Maďarsko do konca roka ratifikuje vstup Švédska a Fínska do NATO

Maďarská vláda podporuje členstvo Švédska a Fínska v NATO, pričom parlamentu už predložila ratifikačné dokumenty na schválenie. Novinárom to na sobotňajšom brífingu povedal šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

22.10.2022 22:17
orbán Foto:
Viktor Orbán.
debata (22)

Gulyás ďalej uviedol, že rozšírenie NATO o tieto dve severské krajiny bude zo strany Budapešti ratifikované najneskôr do polovice decembra, informoval magazín POLITICO.

Na otázku, či sa vstupom Švédska a Fínska NATO posilní, Gulyás odpovedal, že v to dúfa. Dodal, že by sa dalo diskutovať o tom, či je rozšírenie Aliancie i v záujme národnej bezpečnosti Maďarska, ale povedal, že to je teraz nepodstatné.

Maďarsko a Turecko sú jedinými členskými štátmi NATO, ktoré vstup Švédska a Fínska do tohto obranného spolku ešte neratifikovali. Tento prístupový proces sa začal krátko po februárovej invázii Ruska na Ukrajinu.

Fínska premiérka Sanna Marinová vo štvrtok pre POLITICO povedala, že neočakáva, že Maďarsko a Turecko budú rozšírenie Severoatlantickej aliancie blokovať, varovala však pred možnými rizikami odkladania vstupu.

Marinová potvrdila, že o tejto záležitosti rokovala s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom, ako aj s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Opozičné strany Maďarská socialistická strana, Demokratická koalícia a Momentum už vyzvali maďarský parlament, aby hlasoval, avšak poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP to odmietli.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #vstup do NATO