241. deň: Panika v Chersone. Berte si doklady, peniaze, oblečenie a opustite mesto, vyzývajú okupanti

Ruské okupačné úrady v ukrajinskom Chersone vyzvali civilistov, aby v dôsledku napätej situácie na fronte mesto okamžite opustili. Majú sa presunúť na ľavý breh rieky Dneper. Podľa denníka Ukrajinska pravda, úrady nariadili obyvateľom, aby si so sebou vzali doklady, peniaze, cennosti a oblečenie.

22.10.2022 06:00 , aktualizované: 21:50
Ukrajina Rusko uarus Chersonská oblasť evakuácia Foto:
Ľudia evakuovaní z Chersonu sa zhromažďujú po príchode na železničnú stanicu v Džankoji na Krymskom polostrove anektovanom Moskvou v piatok 21. októbra 2022.
debata (1237)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 241. deň
  • Ruské okupačné úrady v Chersone vyzvali civilistov, aby opustili mesto
  • V dôsledku ruských útokov nemá elektrinu 1,5 milióna ľudí
  • Španielsko do konca roka posilní protivzdušnú ochranu východného krídla NATO
  • Ruské sily sa pravdepodobne pokúsia zničiť Kachovskú priehradu, píše ISW
VIDEO: Muž s kufríkom za Putinom. Je to jadrový čeget či balistická ochrana?
Video
Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy...
Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy...
+7Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy...

21:50 Ukrajinský generálny štáb vo svojej večernej operačnej zvodke uviedol, že jednotlivé ruské jednotky naďalej opúšťajú okupované územie Chersonskej oblasti. „Podľa dostupných informácií nepriateľ úplne opustil obce Čarivne a Čkalove. Z Beryslavu sú evakuovaní dôstojníci a zdravotnícky personál,“ napísalo velenie ukrajinských síl, podľa ktorého sa čoraz častejšie objavujú prípady rabovania a okrádania miestnych obyvateľov ruskými silami. „Okupanti sa (v Chersone) zmocňujú áut miestnych obyvateľov a snažia sa opustiť mesto pomocou prívozu v oblasti (poškodeného) Antonivského mosta,“ tvrdí ukrajinský generálny štáb.

21:00 Po ruských raketových útokoch na ukrajinské energetické objekty zostalo bez elektrického prúdu 1,5 milióna odberateľov energie v siedmich oblastiach krajiny.

Počas dňa ruské sily podnikli 40 raketových úderov a 16 útokov pomocou dronov Šáhed-136 iránskej výroby, oznámil vo svojej večernej operačnej zvodke ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého protivzdušná obrana zostrelila 20 striel s plochou dráhou letu a 11 útočných bezpilotných lietadiel.

Rusi zasiahli energetickú a kritickú infraštruktúru v deviatich oblastiach – Volyňskej, Rivnenskej, Charkovskej, Chmelnyckej, Kirovohradskej, Čerkaskej, Záporožskej, Odeskej a Mykolajivskej, oznámilo velenie ukrajinských ozbrojených síl. Prezident Volodymyr Zelenskyj predtým na Telegrame napísal, že ruské invázne sily od noci podnikli „masívny útok“, pri ktorom vypálili na jeho krajinu 36 rakiet, z ktorých väčšinu zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana.

20:30 Španielska armáda posilní protivzdušnú obranu východného bloku Severoatlantickej aliancie. Do Rumunska a Bulharska vyšle do konca roka celkovo 14 stíhacích lietadiel, uviedlo španielske ministerstvo obrany. Madrid minulý týždeň vyslal do Rumunska radar, ktorý pomáha monitorovať vzdušný priestor v oblasti.

V polovici novembra Madrid vyšle šesť svojich stíhacích lietadiel Eurofighter do Bulharska a ďalších osem stíhacích lietadiel F-18 pošle v decembri do Rumunska. Majú posilniť kontrolu a ochranu vzdušného priestoru v oblasti. Sprevádzať ich bude 260 vojakov a pilotov.

