Kráľ Karol III. vymenoval za nového britského premiéra Rishiho Sunaka

Kráľ Karol III. vymenoval za nového britského premiéra Rishiho Sunaka a poveril ho zostavením kabinetu. Sunak zvíťazil vo vnútrostraníckom súboji o post nového lídra Konzervatívnej strany a ako šéf vlády nahradí Liz Trussovú, ktorá panovníkovi v Buckinghamskom paláci odovzdala svoju rezignáciu. Pre Karola III. bolo vymenovanie ministerského predsedu premiérou, Trussovú do funkcie krátko pred svojou smrťou uviedla ešte kráľovná Alžbeta II.

25.10.2022 12:06 , aktualizované: 15:25
karol III., Rishi Sunak Foto: ,
Britský kráľ Karol III. v utorok vymenoval Rishiho Sunaka za nového premiéra.
debata (7)

Nový britský premiér Rishi Sunak vyhlásil, že bol vymenovaný čiastočne preto, aby napravil chyby, ktorých sa dopustila jeho predchodkyňa Liz Trussová. Britániu varoval, že krajinu čakajú ťažké rozhodnutia, aby prekonala „hlbokú hospodársku krízu“. Sunak vo svojom prvom prejave pred sídlom premiérov v Downing Street sľúbil, že v centre jeho pozornosti bude „ekonomická stabilita a dôvera“.

„Chcem vzdať hold svojej predchodkyni Liz Trussovej. Nemýlila sa, keď chcela zlepšiť rast v tejto krajine. Je to ušľachtilý cieľ,“ poznamenal Sunak. „Urobila však niektoré chyby, ktoré sa nezrodili zo zlej vôle alebo zlých úmyslov. Práve naopak. Ale napriek tomu to boli chyby. A ja som bol zvolený za vodcu svojej strany a vášho premiéra čiastočne preto, aby som ich napravil,“ dodal.

Rishi Sunak Čítajte viac Bohatší ako kráľ. Británia ešte takého premiéra nemala. Povedie ju Rishi Sunak

Sunak uviedol, že jeho hlavnou prioritou bude riešenie ekonomickej krízy, pre ktorú majú milióny Britov problémy s platením účtov za potraviny a energie. „Naša krajina čelí hlbokej hospodárskej kríze. Následky covidu stále pretrvávajú. Putinova vojna na Ukrajine destabilizovala energetické trhy a dodávateľské reťazce po celom svete,“ povedal Sunak. "Hospodárska stabilita a dôvera sú pre mňa ústredným bodom programu tejto vlády. To bude znamenať, že prídu ťažké rozhodnutia, "uviedol.

Štyridsaťdvaročný Sunak sa stal v poradí 57. premiérom Spojeného kráľovstva a je najmladším šéfom vlády za posledných 200 rokov. Je tiež prvým britským premiérom, ktorý nie je beloch.

Liz Trussová Čítajte viac Vezme si Trussová státisíce libier za pár týždňov práce?

V Sunakovom kabinete bude pokračovať minister financií Hunt

Britský minister financií Jeremy Hunt bude v rovnakej funkcii pokračovať aj v novej vláde premiéra Rishiho Sunaka. Informovala o tom stanica Sky News. Minister spravodlivosti Brandon Lewis, minister hospodárstva a energetiky Jacob Rees-Mogg a ministerka práce Chloe Smithová po nástupe nového ministerského predsedu naopak podali rezignácie. Očakáva sa, že Sunak zloženie svojho kabinetu oznámi ešte dnes.

„Nový premiér bude mať zo zadných lavíc moju podporu pri riešení všetkých výziev, ktorým čelíme – ako strana aj ako krajina,“ napísal na Twitteri Lewis a zverejnil tiež svoj oficiálny rezignačný list. Odchod podľa denníka The Guardian ohlásil tiež minister školstva Kit Malthouse.

Z ministerstva hospodárstva a energetiky odchádza jeho doterajší šéf Rees-Mogg, informovala stanica BBC. Rees-Mogg pôsobil na vládnych postoch viacerých predchádzajúcich kabinetov, v boji o nového lídra Konzervatívnej strany minulý týždeň silno podporil expremiéra Borisa Johnsona, ktorý sa však napokon rozhodol o hlasy straníkov neuchádzať.

Podľa denníka The Guardian Reesa-Mogga nahradí doterajší minister vnútra Grant Shapps.

Británia potrebuje odvážnu zmenu politiky, vyhlásila Trussová na rozlúčku

Veľa úspechov vo funkcii britského ministerského predsedu zaželala odchádzajúca šéfka vlády Liz Trussová svojmu nástupcovi Rishimu Sunakovi, keď sa lúčila s premiérskym sídlom na londýnskej Downing Street. Vyhlásila, že jej krátke zotrvanie v úrade ju presvedčilo o tom, že Británia potrebuje „odvážnu zmenu politiky“. Následne sa vydala za kráľom a do rúk Karola III. oficiálne podala demisiu.

Trussová začala svoj prejav na rozlúčku slovami, že jej bolo „obrovskou cťou“ byť premiérkou a viesť národ počas žiaľu nad smrťou kráľovnej Alžbety II. a pri vítaní nástupu kráľa Karola III. Jej vláda podľa nej konala „naliehavo a rozhodne“, aby pomohla tvrdo pracujúcim rodinám. Trussová povedala, že pomohla tisíckam podnikov vyhnúť sa bankrotu a Británia vďaka nej získala späť energetickú nezávislosť, takže „už nie je závislá od zlovoľných zahraničných mocností“.

Pozorovatelia britskej politiky tvrdia, že Liz...
Liz Trussová a Rishi Sunak pred začiatkom ich...
+10Britská ministerka zahraničia Liz Trussová po...

Trussová uviedla, že vďaka svojmu pôsobeniu v premiérskom kresle je „viac ako kedykoľvek predtým presvedčená“, že Spojené kráľovstvo potrebuje odvážnu zmenu politiky. „O mnohé veci sa nepokúšame nie preto, že by boli ťažké, ale preto, že na to nemáme odvahu,“ citovala končiaca premiérka rímskeho filozofa Senecu.

„Jednoducho si nemôžeme dovoliť byť krajinou s nízkym rastom, kde vláda preberá čoraz väčší podiel nášho národného bohatstva,“ povedala Trussová s odvolaním sa na kontroverzné ekonomické plány, ktoré sa snažila presadiť. „Musíme využiť našu brexitovú slobodu a robiť veci inak. To znamená zabezpečiť viac slobody pre našich vlastných občanov. A obnoviť moc demokratických inštitúcií. Znamená to znížiť dane, aby si ľudia mohli ponechať viac peňazí, ktoré zarobia,“ dodala. Potom Trussová poďakovala za podporu a zaželala veľa úspechov Sunakovi.

Trussová oznámila svoju rezignáciu vo štvrtok 20. októbra po zhruba šiestich týždňoch vo funkcii. Rezignácia bola vyvrcholením vládnej krízy, ktorú prehĺbili kontroverzné ekonomické reformné plány, predovšetkým ničím nevyvážené daňové škrty. Trussová od svojich zámerov bola nútená upustiť po búrlivej reakcii finančných trhov a hlbokom prepade libry. Napriek tomu, že vymenila na čele rezortu financií Kysliho Kwartenga za Jeremyho Hunta a že sa za svoje chyby ospravedlnila, nepodarilo sa jej upokojiť nevôľu vo vlastnej strane.

Liz Trussová Čítajte viac Trussová rezignovala. V úrade bola iba 45 dní. Médiá prognózujú návrat Johnsona

Trussová bola britskou premiérkou najkratší čas v britskej histórii. Na druhom mieste je George Canning, ktorý bol v úrade 119 dní do svojej smrti v roku 1827.

Denník The Guardian prirovnal posledný prejav Trussovej k štýlu, akým skončil jej predchodca Boris Johnson, pretože „sa neospravedlnila a nevyjadrila vôbec žiadnu ľútosť nad problémami, ktoré nielen svojej strane, ale celej krajine spôsobila rozhodnutiami, ktoré prijala ako premiérka“. „Ale nielen to; kľúčovým argumentom prejavu bolo, že vlastne nakoniec mala pravdu a že Spojené kráľovstvo potrebuje presne taký ‚odvážny‘ politický program, aký ponúkala,“ napísal denník.

Podobne hodnotil prejav Trussovej aj politický reportér BBC Chris Mason. Prejav bol podľa neho „pozoruhodný svojou vzdorovitosťou: jej vládny program sa ukázal ako katastrofálny, ale trvala na tom, že jeho hlavný cieľ, extrémne rýchle pohnutie hospodárskeho rastu, bol správnym úmyslom v správny čas,“ napísal Mason. „Nebolo to žiadne ospravedlneni­e,“ dodal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Liz Trussová #Rishi Sunak