Kadyrov kritizoval ruské vedenie, navrhol vymazať ukrajinské mestá z povrchu zeme

Okolo 40 mŕtvych a 60 ranených si vyžiadal útok na základňu proruských bojovníkov z jednotiek lídra autonómneho Čečenska Ramzana Kadyrova na juhu Ukrajiny.

25.10.2022 11:49 , aktualizované: 15:40
Ramzan Kadyrov Foto: ,
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov
debata (80)

Správu priniesla v utorok agentúra Unian s odvolaním sa na informačný kanál v aplikácii Telegram, ktorý sa špecializuje na sčítanie ruských strát. Ukrajinská raketa zasiahla podľa tohto zdroja čečenskú základňu v Chersonskej oblasti ešte počas pondelňajšej noci.

Kadyrov podľa ruských médií označil doterajšiu ruskú odpoveď na ukrajinské ostreľovanie Chersonskej oblasti za slabú a navrhol vymazať ukrajinské mestá z povrchu zeme.

Kadyrov vo svojom príspevku uviedol, že Rusko vedie „špeciálnu vojenskú operáciu“ na území Ukrajiny, ale na ruskom území „sa už vedie vojna“. Dodal, že je s tým veľmi nespokojný.

„Odpovedáme, ale podľa môjho slabo odpovedáme. Ak priletela strela na našu stranu, do nášho regiónu, potom musíme vymazať (ukrajinské) mestá z povrchu zeme…aby pochopili, že ich nesmie ani napadnúť, že by strieľali po nás,“ povedal Kadyrov, podľa ktorého Západ už vyčerpal možnosti, ako by mohol reagovať na nemilosrdnejší ruský postup.

Odíďte a bojujte

„Kým nie je neskoro, odíďte z Ukrajiny a bojujte za nezávislosť Ičkérie," uviedol podľa denníka Ukrajinska pravda tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov s odkazom na názov Čečenska, aký mu dali miestni separatisti bojujúci za nezávislosť na Moskve. „To je najlepšia záruka, že Rusko znova nevymaže mesto Džochar (Groznyj) z povrchu zeme. Ak Rusko nebude zničené, vráti sa, aby znova zabíjalo čečenské ženy a deti," dodal Danilov s odkazom na nedávne rusko-čečenské vojny. Ukrajinská pravda pripomenula, že ukrajinský parlament pred týždňom uznal Čečenskú republiku Ičkéria za dočasne okupovanú Ruskom a odsúdil genocídu čečenského národa.

Denník Kommersant v súvislosti s Kadyrovovým vyhlásením pripomenul ruský pokus o anexiu Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti na juhu a východe Ukrajiny. Z tej poslednej ruské úrady teraz kvôli ukrajinskému ostreľovaniu evakuujú civilné obyvateľstvo.

Denník tiež pripomenul výroky riaditeľa ruského vysielania štátnej televízie RT Antona Krasovského, ktorý uviedol, že by kúril a upaľoval ukrajinské deti, hovoriace o ruskej okupácii svojej krajiny. RT následne pozastavila spoluprácu s moderátorom a šéf kriminálky nariadil preveriť Krasovského výroky. Ten sa medzitým za svoje slová ospravedlnil.

Ukrajina, Rusko, vojna, deti, Charkovská oblasť Čítajte viac Len utopte tie ukrajinské deti, utopte ich, vyzval moderátor ruskej televízie. Kyjev chce RT zakázať

Server Meduza poznamenal, že Kadyrov je považovaný za jedného z vojnychtivých jastrabov v ruskom vedení, ktorý presadzuje ďalšie zvyšovanie napätia v konflikte. Po ostreľovaní Kyjeva a ďalších ukrajinských miest v reakcii na výbuch, ktorý poškodil Kerčský most vedúci z Ruska na okupovaný ukrajinský polostrov Krym, sa vyjadril, že je teraz „na celých sto percent spokojný“. Predtým kritizoval ministerstvo obrany za nedostatočne rozhodné konanie.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Čečensko #Ramzan Kadyrov #vojna na Ukrajine