Inštruktori z iránskych revolučných gárd sú aj v Bielorusku, tvrdí Kyjev

Ukrajinské Centrum národného odporu tvrdí, že inštruktori z iránskych revolučných gárd sú aj v Bielorusku, kde ruských vojakov zaúčajú používať bezpilotné lietadlá Šáhid-136 a koordinujú ich vypúšťanie smerom na Ukrajinu. Informoval o tom v pondelok denník The Jerusalem Post.

24.10.2022 14:37
Ukrajina EÚ Irán drony Kuleba sankcie výzva uarus Foto: ,
Na snímke dron pár sekúnd pred útokom na budovy v ukrajinskej metropole Kyjev 17. októbra 2022.
debata (3)

Skupina iránskych inštruktorov, dôstojníkov revolučných gárd, ktorí sú údajne pod ochranou príslušníkov ruskej Národnej gardy a tajnej služby FSB, bola spozorovaná v obci Mikuličy v Homeľskej oblasti.

Alexandr Lukašenko Čítajte viac Lukašenko tvrdí, že sa nezapojí do vojny na Ukrajine

Podľa informácií, ktoré Centrum ukrajinského národného odporu získalo od bieloruských partizánov, títo inštruktori koordinovali útoky šáhidmi na infraštruktúrne objekty v Kyjeve, ako aj na oblasti na severe a západe Ukrajiny.

VIDEO: Vojna dronov. Ten ukrajinský znivočil ruský tank
Video

Podľa bieloruskej odbojovej skupiny Rusi úplne ovládli letiská v bieloruských mestách Baranavičy a Lida. Ruská armáda tieto základne aj naďalej využíva na uskutočňovanie úderov na území Ukrajiny.

Počas ukrajinských útokov za posledný týždeň údajne zahynulo desať Iráncov, ktorí cvičili ruských vojakov, uviedol v piatok ukrajinský predstaviteľ pre izraelský spravodajský web KAN.

VIDEO: Takto dronmi ničíme ukrajinské pozície, chvália sa Rusi
Video

Táto správa sa objavila po tom, ako americkí a ukrajinskí predstavitelia upozornili, že iránski inštruktori dohliadali na to, keď ruské jednotky vypúšťali tzv. kamikadze drony z anektovaného ukrajinského územia.

„Rusi vzali iránskych inštruktorov na územie dočasne okupovanej Chersonskej oblasti a Krymu, aby odpaľovali drony kamikadze Šáhid-136,“ tvrdil vládny orgán s odvolaním sa na ukrajinský odboj.

Lukasenko Čítajte viac Chystá sa Lukašenko napadnúť Ukrajinu?

„Učia Rusov, ako používať kamikadze drony, a priamo monitorujú vypúšťanie dronov na ukrajinské civilné ciele vrátane úderov na Mykolajiv a Odesu,“ uviedol The Jerusalem Post.

Agentúra AFP pritom v pondelok informovala, ze iránska vláda odmietla obvinenia Spojených štátov, že na anektovanom Krymskom polostrove pôsobia iránski vojenskí inštruktori.

Iránske revolučné gardy sú oddelené od iránskej armády, námorníctva i letectva. Majú vlastné pozemné jednotky, námorníctvo, letectvo, rozviedku a útvary osobitného určenia. Pod ich velenie spadajú aj milície. Ich hlavnou úlohou je obrana národnej bezpečnosti. Do ich pôsobnosti patrí aj raketová výzbroj.

Spojené štáty zaraďujú iránske revolučné gardy na zoznam teroristických organizácií.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine