Johnson je späť. Má dostatočnú podporu poslancov na post lídra konzervatívcov

Bývalý britský premiér Boris Johnson má podporu viac ako 100 konzervatívnych poslancov potrebných na uchádzanie sa o post lídra Konzervatívnej strany – a teda aj post predsedu vlády. Pre britskú spravodajskú stanicu Sky News to povedal nemenovaný zdroj oboznámený s touto záležitosťou.

22.10.2022 21:56
Boris Johnson Foto: ,
Boris Johnson.
debata (14)

Johnson (58) sa v sobotu so svojou manželkou a deťmi vrátil do Británie z krátkej dovolenky v Dominikánskej republike po tom, ako britská premiérka Liz Trussová vo štvrtok ohlásila svoju rezignáciu len zhruba po šiestich týždňoch pôsobenia na čele vlády.

Liz Trussová Čítajte viac Trussová rezignovala. V úrade bola iba 45 dní. Médiá prognózujú návrat Johnsona

Johnson sa z funkcie lídra konzervatívcov rozhodol odstúpiť v júli po sérii škandálov. Stranícky aj premiérsky úrad napokon opustil začiatkom septembra. Britský expremiér svoju kandidatúru na post lídra Konzervatívnej strany zatiaľ oficiálne neoznámil.

Prvým kandidátom, ktorému sa podarilo získať dostatočný počet poslaneckých nominácií, sa pravdepodobne stal bývalý britský minister financií Rishi Sunak, uviedla agentúra AFP s odvolaním na poslancov Konzervatívnej strany. Práve Sunakova rezignácia bola kľúčovým momentom pri odchode Johnsona z čela konzervatívcov v júli, píše Sky News. Sunak zatiaľ nepotvrdil, či sa o post lídra strany bude uchádzať.

Boris Johnson Čítajte viac Johnson: Obyvatelia Británie v zime zaplačú. Putin to vie a páči sa mu to

Meno nového lídra britskej Konzervatívnej strany – a teda aj budúceho premiéra – by mohlo byť známe do budúceho piatku (28. októbra), povedal vo štvrtok šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany (takzvaného Výboru 1922) Graham Brady.

Svoju kandidatúru na post nového lídra britskej Konzervatívnej strany v piatok oznámila líderka Dolnej snemovne parlamentu Penny Mordauntová.

Dosluhujúca premiérka Trussová uviedla, že vo funkcii zostáva, pokiaľ nebude vybraný jej nástupca.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Johnson