19:35 Evakuácia Chersonu: Ruskom dosadení úradníci sa podľa niektorých informácií zúfalo snažia premeniť Cherson na pevnosť a pokúšajú sa presunúť desaťtisíce obyvateľov, poznamenala agentúra AP. Kým okupačné úrady tvrdia, že presuny sú dobrovoľné, niektorí ukrajinskí činitelia podľa AP vyjadrili obavy z možného núteného presunu obyvateľov do Ruska alebo na územia okupované inváznou armádou.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily odrazili ukrajinský pokus o prelomenie línie v Chersonskej oblasti, Kyjev sa k tomuto tvrdeniu nevyjadril. Podobné informácie jednotlivých bojujúcich strán nie je možné nezávisle overiť. Obe strany sa v uplynulých dňoch tiež navzájom obvinili z plánovania útoku na priehradu Kachovskej vodnej elektrárne, pretrhnutie jej hrádze by v časti regiónu spôsobilo katastrofu v podobe povodne. Zariadenie je tiež dôležité pre výrobu elektrickej energie.

Nova Kachovka Čítajte viac Ruskí okupanti sa pokúsia zničiť Kachovskú priehradu. Rozliaty Dneper im môže pomôcť

19:20 Evakuácia Chersonu: Podľa agentúry Reuters už niekoľko dní rieku Dneper prekračujú tisíce civilistov a posledné varovanie úrady vydali so zvýšenou naliehavosťou. Jej reportéri v meste Olešky, ktoré sa nachádza na východnom brehu rieky, videli priplávať ľudí na riečnych člnoch naložených tiež krabicami, taškami a nechýbali v nich domáce zvieratá. Jedna žena niesla v jednej ruke batoľa, v druhej psa, opisuje Reuters.

Ľudia potom čakali na autobusy, ktoré ich odvážajú na polostrov Krym, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014. „Naozaj som nechcel (odísť), mám stále prácu,“ povedal agentúre jeden z obyvateľov. „Chceli sme zostať tu v regióne, ale teraz nevieme,“ dodal.

Niektoré okupačné úrady však napriek poslednej výzve na opustenie mesta zvali obyvateľov, ktorí v Chersone zostávajú, aby sa zúčastnili na „večere ruskej literatúry, hudby a umenia“ v miestnom Paláci kultúry, poznamenal Reuters.

17:45 Server The Kyiv Independent s odvolaním sa na informácie ukrajinského generálneho štábu informuje o „početných prípadoch konfliktov“ medzi ruskými a bieloruskými vojakmi, ktorí sú rozmiestnení v blízkosti ukrajinsko-bieloruských hraníc v rámci spoločnej vojenskej skupiny. Podľa generálneho štábu ku stretom údajne dochádza v dôsledku „drzéhu postoja Rusov voči Bielorusom“.

Bieloruské ministerstvo obrany 16. októbra oznámilo, že v Bielorusku bude umiestnených asi deväťtisíc ruských vojakov v rámci nového rusko-bieloruského vojenského zoskupenia.

16:40 Rusko podniklo v noci na sobotu „rozsiahly útok“, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Stalo sa tak po tom, čo boli hlásené útoky na energetickú infraštruktúru, v dôsledku ktorých prišlo naprieč Ukrajinou k výpadkom dodávok elektrickej energie.

„Agresor pokračuje v terorizovaní našej krajiny. V noci nepriateľ podnikol masívny útok,“ uviedol Zelenskyj s tým že, Rusko vypálilo 36 rakiet, z ktorých väčšinu sa podarilo ukrajinskej obrane zostreliť.

Podľa ukrajinských vzdušných síl vypálila ruská armáda na Ukrajinu 17 rakiet z lietadiel na juhu Ruska a najmenej 16 rakiet Kalibr s plochou dráhou letu z lodí v Čiernom mori.

„Sú to odporné útoky na kritické objekty, čo je typická taktika teroristov,“ uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach.

V dôsledku ruských útokov zostalo bez dodávok elektrickej energie vyše milión ukrajinských domácností, uviedol v sobotu námestník šéfa úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

„Doposiaľ je odpojených 672 000 odberateľov v Chmeľnyckej oblasti, 188 400 v Myko­lajivskej oblasti, 102 000 vo Volynskej oblasti, 242 000 v Čerkaskej oblasti, 174 790 v Riv­nenskej oblasti, 61 913 v Kiro­vohradskej oblasti a 10 500 v Odeskej oblasti,“ uviedol Tymošenko na sociálnej sieti Telegram.

15:45 Ruské okupačné úrady v ukrajinskom Chersone vyzvali civilistov, aby v dôsledku napätej situácie na fronte mesto okamžite opustili. Majú sa presunúť na ľavý breh rieky Dneper. Podľa novín Ukrajinska pravda, úrady nariadili obyvateľom, aby si so sebou vzali doklady, peniaze, cennosti a oblečenie.

Podľa okupačných síl musia obyvatelia oblasť opustiť pre ostreľovanie a údajnú hrozbu teroristických útokov zo strany Kyjeva. „Všetci civilisti musia Cherson okamžite opustiť,“ citovala z vyhlásenia okupačných úradov agentúra Reuters.

Ruskom dosadení predstavitelia Chersonskej oblasti už v uplynulých dňoch oznámili, že kvôli pokračujúcej ukrajinskej ofenzíve evakuujú na ľavý breh rieky civilné obyvateľstvo. Počas týždňa vraj chcú takto presunúť 50 000 až 60 000 ľudí.

15:20 Japonský premiér Fumio Kišida v sobotu upozornil, že použitie jadrových zbraní zo strany Ruska by bolo vnímané ako „akt nepriateľstva proti ľudskosti“.

„Ruské vyhrážanie sa použitím jadrových zbraní je vážnou hrozbou pre mier a bezpečnosť medzinárodného spoločenstva a je absolútne neprijateľné,“ povedal Kišida počas návštevy Austrálie.

AFP pripomína, že Japonsko je jedinou krajinou, proti ktorej boli použité jadrové zbrane.

15:00 Pri ukrajinskom ostreľovaní zahynuli v ruskom meste Šebekino dvaja ľudia. Na telegrame o tom informoval gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov. Šebekino sa nachádza asi osem kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

Najmenej desať ďalších osôb utrpelo podľa Gladkovho zranenia, stav viacerých z nich je vážny. Takmer 15 000 miestnych obyvateľov sa kvôli ostreľovaniu ocitlo bez dodávok elektriny, citovala gubernátora ruská agentúra TASS.

14:30 Povojnová obnova Ukrajiny bude pre svetové spoločenstvo úlohou na desaťročia. V sobotu to uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz vo videoodkaze zverejnenom pred medzinárodnou konferenciou o obnove Ukrajiny v Berlíne, ktorá sa začne v utorok (25.10).

„(Povojnová) obnova bude veľká, veľká úloha… Budeme musieť veľa investovať, aby to dobre fungovalo,“ povedal Scholz. Zdôraznil, že Ukrajina a Európska únia to nedokážu sami. „Môže to dokázať len celé svetové spoločenstvo, ktoré teraz podporuje Ukrajinu,“ dodal.

Podľa jeho slov je „dôležité, aby sme nielen konkrétne určili, čo je potrebné urobiť, kde je potrebné investovať a ako sa dá organizovať obnova, ale aby sme sa zamysleli aj nad tým, ako môže byť takáto obnova financovaná medzinárodným spoločenstvom, mnoho rokov, dokonca desaťročí“.

14:20 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre nedeľné vydanie novín Frankfurter Allgemeine Zeitung varoval v súvislosti s nedávnymi ruskými náletmi na územie jeho krajiny pred ďalším prílevom vojnových utečencov.

„Ak už na Ukrajine nebude žiadna elektrina, vykurovanie a voda, môže to spustiť novú migračnú vlnu cunami,“ povedal Šmyhaľ v rozhovore, ktorý pred zverejním mala k dispozícii DPA.

14:00 Teherán varoval v sobotu európske štáty pred „provokatívnym prístupom“ po tom, čo vyzvali Organizáciu Spojených národov, aby prešetrila situáciu s iránskymi dronmi, o ktorých Západ tvrdí, že ich Rusko používa na Ukrajine.

Francúzsko, Británia a Nemecko poslali tento týždeň OSN list, v ktorom organizáciu vyzvali na „nestranné“ vyšetrenie používania iránskych dronov vo vojne na Ukrajine. Tento list bol doručený po tom, čo Británia a Európska únia uvalili počas týždňa na Teherán v tejto súvislosti ďalšie sankcie.

Irán popiera, že dodáva Rusku zbrane pre použitie na Ukrajine a Moskva obvinila Západ, že sa takýmito obvineniami snaží na Teherán vyvíjať tlak.

