242. deň: Vieme zostreliť väčšinu dronov, postupne aj všetky, verí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj verí, že postupne s prispením partnerov dokážu zostreliť sto percent ruských rakiet a dronov.

23.10.2022 06:30 , aktualizované: 21:14
Irán, Rusko, Ukrajina, drony, vojna na Ukrajine Foto:
Na snímke z 24. augusta 2022 drony v bojovej pohotovosti počas vojenského cvičenia na bližšie neurčenom mieste v Iráne
debata (727)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 242. deň
  • Rusko sťahuje svojich dôstojníkov z Chersonu
  • Situácia na Ukrajine má podľa Šojgua tendenciu k nekontrolova­teľnej eskalácii

VIDEO: Vojna dronov. Ten ukrajinský znivočil ruský tank.

Video

21:14 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v nedeľu počas telefonátu so svojím francúzskym náprotivkom Sébastienom Lecornuom vyjadril obavy z ďalšej možnej provokácie zo strany Ukrajiny, ktorá by podľa neho mohla použiť tzv. špinavú bombu.

Špinavá bomba je konvenčná výbušnina s prímesou rádioaktívneho materiálu. Rusko však nezverejnilo nijaký dôkaz na podporu tvrdenia o použití tzv. špinavej bomby Ukrajinou.

Vladimir Putin / Sergej Šojgu / Čítajte viac Ukrajina by podľa Šojgua mohla použiť špinavú bombu. Kyjev však jadrové zbrane nevlastní

20:48 Ukrajinci sami rozhodnú, kedy bude možné uzavrieť mier s Ruskom, vyhlásil v nedeľu francúzsky prezident Emmanuel Macron na úvod mierovej konferencie v Ríme.

Emmanuel Macron Čítajte viac Macron: Ukrajinci sami rozhodnú, kedy bude možné dosiahnuť mier s Ruskom

20:16 Britský minister obrany Ben Wallace v nedeľu v telefonáte so svojím ruským náprotivkom Sergejom Šojguom odmietol tvrdenia Moskvy, že západné krajiny napomáhajú plánovanej eskalácii vojny na Ukrajine.

„Minister obrany tieto tvrdenia odmietol a varoval, že takéto obvinenia by nemali byť použité ako zámienka na väčšiu eskaláciu,“ uviedlo britské ministerstvo obrany vo vyhlásení, pričom poznamenalo, že o rozhovor požiadala Moskva. Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že Šojgu telefonoval so svojím francúzskym náprotivkom Sébastienom Lecornuom.

„Bola prediskutovaná situácia na Ukrajine, ktorá má dlhodobú tendenciu k ďalšej nekontrolovateľnej eskalácii,“ uviedol rezort obrany vo vyhlásení. Zároveň dodal, že Šojgu počas telefonátu vyjadril obavy z ďalšej možnej provokácie zo strany Ukrajiny, ktorá by podľa neho mohla použiť tzv. špinavú bombu.

Neskôr ruské ministerstvo uviedlo, že Šojgu o zmienených obavách Moskvy v nedeľu hovoril aj so svojím tureckým kolegom Hulusim Akarom, britským ministrom obrany Wallaceom. Rusko nezverejnilo nijaký dôkaz na podporu tvrdenia o použití tzv. špinavej bomby.

Ruský rezort obrany neskoro večer informoval aj o telefonáte Šojgua s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom. Ministerstvo na sociálnej sieti uviedlo len to, že dvojica diskutovala o situácii na Ukrajine.

Šojgu telefonicky hovoril s Austinom aj v piatok. Obe strany potvrdili, že diskutovali o Ukrajine. Vtedy išlo o druhý telefonát Austina so Šojguom od februárového vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. V máji Austin naliehal na Moskvu, aby zaviedla „okamžité prímerie“. (reuters, tasr)

17:37 Rusko sa snaží odrezať mesto Cherson na juhu Ukrajiny od telekomunikácií s cieľom neumožniť odporcom v meste posielať informácie ukrajinským ozbrojeným silám. Uviedla to ukrajinská vláda. Podľa správy ukrajinského vládneho Centra pre národný odpor Rusko začalo likvidovať komunikačné vybavenie v miestnom televíznom centre. „V budúcnosti Rusi plánujú nechať mesto úplne bez telekomunikácií, televízie, rozhlasového vysielania," uviedlo centrum. „Týmto spôsobom sa Rusi pokúšajú informačne izolovať Cherson s cieľom nedovoliť odporu posielať informácie ozbrojeným silám Ukrajiny počas protiofenzívnych akcií," dodalo centrum. Informuje o tom web The Guardian.

16:27 Ruská armáda zničila v ukrajinskej Čerkaskej oblasti sklad, v ktorom sa nachádzalo viac ako 100-tisíc ton leteckého paliva. V nedeľu to uviedlo ruské ministerstvo obrany. „Pri meste Smila v Čerkaskom regióne bol zničený sklad paliva, kde bolo uskladnených viac ako 100-tisíc ton leteckého paliva pre ukrajinské vzdušné sily,“ oznámil ruský rezort obrany.

Ukrajina v uplynulých týždňoch zaznamenala viacero útokov, do ktorých ruská armáda podľa západných predstaviteľov nasadila iránske bezpilotné lietadlá Šahíd-136. Dodávky iránskych dronov pre Rusko popierajú Moskva aj Teherán. (afp, tasr)

15:40 Ruský minister obrany Sergej Šojgu telefonoval v nedeľu so svojím francúzskym náprotivkom Sébastienom Lecornuom, s ktorým hovorili aj o Ukrajine. Oznámilo v nedeľu ruské ministerstvo obrany.

„Bola prediskutovaná situácia na Ukrajine, ktorá má dlhodobú tendenciu k ďalšej nekontrolovateľnej eskalácii,“ uviedol rezort obrany vo vyhlásení. Zároveň dodáva, že Šojgu počas telefonátu vyjadril obavy z ďalšej možnej provokácie zo strany Ukrajiny, ktorá by podľa neho mohla použiť tzv. špinavú bombu.

Neskôr v nedeľu ministerstvo uviedlo, že Šojgu telefonoval aj so svojím tureckým kolegom Hulusim Akarom. Bližšie podrobnosti neposkytlo.

V piatok Šojgu telefonicky hovoril s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom. Obe strany potvrdili, že diskutovali o Ukrajine. Išlo o druhý telefonát Austina so Šojguom od februárového vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. V máji Austin naliehal na Moskvu, aby zaviedla „okamžité prímerie“. (tasr, afp)

14:07 Ruské vojenské velenie stiahlo svojich dôstojníkov v meste Cherson na juhu Ukrajiny, ktoré okupuje ruská armáda, na východný breh rieky Dneper, keďže očakáva postup ukrajinského vojska. Uviedol to v nedeľu americký Inštitút pre štúdium vojny.

Vojna na UA / Zákop / Vojak / Čítajte viac Rusko sťahuje svojich dôstojníkov z Chersonu

13:50 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenergo zaviedla v ukrajinskej metropole Kyjev plánované „stabilizačné“ výpadky elektriny. V nedeľu to uviedla ukrajinská spoločnosť DTEK. Deje sa tak po viacerých ruských útokoch na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Spoločnosť DTEK napísala, že výpadky začali od 11.13 h miestneho času (10.13 h SELČ), pričom odberatelia v Kyjeve boli rozdelení do troch skupín, ktoré budú „odpojené na určitý čas“. Výpadky by nemali trvať viac ako štyri hodiny, no môžu sa predĺžiť pre „rozsah poškodenia napájacieho systému“, dodala.

DTEK zároveň obyvateľov Kyjeva vyzvala, aby využívali elektrinu „šetrne“ a požiadala miestne podniky, aby obmedzili používanie vonkajšieho osvetlenia. Viac ako milión ukrajinských domácností ostalo bez elektriny po sobotných útokoch ruskej armády na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, uviedla kancelária ukrajinského prezidenta. (tasr, afp)

9:16 Posledné ruské útoky majú za cieľ donútiť Ukrajinu, aby na miesto protiofenzívy investovala viac do ochrany svojej infraštruktúry. Vo svojom pravidelnom hodnotení vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny.

Ruské sily vykonali v sobotu 22. októbra masívne raketové útoky a útoky pomocou bezpilotných lietadiel, ktorých cieľom bolo poškodiť ukrajinskú energetickú infraštruktúru v deviatich oblastiach.

Ako informoval ukrajinský generálny štáb, ruské sily podnikli 40 raketových útokov a vypálili 16 dronov Šahíd 136 iránskej výroby. Protivzdušná obrana zostrelila 20 striel s plochou dráhou letu a 11 útočných bezpilotných lietadiel.

„Je veľmi nepravdepodobné, že by pokračujúce ruské údery na ukrajinskú civilnú infraštruktúru podkopali ukrajinskú vôľu bojovať, ale budú pre Ukrajinu stále viac predstavovať ekonomickú a humanitárnu výzvu, aj vzhľadom na to, že teploty v krajine klesajú,“ uviedol inštitút.

Ruské útoky a ostreľovanie poškodili v uplynulých týždňoch asi 30 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry, čo viedlo k výpadkom elektriny nielen pri frontovej línii, ale v celej krajine.

Výpadky prúdu v kombinácii s chladným zimným počasím a zničenými civilnými budovami túto zimu pravdepodobne zvýšia utrpenie ukrajinského civilného obyvateľstva, uviedli experti z amerického inštitútu.

Rusi podľa neho svojimi útokmi vytvárajú „humanitárnu tragédiu bez toho, aby zmysluplne menili situáciu na bojisku, a ruské výhovorky pre podobné údery sú čím ďalej tým slabšie“. (čtk, iswresearch.org)

8:04 V ukrajinskom meste Záporožie zadržali pre podozrenia z vlastizrady bývalého majiteľa podniku na výrobu lietadlových motorov Motor Sič Viačeslava Bohuslajeva. S odvolaním sa na bezpečnostné zložky o tom v sobotu informovali ukrajinské médiá s tým, že Bohuslajev bol eskortovaný do Kyjeva, informovala agentúra Reuters.

Dané správy citujúce bezpečnostné zdroje uvádzajú, že Bohuslajev, „čestný riaditeľ“ Motor Sič a niekdajší člen parlamentu, je podozrivý z kolaborácie s ruskými silami a napomáhania. Reuters dodáva, že mesto Záporožie je pod ukrajinskou kontrolou, napriek tomu, že rovnomenná oblasť, v ktorej sa nachádza, je jedným zo štyroch nezákonne anektovaných regiónov.

Prominentná novinárka Iryna Romalijska na sociálnej sieti Facebook napísala, že Bohuslajev bol známy svojimi proruskými postojmi. Ako uviedla, Rusom údajne dodával časti vrtuľníkov a lietadiel a mal kontakty na ruské špeciálne služby.

Motor Sič je známym výrobcov leteckých motorov a priemyselných turbín. Ukrajinskí predstavitelia vlani zablokovali pokusy čínskych spoločností, ktoré chceli firmu prevziať.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyhlásil, že ukrajinským silám sa v súčasnosti darí zneškodňovať väčšinu ruských dronov. Prisľúbil, že vďaka podporovateľom Kyjeva dôjde ešte k ďalšiemu zlepšeniu situácie na bojisku, informuje agentúra Reuters.

„Samozrejme, že nemáme technické možnosti na to, aby sme zostrelili 100 percent ruských rakiet a zasiahli (všetky) drony. Som si (však) istý, že postupne, s pomocou našich partnerov, to dosiahneme,“ zdôraznil Zelenskyj. Dodal, že „už teraz zostreľujeme väčšinu riadených striel, väčšinu dronov“.

VIDEO: Takto dronmi ničíme ukrajinské pozície, chvália sa Rusi.

Video

Zelenskyj zároveň priznal, že ruské sily v aktuálnej vlne útokov zasahujú rozsiahle územia Ukrajiny – na západe, v strednej časti krajiny a tiež na juhu.

Ruské sily počas útokov z posledného týždňa vyradili z prevádzky viac ako tretinu elektrární na Ukrajine a spôsobili rozsiahle výpadky prúdu. V dôsledku útokov zostalo bez dodávok elektrickej energie vyše milión ukrajinských domácností, uviedol v sobotu námestník šéfa úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

© Autorské práva vyhradené

727 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine