #vojna na Ukrajine