Jachtu spájanú s ruským oligarchom presunuli po zastavení platieb za opravy

Španielske úrady presunuli luxusnú jachtu spájanú so sankcionovaným generálnym riaditeľom ruskej štátnej korporácie Rostech (angl. Rostec). Urobili tak po tom, čo lodenica, kde jachta kotvila, prestala dostávať platby za jej opravy, uviedol zdroj z ministerstva dopravy. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

24.10.2022 11:34
debata (1)

Španielsko nariadilo plavidlo „zmraziť“ – čo znamená, že ho nemožno použiť ani predať – ešte v marci. Vysvetlilo vtedy, že koná v rámci sankcií Európskej únie.

Jachta Valerie je spájaná s ruským oligarchom Sergejom Čemezovom, spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedol pre agentúru Reuters policajný zdroj a ďalší zdroj so znalosťou veci.

V Rusku je 117 milardárov, väčšina z nich sú oligarchovia

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Platby za opravy lode v barcelonskej lodenici MB92 sa zastavili krátko po príkaze na jej zmrazenie, uviedol zdroj z ministerstva dopravy a nechcel byť menovaný kvôli citlivosti problému.

Lodenice MB92 potom požiadali úrady o premiestnenie lode, aby bolo možné využiť jej kotvisko, dodal zdroj.

dilbar43 Čítajte viac Skryté miliardy a luxusné jachty. Západ ide tvrdo po Putinových oligarchoch, prvé lode im už zhabali

Jachta Valerie teraz kotví v prístave Marina Vela a jej názov bol zmenený na Meridian A, vyplýva z kontroly dokumentácie a fotografií plavidla, ktoré zverejnila agentúra Reuters.

Podľa sankčného zoznamu Európskej únie jachtu formálne vlastní Čemezovova nevlastná dcéra Anastasija Ignatovová, ktorá bola na zoznam sankcionovaných Rusov pridaná v apríli.

jachta putinova Čítajte viac Putinova superjachta za 700 mil. dolárov je v Taliansku, tvrdí Navaľného organizácia

Rozhodnutie o imobilizácii jachty napadla na španielskych súdoch spoločnosť Sulberg Services Limited, ktorá je v databáze plavidiel Equasis registrovaná ako vlastník jachty.

Spoločnosť Sulberg tvrdila, že španielske orgány nemôžu preukázať, kto je vlastníkom jachty, a preto ju nemôžu zmraziť. Madridský súd však v apríli žalobu zamietol.

Štátna korporácia Rostech bola založená koncom roku 2007 pod názvom Rostechnologii s cieľom pomáhať pri vývoji, výrobe a vývoze high-tech priemyselných produktov na civilné a vojenské účely.

tropická pláž, Indonézia, Bali, dovolenka, cestovanie, leto, lode, more, člny Čítajte aj Taliansko zhabalo ruským oligarchom vily a jachty za 143 miliónov. Pozrite sa na ne!
1 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine