Prvou kandidátkou na líderku britských konzervatívcov je Penny Mordauntová

Prvou kandidátkou na post nového lídra britskej Konzervatívnej strany sa v piatok stala líderka Dolnej snemovne parlamentu Penny Mordauntová. V prípade úspechu by sa zároveň stala novou britskou premiérkou.

21.10.2022 22:36
Penny Mordauntová Foto: ,
Líderka Dolnej snemovne parlamentu Penny Mordauntová (vpravo)
debata (3)

Na oboch postoch by nahradila Liz Trussovú, ktorá vo štvrtok ohlásila svoju demisiu, a to len zhruba po šiestich týždňoch pôsobenia na čele vlády.

Favoritom stávkových kancelárií na post nového lídra strany je exminister financií Rishi Sunak, ktorého v lete v súboji o vedenie konzervatívcov porazila Trussová. Po ňom nasledujú Penny Mordauntová, minister obrany Ben Wallace a bývalý premiér Boris Johnson.

Liz Trussová Čítajte viac Trussová rezignovala. V úrade bola iba 45 dní. Médiá prognózujú návrat Johnsona

Mordauntová v letnom súboji o post lídra Konzervatívnej strany, ktorý prebehol po júlovom odstúpení Borisa Johnsona, skončila na treťom mieste za Trussovou a Sunakom. Po vypadnutí zo súboja vyjadrila podporu Liz Trussovej.

Do povedomia britskej verejnosti sa Mordauntová v poslednej dobe dostala aj ako predsedníčka tzv. kráľovskej nástupníckej rady (Privy Council). Tento orgán po septembrovom úmrtí kráľovnej Alžbety II. oficiálne vyhlásil za nového panovníka jej syna Karola III.

Konzervatívci by si mali zvoliť svojho lídra do budúceho piatka. Britská opozícia požaduje, aby sa po odstúpení druhého konzervatívneho premiéra v priebehu troch mesiacov konali predčasné parlamentné voľby.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Konzervatívna strana #Penny Mordauntová