Rumunský minister obrany, ktorý vyzýval Ukrajinu na rokovania s Ruskom, rezignoval

Rumunský minister obrany Vasile Dincu v pondelok oznámil svoju rezignáciu. Stalo sa tak po kritike, ktorej čelil za svoje výroky vyzývajúce Ukrajinu na rokovania s Ruskom.

24.10.2022 15:40
Vasile Dincu Foto: ,
Vasile Dincu na snímke z mája 2022
debata (69)

„Moje gesto (podanie demisie) súvisí s tým, že je (pre mňa) nemožné spolupracovať s rumunským prezidentom, vrchným veliteľom armády,“ uviedol Dincu vo vyhlásení.

Podľa vlastných slov sa v tejto situácii rozhodol dobrovoľne odísť, aby nedošlo k narušeniu rozhodovacích procesov a rozpracovaných programov a projektov, nevyhnutných pre optimálne fungovanie rumunskej armády a ministerstva obrany.

Šesťdesiatročný Dincu zastával funkciu ministra obrany od novembra 2021. Začiatkom októbra Dincu v televíznom interview vyhlásil, že jedinou šancou na mier na Ukrajine sú rokovania s Ruskom. Podľa jeho slov by mali mier a bezpečnostné záruky pre Ukrajinu vyrokovať USA a NATO.

Toto vyjadrenie sa neskôr stalo terčom kritiky zo strany rumunského prezidenta Klausa Iohannisa, premiéra Nicolaea Ciuku, ale aj predstaviteľov rumunskej vládnej koalície a opozície.

Rumunský prezident ministrove výroky verejne odsúdil s tým, že Ukrajina vo vojne s Ruskom platí najvyššiu cenu v podobe životov vlastného obyvateľstva, a teda len ona môže rozhodnúť o čom a kedy sa bude rokovať.

Prezident zdôraznil, že takúto pozíciu zaujíma Rumunsko aj ostatné členské štáty NATO. Samotný Dincu sa neskôr bránil slovami, že jeho vyjadrenie bolo vytrhnuté z kontextu.

Rumunsko je členom Európskej únie i Severoatlantickej aliancie a s Ukrajinou má 650 kilometrov dlhú spoločnú hranicu. Od začiatku invázie utieklo cez Rumunsko do Európy už asi 2,65 milióna Ukrajincov. Na rumunskom území sa tiež nachádza americký raketový obranný systém a je tam nasadená bojová skupina NATO.

Emmanuel Macron Čítajte viac Macron: Ukrajinci sami rozhodnú, kedy bude možné dosiahnuť mier s Ruskom
69 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #vojna na Ukrajine #Vasile Dincu