Bohatší ako kráľ. Británia ešte takého premiéra nemala. Povedie ju Rishi Sunak

Najbohatší, jeden z najmladších, prvý s indickými koreňmi. Novým britským premiérom bude Rishi Sunak (42). Rýchle striedanie stráží na Downing Street 10 tak pokračuje.

24.10.2022 15:15 , aktualizované: 17:32
Rishi Sunak Foto: ,
Nový líder Konzervatívnej strany a predseda britskej vlády Rishi Sunak
debata (89)

Šiesteho septembra ako predseda vlády skončil Boris Johnson, ktorý už v júli oznámil, že rezignuje, keď ho dostihla séria škandálov. Nahradila ho bývalá ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, ktorá v straníckom súboji v lete porazila Sunaka. No vo štvrtok minulý týždeň vyhlásila, že vo funkcii končí, lebo ekonomické návrhy jej vlády založené na daňových škrtoch viedli k takému oslabeniu libry, že ju musela zachraňovať centrálna banka.

Boj o hlasy

Premiérske kreslo sa teda uvoľnilo a mohli sa oň uchádzať všetci kandidáti, ktorým by sa podarilo získať podporu minimálne 100 z 357 kon­zervatívnych poslancov. Každý zákonodarca si mohol vybrať len jedného favorita. Sunak veľmi rýchlo prevalcoval konkurenciu, hoci sa do boja prihlásil aj expremiér Johnson. Ukázalo sa však, že je pre neho problémom získať 100 podpisov, a tak to v nedeľu vzdal, hoci tvrdil, že za ním stojí 102 poslancov.

Podľa profesora politológie a medzinárodných vzťahov z Open University Simona Usherwooda bola podmienka vysokej podpory medzi zákonodarcami ušitá na mieru Sunakovi. "Kandidáti potrebovali minimálne 100 podpisov od poslancov práve preto, aby sa Johnson nemohol do súboja vôbec dostať. Pre Sunaka sa tak otvoril scenár, aby predsedu nemuseli vyberať členovia strany,“ pripomenul Usherwood. Sunaka sa ešte pokúšala zastaviť bývalá ministerka obrany Penny Mordauntová, ale ani jej sa nepodarilo získať podporu minimálne 100 poslancov a z boja nakoniec tiež odstúpila.

Rishi Sunak

Narodil sa 12. mája 1980 v Southam­ptone.

Bude prvým nebielym premiérom Británie, má indické korene.

Vyštudoval Oxfordskú a Stanfordovu univerzitu a pracoval pre investičnú banku Goldman Sachs.

Podľa nedeľníka Sunday Times vlastní s manželkou Akshataou Murtyovou majetok v hodnote okolo 730 miliónov libier.

Do parlamentu ho po prvý raz zvolili v roku 2015.

Ministrom financií bol v rokoch 2020 až 2022.

Sunakova kariéra

Rishi Sunak sa narodil 12. mája 1980 v Southam­ptone. Jeho rodičia majú indické korene, ale narodili sa v britských kolóniách v Afrike. Sunak je hinduista a zhodou okolností prívrženci toho náboženstva na počesť víťazstva dobra nad zlom práve oslavujú jeden zo svojich najväčších sviatkov Dívalí.

Nový premiér študoval na Oxfordskej a Stanfordovej univerzite a pracoval pre investičnú banku Goldman Sachs. Podľa nedeľníka Sunday Times vlastní s manželkou Akshataou Murtyovou majetok v hodnote okolo 730 miliónov libier. Je teda bohatší ako kráľ Karol III., ktorý ho v najbližších dňoch vymenuje za premiéra.

Práve finančné záležitosti rodiny vrhli tieň na Sunakovu sľubnú politickú kariéru. Ukázalo sa totiž, že Murtyová neplatila v Británii dane z príjmov, ktoré má zo zahraničia. Táto informácia sa prevalila v čase, keď bol Sunak ministrom financií.

Jeho ambície však boli jasné. Už v decembri 2021 si Sunak zaregistroval internetovú doménu readyforRishi.com. Heslo Pripravení na Rishiho sa potom stalo aj ústredným sloganom jeho prvej premiérskej kampane. Síce ju prehral, ale zostal jedným z najdôležitejších straníckych hráčov, čo sa ukázalo hneď po tom, čo odchod z funkcie ohlásila Trussová.

Len šesť britských premiérov bolo mladších ako Sunak, keď nastúpili do funkcie, a všetci žili v 18. a 19. storočí. Nový predseda vlády si pripíše aj iný rekord. V parlamente je len od roku 2015. Z kresla zákonodarcu sa teda na Downing Street 10 dostal za sedem rokov. Takto rýchlo sa to od druhej svetovej vojny nikomu nepodarilo.

Sunak v roku 2016 hlasoval za brexit a britská ekonomika odchodom z Európskej únie utrpela. K tomu je potrebné prirátať súčasné problémy so zvýšenými cenami energií a s infláciou. Popularita konzervatívcov sa pohybuje len tesne na 20 percentami, kým opozičných labouristov by momentálne volilo viac ako 50 percent Britov.

Predčasné voľby?

Napriek politickým problémom odborníci nepredpokladajú, že krajinu čakajú predčasné voľby. Prečo? "Podľa súčasných pravidiel je v podstate len na premiérovi, či ohlási predčasné voľby. Líderská kríza v Konzervatívnej strane podľa mňa bude pokračovať. Nový premiér však bude voľby odkladať. S veľkou pravdepodobnosťou to znamená, že krajina bude čeliť pokračujúcemu politickému chaosu,“ povedal pre Pravdu expert na britskú politiku Robin Pettitt.

Parlamentné voľby by sa mali v Británii konať najneskôr v januári 2025. Jeden zo stúpencov expremiéra Johnsona však Sunakovi poslal jasné varovanie. Poslanec Christopher Chope tvrdí, že nový predseda vlády v podstate nebude môcť riadiť krajinu, lebo mnoho zákonodarcov mu nedôveruje. "Myslím si, že parlamentné voľby sú v podstate jedinou odpoveďou. V opačnom prípade sa situácia bude len zhoršovať,“ citoval denník Guardian Chopea.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Konzervatívna strana #Rishi Sunak #britská politka