13:30 Iniciatíva Mier Ukrajine organizuje protestné zhromaždenie Stop ruskému teroru a za intenzívnejšiu pomoc Ukrajine pred zimou. Protest sa uskutoční v pondelok 24. októbra o 17:00 pred budovou veľvyslanectva Ruskej federácie. Ako v tlačovej správe informuje Sergej Danilov z tímu Mier Ukrajine, akcia sa koná presne osem mesiacov od vpádu ruských vojsk na ukrajinské územie. „Na fronte sa už začína tuhá zima a Ukrajinci sú odkázaní na našu pomoc viac ako kedykoľvek doteraz. O tom, že je Rusko teroristickým štátom, svedčí pravidelné bombardovanie civilistov, genocída ukrajinského obyvateľstva či strašenie jadrovými zbraňami," tvrdí Danilov.

12:20 Rusko prišlo na Ukrajine od začiatku jeho invázie o 67 070 vojakov. V sobotu to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, na ktorý sa odvoláva spravodajský portál Kyiv Independent.

Rusi tiež podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišli o 2 579 tankov, 5 266 bojových obrnených vozidiel, 1 653 delostre­leckých systémov, 373 salvových raketometov, 189 systémov protivzdušnej obrany, 243 vrtuľníkov, 270 lietadiel, 1 341 dronov či 16 lodí.

11:45 Systém protivzdušnej obrany zneškodnil 18 ruských striel. Podľa ukrajinského letectva zaútočilo Rusko na Ukrajinu z dvoch smerov. Najmenej desať lietadiel vypálilo 17 riadených striel typu Ch-101 z Rostovskej oblasti na juhu Ruska. Ďalších najmenej 16 striel s plochou dráhou letu Kaliber bolo vystrelených z lodí v Čiernom mori. Celkovo 13 striel typu Ch-101 a päť typu Kalibr sa podarilo zostreliť, dodalo letectvo. Dvanásť rakiet potom podľa letectva podľa všetkého zasiahlo cieľ, uviedol The Kyiv Independent.

10:45 Protivzdušná obrana v oblasti Kyjeva zostrelila niekoľko ruských rakiet, ktoré mierili na ukrajinské hlavné mesto. Na telegrame o tom informoval starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Obyvateľov vyzval, aby zostali v krytoch, pretože nálety stále pokračujú.

„Niekoľko rakiet letiacich na Kyjev bolo v oblasti zostrelených protivzdušnou obranou. Ďakujeme našim obrancom,“ citovala z vyhlásenia Klička agentúra Unian. „Šetrite elektrinou a buďte zhovievaví, pokiaľ ide o obmedzenie jej dodávok,“ odkázal Kyjevčanom starosta.

O zostrelení ruskej rakety v Kyjevskej oblasti informoval aj tamojší policajný šéf Andrij Nebytov. „Nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám, trosky rakety spadli do lesa,“ dodal.

O intenzívnom ostreľovaní informovali aj predstavitelia troch ďalších západoukrajinských regiónov – okolo mesta Rivne, z Chmelnyckej oblasti a Volyňskej oblasti. Zasiahnutá bola najmä energetická infraštruktúra.

Dym stúpa po útokoch ruskej armády v...
Na snímke hasiči zasahujú po útoku dronu na...
+12Na snímke hasiči zasahujú na mieste útoku...

10:30 Polícia Slovenskej republiky vyvracia hoax o tom, že nemecká štátna televízia ZDF ukázala mapu Ukrajiny bez násilne anektovaných území Ruskom. Televízia ZDF na Twitteri informovala, že fotografia kolujúca na internete je upravená fotka zo spravodajského programu Heute Journal z 10. októbra, ktorá bola na pozadí pridaná zámerne. Zároveň uistila, že takúto mapu Ukrajiny nikdy nepoužila.

Hoax Čítajte viac Ukázala nemecká televízia Ukrajinu bez anektovaných území? Polícia vyvracia hoax

9:38 Ruské rakety zasiahli v noci na sobotu mesto Nikopol, ktoré leží blízko Záporožskej jadrovej elektrárne, informoval šéf Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Údery poškodili viac ako 20 budov a niekoľko plynovodov. Takmer tisíc rodín zostalo po útoku bez elektriny.

9:20 Ruské sily pokračujú v budovaní prechodov cez rieku Dneper, dokončili provizórny most vedľa často ostreľovaného a poškodeného Antonivského mosta v Chersone. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany v pravidelnej správe, ktorá sa opiera o zistenia spravodajských služieb. „Hoci bolo použitie podobných mostov takmer určite zahrnuté do plánovania operácií v Európe za čias Sovietskeho zväzu, teraz je to pravdepodobne po prvý raz za niekoľko desaťročí, čo ruská armáda tento most potrebuje,“ uviedla britská rozviedka.

8:18 Ruské sily sa pravdepodobne pokúsia vyhodiť do vzduchu priehradu Kachovskej vodnej elektrárne.

Nova Kachovka Čítajte viac Ruskí okupanti sa pokúsia zničiť Kachovskú priehradu. Rozliaty Dneper im môže pomôcť

Budú sa tak snažiť zakryť svoje stiahnutie z oblasti a zároveň tak budú chcieť zabrániť ukrajinským silám, aby ich prenasledovali hlbšie do Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti. Vo svojom pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

7:05 Spojené štáty vyzvali na pôde Bezpečnostnej rady OSN na vyšetrenie obvinení Ruska z používania iránskych bezpilotných lietadiel vo vojne proti Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA.

„OSN musí vyšetriť akékoľvek porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Nesmieme dovoliť, aby Rusko alebo iné krajiny bránili alebo ohrozovali OSN pri plnení jej povinností,“ uviedol dočasný veľvyslanec Spojených štátov pri OSN pre osobitné politické záležitosti Jeffrey DeLaurentis na zasadnutí Bezpečnostnej rady.

List v podobnom duchu zaslali OSN tento týždeň aj ministerstvá zahraničných vecí Spojeného kráľovstva, Francúzska a Nemecka. Tie od organizácie chcú, aby prešetrila dodávky dronov z Iránu do Ruska.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia označil situáciu za „poburujúcu“, pričom opätovne odmietol obvinenia, že Rusko takéto drony nasadzuje proti Ukrajine. Zároveň varoval pred vyšetrovaním tejto záležitosti zo strany OSN. Ak by sa takéto vyšetrovanie uskutočnilo, Rusko by muselo prehodnotiť svoju spoluprácu s OSN, uviedol. Podobne sa pred pár dňami v tej istej veci vyjadril aj Nebenziov zástupca Dmitrij Poľanský.

6:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok uviedol, že Spojené štáty zvážia všetky prostriedky na dosiahnutie pokroku v diplomacii s Ruskom, ak sa im naskytne príležitosť, ale Moskva v súčasnosti neprejavuje ochotu zapojiť sa do zmysluplných rozhovorov, informovala agentúra Reuters.

„Všetko nasvedčuje tomu, že prezident Putin nie je ani zďaleka ochotný zapojiť sa do zmysluplnej diplomacie. Naopak, pokračuje v ťažení opačným smerom,“ poznamenal Blinken, vysvetľujúc, že Moskva sa rozhodla zintenzívniť svoju agresiu na Ukrajine.

Minister tak reagoval na polemiku o tom, či by Moskva a Washington nemali nadviazať rozhovory s cieľom zabrániť šíreniu vojny vrátane jadrovej konfrontácie.

Ako poznamenal Reuters, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol začiatkom októbra, že Rusko je ochotné rokovať so Spojenými štátmi alebo s Tureckom o spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine, ale zatiaľ nedostalo žiadny seriózny návrh na rokovania.

V piatok spolu telefonovali americký minister obrany Lloyd Austin a jeho ruský náprotivok Sergej Šojgu, išlo o ich druhý telefonát od začiatku ruskej agresie.

„Minister Austin akcentoval dôležitosť toho, aby v čase pokračujúcej vojny na Ukrajine zostali otvorené komunikačné kanály,“ uviedol vo vyhlásení hovorca Pentagónu Pat Ryder.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že témou rozhovoru boli „aktuálne otázky medzinárodnej bezpečnosti vrátane situácie na Ukrajine“. Bližšie podrobnosti neposkytlo.

Nie je jasné ani to, z koho iniciatívy sa telefonát uskutočnil.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine